de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Adaos delicios în orice dietă, murele sunt pline de nutrienți esențiali, ceea ce le face adevărate medicamente ale naturii. Beneficiile pe care oamenii le pot obține din prezența acestor fructe de pădure în meniul zilnic vin din negura vremurilor, iar tradiția utilizării lor continuă.
Diminuează reacţiile alergice
Murele conțin un nivel ridicat de vitamina C. În condițiile în care organismul uman nu poate sintetiza singur acest antioxidant valoros, trebuie procurat prin alimentație, iar murele sunt în linia întâi din această perspectivă. Vitamina C este implicată în sinteza proteinelor și este necesară pentru ca organismul să producă neurotransmițători și colagen. Aceste procese sunt vitale pentru multe funcții ale corpului, de la susținerea sistemului imunitar la vindecarea mai rapidă a rănilor. În același timp, murele sunt o sursă foarte bună de quercitină, o substanţă care diminuează reacţiile alergice, având efect antihistaminic şi imunomodulator.
Normalizează flora intestinală
O porție de 100 g mure conține o cantitate semnificativă de fibre. Prezența acestor fructe minunate în dietă asigură astfel controlul zahărului din sânge și un nivel sănătos de colesterol, notează medicalnewstoday.com. Pe de altă parte, fibrele insolubile susțin o digestie sănătoasă și combat constipația. Pe lângă eliminarea reziduurilor din colon, aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Împotriva arsurilor gastrice, de pildă, se recomandă o cură cu ceai de mure, minimum două căni pe zi. De asemenea, în cazuri de candidoză digestivă, se poate face o cură de 12 zile cu mure, care inhibă dezvoltarea fungului responsabil pentru această afecțiune și restabilește echilibrul microbiologic la nivelul întregului tub digestiv.
Stimulează pancreasul
Murele stabilizează glicemia și stimulează pancreasul, fiind de folos pentru gestionarea optimă a diabetului. În același timp, aceste minunate fructe de pădure conțin niveluri ridicate de antioxidanți, susținând lupta organismului cu efectele nocive ale radicalilor liberi care pot deteriora celulele. De asemenea, pentru ameliorarea manifestărilor unui ciclu menstrual neregulat, dureros sau hemoragic, se pot administra trei căni cu ceai de mure zilnic.
Prin conținutul de vitamina A, murele susțin creșterea și întreținerea dinților și oaselor
Cheesecake cu mure
Ingrediente. Pentru bază: 400 g biscuiţi digestivi, 150 g unt. Pentru crema de brânză: 500 g ricotta, 200 g cremă de brânză Philadelphia, 200 ml smântână pentru frişcă, 1/2 linguriţă cu esenţă de vanilie, 150 g zahăr pudră, 18 g gelatină pudră, 200 g mure. Pentru topping: 150 g mure (+ 50 g pentru decor), 3 linguri din crema de brânză preparată, 30 g zahăr pudră, 5 g gelatină pudră.
Mod de preparare: pentru blat se amestecă biscuiții cu untul topit până la omogenizare și se pun într-o formă cu pereți detașabili, care se dă la rece. Pentru cremă, se amestecă brânzeturile cu zahărul pudră şi esenţa de vanilie, apoi cu frişca bătută. Se pasează fructele cu blenederul vertical, se adaugă gelatina pregătită conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se toarnă compoziţia rezultată peste blatul din biscuiţi, se nivelează şi se pune din nou în frigider. În crema păstrată deoparte se pun fructele bătute cu zahărul, se amestecă până se omogenizează, se toarnă gelatina dizolvată pe baie de aburi, apoi se toarnă totul peste prăjitură. Se decorează cu mure după preferință și se lasă la rece peste noapte.