de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Seminţele de cânepă sunt considerate o sursă majoră de nutrienţi, iar uleiul este de asemenea foarte valoros, fiind folosit atât în bucătăria, cât şi în medicina tradiţională chineză de peste 3.000 de ani. Beneficiile acestei plante sunt atât de extinse, încât cânepa a reintrat în prim-planul preocupărilor cercetătorilor care caută cele mai bune alimente pentru sănătatea omului modern.
Calmează manifestările menopauzei
Semințele de cânepă sunt foarte bogate în Omega 3 şi Omega 6, având din belșug, de asemenea, proteine de înaltă calitate, vitamine şi minerale importante. În aceste condiții, potrivit literaturii de specialitate, seminţele de cânepă pot reduce riscul de boli cardiovasculare, situate pe primul loc în rândul cauzelor de mortalitate la nivel mondial. Potrivit unor serii de cercetări, cânepa are acţiune cardioprotectoare, în principal datorită conţinutului în arginină şi acid gama-linoleic - prima este utilizată de organism pentru a produce oxid nitric, responsabil pentru dilatarea vaselor de sânge, generând astfel scăderea tensiunii arteriale, iar cel de-al doilea este legat de reducerea proceselor inflamatorii. Mai mult, studii pe animale de laborator au evidențiat faptul că seminţele şi uleiul de cânepă pot împiedica formarea trombilor şi ajută inima să se refacă după un infarct. În același timp, amintitul acid gama-linoleic este indicat şi pentru ameliorarea manifestărilor cauzate de menopauză, precum și pentru reducerea simptomelor provocate de sindromul premenstrual.
Asigură dezvoltarea florei bacteriene normale
Sursă de proteine de înaltă calitate, seminţele de cânepă asigură un aport similar cu cel al cărnii de vită sau de miel, o consecință foarte importantă fiind prezența în dietă a tuturor aminoacizilor esențiali. De altfel, cânepa este una dintre foarte puținele plante cu această capacitate. Aminoacizii esenţiali nu pot fi produşi de organism şi este obligatoriu să fie asiguraţi din alimentaţie. Proteinele din seminţele de cânepă sunt mult mai uşor digerate decât în cazul multor cereale, nuci şi legume. În paralel, seminţele de cânepă integrale aduc organismului și fibre, amplificând astfel beneficiile prezenței acestei plante în dietă: îmbunătățirea digestiei, sănătatea tractului digestiv, dezvoltarea florei bacteriene normale, reducerea valorii glicemiei şi echilibrarea nivelului colesterolului.
Un studiu recent a evidențiat faptul că proprietățile antibacteriene ale uleiului de cânepă pot inhiba activitatea mai multor tipuri de bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus
Diminuează simptomele psoriazisului
Potrivit cercetărilor moderne, proprietăţile cânepei recomandă planta pentru un consum regulat, în cadrul unei diete echilibrate. De pildă, uleiul de cânepă este un remediu răspândit, iar oamenii de știință confirmă faptul că are capacitatea de a reduce inflamațiile și astfel previne apariția unor boli grave, de la cancer la Alzheimer. Totodată, cânepa este un redutabil vindecător extern. Seminţele şi uleiul de plantă sunt indicate în afecţiuni dermatologice - eczemă (în combinație cu vitamina D topică, fototerapie UVB și retinoizi orali), acnee, psoriazis, piele uscată, reducând simptomele şi nevoia de medicaţie, potrivit healthline.com.