de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Facelia, plantă săbatică modestă, care crește în multe locuri, a intrat în atenția apicultorilor grație conținutului mare de nectar, care atrage albinele și furnizează astfel o miere cu totul specială, deopotrivă gustoasă și terapeutică.
Vă scapă de migrene
După salcâm, facelia oferă cea mai mare cantitate de nectar - doar o floare furnizează până la 4,5 mg, cu o concentraţie de zahăr de 28% și, în plus, polen. Mierea provenită de la această plantă este translucidă, deschisă la culoare, cu o aromă delicată şi un gust plăcut de lămâie. Mai mult, prin faptul că înflorește timp îndelungat și se dezvoltă în condiții nefavorabile de mediu, inclusiv secetă prelungită, facelia poate oferi miere în perioade și în locuri în care alte plante nu o pot face. Potrivit healthywithhoney.com, mierea de facelia poate fi de mare ajutor pentru tratarea problemelor sinusurilor și a durerilor de cap asociate. Grație compușilor pe care îi oferă planta, mierea de facelia activează sinusurile și le permite să elimine poluanții atmosferici care provoacă iritații și inflamații.
Favorizează eliminarea excesului de apă din țesuturi
Mierea de facelia a demonstrat, pe parcursul unor experimente extinse, capacitatea de a crește rezervele hepatice de glicogen, substanță care servește la înmagazinarea energiei și la detoxificarea organismului și din care o mare parte se găsește în ficat. Desfacerea glicogenului în monozaharide se face cu eliberare de energie, care este necesară, de exemplu, pentru contracția musculară. De asemenea, mierea de facelia este un foarte bun diuretic, ajutând la eliminarea excesului de apă din țesuturi și este remarcabilă pe direcția menținerii nivelului optim de colesterol, ceea ce are ca efect o bună sănătate cardiovasculară, cu atât mai mult cu cât această miere are și o acțiune favorabilă asupra mușchiului inimii și a circulației coronariene.
Fixează calciul în oase
Antiinflamator redutabil, mierea de facelia poate fi de folos în cazuri de astm și alergii, iar acțiunea sa sedativă contribuie la instalarea mai rapidă a somnului și la calitatea odihnei. În același timp, ca antimicrobian și expectorant, mierea de facelia este recomandată în cazuri de răceală și tuse, având capacitatea de a calma căile respiratorii și de a favoriza eliminarea secrețiilor. Pe de altă parte, acest produs apicol de excepție are acțiune estrogenică, susținând fixarea calciului în oase și prevenind îmbătrânirea prematură, în special în cazul femeilor. De asemenea, prin faptul că poate hrăni neuronii, acest tip de miere menține memoria și capacitatea de concentrare până la vârste înaintate.
Mierea de facelia întăreşte şi reglează sistemul endocrin