Main menu

header

884 9 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Valențele terapeutice ale portocalului amar sunt cunoscute de secole, cercetările moderne confirmând proprietățile de excepție ale acestui arbore. De la afecțiuni ale stomacului la boli de piele și de la scoarță la fruct, planta oferă sănătății omului nenumărate beneficii.

Combate dezechilibrele digestive

În scop terapeutic, de la portocalul amar se recoltează scoarţa, frunzele, florile proaspete şi fructele. Prin extragerea mecanică a sucului de portocale se obţine uleiul esenţial de portocal amar, iar prin distilarea frunzelor, uleiul esenţial din frunze. Prin acelaşi procedeu, din florile proaspete şi bobocii lor se extrage un ulei esenţial care, prin distilare, oferă apa de flori de portocal amar. Principalii compuși care stau la originea proprietăților terapeutice ale acestei plante sunt flavonoidele, principiile amare şi uleiurile esenţiale. În timp ce bobocii florali, florile şi frunzele au proprietăţi sedative, sucul de portocale amare este tonifiant şi ajută la combaterea dezechilibrelor digestive. De altfel, portocala amară și extractele sale sunt folosite în medicina tradițională chineză pentru a trata indigestia, dizenteria și constipația. Se prepară un ceai din cinci grame de flori uscate la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat cinci minute, după care se strecoară şi se beau câte trei căni pe zi, după mese.

Potoleşte migrenele și palpitațiile

Potrivit literaturii de specialitate, florile de portocal amar sunt indicate în tratarea agitaţiei nervoase şi tulburărilor de somn. În același timp, prin tradiție, portocalele amare au fost folosite în tratamentul durerilor de cap şi al palpitaţiilor. Pentru aceste tulburări se recomandă infuzia din flori de portocal amar, preparată din 20 g flori uscate, la care se adaugă 150 ml apă clocotită. Se administrează seara, înainte de culcare. Pentru relaxarea după o zi obositoare, se poate folosi cu succes uleiul esenţial de portocal amar, patru picături turnate în apa de baie. Extractul de portocală amară este comercializat sub formă de capsule și ca suplimente pe bază de plante pentru slăbit, întrucât P-sinefrina, compusul principal din fruct, accelerează descompunerea grăsimilor, sporește consumul de energie și suprimă apetitul, contribuind la scăderea greutății, notează healthline.com.

Sporeşte performanțele atletice

Portocala amară oferă limonen, un compus care s-a dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii și antivirale. Un studiu a explorat inclusiv utilizarea limonenului ca tratament pentru COVID-19. În plus, coaja fructului are un conținut ridicat de flavonoide, care sunt antioxidanți puternici, cu valoare medicinală ridicată și care protejează organismul de boli, prevenind deteriorarea celulară. Aceștia funcționează prin dezactivarea radicalilor liberi, compuși instabili, ce cresc inflamațiile și riscul de îmbolnăvire. Un alt studiu a remarcat faptul că extractul de portocale amare îmbunătățește performanța atletică.

Având în vedere conținutul ridicat de vitamina C al portocalei amare, fructul e redutabil pe linia formării colagenului

Remediu pentru tenul acneic

Uleiul esenţial de portocală amară este foarte apreciat în industria cosmetică, datorită proprietăţilor sale de regenerare a tenului, contribuind la cicatrizarea pielii, la tonifierea şi revitalizarea ţesutului cutanat. Acest tip de ulei are o acțiune purificatoare şi echilibrează secreţia de sebum, fiind un bun remediu pentru tenul gras sau cu tendinţe acneice.