de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Omniprezent pe malurile apelor curgătoare, brusturele-dulce este o plantă cu proprietăți medicinale atât de remarcabile, încât a ajuns în literatura de specialitate și a beneficiat de numeroase studii efectuate de oamenii de știință.
Combate insomnia și coșmarurile
Brusturele-dulce are o veche istorie de utilizare medicinală. Știința modernă a pus în evidență în dreptul acestei plante proprietăți de dilatare și relaxare a vaselor sangvine, fiind recomandată în cazuri de hipertensiune și alte afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, ca neurosedativ, brusturele-dulce are efect în ameliorarea insomniei, agitației nervoase și stresului. Se recomandă pulberea de plantă, care se găsește în magazinele cu profil naturist și din care se iau câte două lingurițe, sublingual, cu patru ore înainte de culcare, pentru calmare și înlăturarea coșmarurilor, a hiperemotivității sau atacurilor de panică.
Luptă cu ulcerul gastroduodenal
Utilizarea brusturelui-dulce se extinde și la afecțiuni ale căilor respiratorii, cum sunt astmul bronșic, rinita alergică, tusea convulsivă. De asemenea, planta este întrebuințată în cazuri de ataxie - probleme de coordonare și echilibru - precum și în hipertiroidie, în acest din urmă caz în combinație cu traista-ciobanului sau sânziene galbene, în cure de patru-șase luni, la recomandarea și în formula recomandată de un specialist. Pe de altă parte, brusturele-dulce este redutabil pe direcția tratării ulcerului gastroduodenal, administrat sub formă de pulbere obținută prin măcinarea plantei prin râșnița de cafea și cernerea printr-o sită fină.
Util în colici renale
Ca antiinflamator, brusturele-dulce se remarcă în tratarea artritei și reumatismului, contribuind la atenuarea simptomelor acestor afecțiuni. Totodată, în caz de colici biliare și renale se poate recurge la infuzia combinată de plantă, preparată din o linguriță cu brusture-dulce uscat și mărunțit lăsat la macerat opt ore într-o jumătate de cană cu apă. Se strecoară, iar lichidul rezultat se pune deoparte. Planta rămasă se opărește cu jumătate de cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat 30 de minute. Se combină cele două lichide și se beau câte două căni pe zi, pe stomacul gol.
PONT. Brusturele-dulce este util în cazuri de ulcerații, plăgi, furuncule, arsuri, entorse, sub formă de comprese cu frunze proaspete.