de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Prețioasa rădăcină de morcov este un tezaur de antioxidanți, prezența acestei legume în dietă garantând o viață sănătoasă și un aport consistent de substanțe benefice. Cercetările internaționale completează permanent lista de avantaje pe care le implică pentru metabolism consumul uneia dintre cele mai populare rădăcinoase din lume.
Elimină toxicitatea indusă de acroleină
O cercetare de dată recentă, derulată de experți de la Universitatea din Delaware, SUA, a pus în evidență faptul că morcovii protejează organismul de efectele poluării. Studiul condus de profesorul Jae Kyeom Kim a investigat modul în care morcovii țin organismul la adăpost de acumularea de acroleină, care este un iritant pentru plămâni și piele și care rezultă deopotrivă din fumul de țigară și din emisiile automobilelor. Cum poluarea aerului este o problemă majoră de sănătate globală, responsabilă pentru peste patru milioane de decese anual, cercetătorii au efectuat o serie de teste de laborator care au evidențiat că, prin fitonutrienții pe care îi conțin, aceste rădăcinoase atenuează toxicitatea indusă de acroleină, diminuând implicit stresul oxidativ generat de toxină. „Rezultatele noastre arată că aceste legume pot oferi protecție împotriva daunelor și inflamației induse de acroleină, deoarece în ficat morcovii îmbunătățesc conversia acroleinei într-un acid solubil în apă, pentru excreția corporală”, explică specialistul Jillian Trabulsi.
Puțin peste o cană zilnic „face diferența”
Echipa de specialiști condusă de Kim a calculat cantitatea de care este nevoie pentru ca morcovii să-și facă efectul benefic pe direcția combaterii efectelor poluării asupra organismului, descoperind că este suficient să se consume 1 și 1/3 cană pe zi. „Nu este nevoie de un aport mare pentru a se vedea diferența, iar aceasta este o cantitate accesibilă în viața de zi cu zi”, afirmă Kim. În același timp, morcovii proaspeți sunt bogați în vitamina C, care are proprietăți antioxidante. În acest fel, consumul rădăcinoasei susține ţesutul conjunctiv sănătos, contribuind şi la sănătatea dinţilor şi gingiilor. Morcovii conțin, totodată, cantităţi importante de minerale, care contribuie la controlul ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, prin contracararea efectelor sodiului.
„Cercetarea a descoperit că morcovii susțin detoxificarea și combat efectele poluării printr-o creștere a activității enzimelor antioxidante“
De mare ajutor unei vederi bune
Este binecunoscut faptul că morcovii sunt foarte bogaţi în antioxidanţi, vitamine şi fibre alimentare, având în schimb foarte puţine calorii - doar 41 la 100 de grame, o cantitate neglijabilă de grăsimi şi colesterol. Studiile internaționale au pus în evidență faptul că flavonoidele din morcovi ajută la prevenirea cancerului cavităţii bucale, pielii şi cancerului pulmonar. În același timp, morcovii conțin poli-acetilenă. Un studiu realizat pe animale de laborator de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, a constatat că acest compus poate distruge și celulele precanceroase. De asemenea, betacarotenul din morcovi este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali și are toate funcţiile vitaminei A, necesară pentru vedere, reproducere masculină, menţinerea integrităţii epiteliale, creştere şi dezvoltare.