de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Arbore foarte apreciat pentru lemnul cu proprietăți deosebite, dar și pentru îmbunătățirea calității solului în zonele defrișate, plopul tremurător este un redutabil furnizor de acid acetilsalicilic, folosit pe scară largă de industria farmaceutică. Dar beneficiile acestui arbore pentru sănătatea uma- nă nu se opresc aici.
Ameliorează incontinența urinară
Preparatele pe bază de plop tremurător se adresează unui mare număr de afecțiuni diverse. De pildă, planta este utilă în cazuri de bronşită, tuse, răceală, febră. Se administrează sub formă de ceai, preparat din două lingurițe cu muguri de plop tremurător într-o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 25 de minute, se strecoară şi se consumă câte o ceaşcă, de două ori pe zi, între mese, având efecte benefice și în cazuri de infecţii urinare, notează emedicinehealth.com. De asemenea, grație proprietăților antiinflamatoare și analgezice, plopul tremurător este un excelent adjuvant în cazuri de dureri reumatice sau gută. Se iau frunze proaspete de plantă şi se toacă mărunt, se amestecă cu un pumn cu frunze uscate, se fierb împreună cinci minute într-o cantitate mică de apă, apoi, după ce s-au răcit, se aplică frunzele pe locurile afectate, se acoperă cu celofan şi se leagă. În cazuri de tromboflebită cu ulceraţii, la o cană cu apă clocotită se pun o lingură cu pulbere de scoarţă uscată de plop tremurător, flori de gălbenele râşnite şi o ceapă dată pe răzătoare. Se lasă la infuzat de seara până dimineaţa, apoi se strecoară şi se amestecă cu două linguri cu miere. Se îmbibă un pansament în amestecul obţinut, se stoarce şi se aplică pe zona afectată.
Combate cu succes avitaminoza
Plopul tremurător este faimos în medicina naturistă pentru capacitatea de a trata afecțiunile biliare. Din 100 g scoarță de arbore, prelevată primăvara, pusă într-un borcan împreună cu 400 ml ulei și lăsată pe baie de aburi timp de 25 de minute, apoi strecurată, se obține un excelent ulei terapeutic. După repetarea procedeului de patru ori și ultima strecurare se încep trei cure de câte trei săptămâni, cu pauze de o săptămână între ele, în care se consumă câte două lingurițe cu acest ulei concentrat, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Efectul este remarcabil - secreţia biliară devine mai lichidă, nu se formează pietre, iar dacă există, acestea se dizolvă. Totodată, plopul tremurător combate cu succes avitaminoza și în special deficitul de vitamina C. Planta se folosește sub formă de decoct, preparat din o lingură cu vârf cu muguri de arbore, care se fierb în 500 ml apă clocotită timp de câteva minute, apoi se infuzează trei ore. La final, se strecoară şi se bea câte o ceşcuță cu decoct, de trei ori pe zi, între mese.
Migrenele pot fi atenuate prin legarea frunții cu o batistă îmbibată cu tinctură de muguri de plop, procurată din magazinele cu profil naturist
Vindecă furunculoza
Grație proprietăților dezinfectante și cicatrizante, plopul tremurător este foarte util împotriva unor afecțiuni ale pielii care de regulă sunt dificil de tratat. Astfel, arborele este de folos în cazuri de negi, psoriazis, furunculoză, psoriazis sau eczeme. Se stoarce mecanic sucul din frunze proaspete de plop tremurător, apoi se tamponează zonele afectate. Dacă nu există la îndemână frunze de plantă, se poate folosi şi cenuşă din tulpina arsă a arborelui, care se combină cu vaselină farmaceutică şi se aplică pe locul bolnav.