de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
De mii de ani, schinduful a fost folosit în medicina alternativă pentru a trata multe boli. În anii din urmă, a devenit un condiment larg răspândit și un agent de îngroșare de uz casnic, proprietățile sale numeroase fiind certificate de studiile științifice.
Crește cantitatea de lapte matern
Schinduful este un ingredient foarte popular în mâncărurile indiene și adesea administrat ca supliment. Planta poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, știința confirmând utilizarea tradițională a semințelor care se obțin din păstăile de schinduf. Potrivit oamenilor de ști- ință, din perspectiva conținutului, 10 grame de semințe conțin fibre, proteine, carbohidrați, fier, mangan și magneziu. Cu foarte puține calorii și o cantitate mică de grăsimi, semințele de schinduf au un profil nutrițional sănătos. De pildă, un studiu clinic la care au participat zeci de proaspete mămici a constatat că un consum de ceai din semințe de schinduf a crescut producția de lapte matern, ceea ce i-a ajutat pe bebeluși să câștige mai mult în greutate. De asemenea, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care bărbații folosesc suplimentele cu schinduf este creșterea nivelului testosteronului. Concret, potrivit rezultatelor unor studii internaționale, 600 mg schinduf zilnic generează creșterea libidoului.
Ajută în diabet
Grație compușilor pe care îi conține și acțiunii acestora, schinduful este creditat cu proprietatea de a ajuta la controlul diabetului și a nivelului de zahăr din sânge, indiferent că este vorba despre diabet de tip I sau de tip II. Pe de altă parte, aceste semințe cresc toleranța generală la carbohidrați la persoanele fără această afecțiune. Într-un studiu clinic, voluntarii fără diabet care au luat suplimente cu schinduf au înregistrat o reducere cu peste 13% a nivelului de zahăr din sânge, la patru ore după administrare, potrivit healthline.com. Totodată, luată sub formă de pulbere, câte 50 grame zilnic, planta a demonstrat, pe parcursul unor teste pe voluntari umani, că favorizează reducerea colesterolului „rău” (LDL). Se ia câte o linguriţă cu pulbere de plantă, de patru ori pe zi, înaintea meselor principale.
Anorexia poate fi tratată cu două linguriţe cu pulbere de schinduf amestecată cu miere, administrată cu o oră înainte de masă
Bun femeilor aflate la menopauză
Beneficiile asupra nivelului de zahăr din sânge sunt puse de oamenii de știință pe seama aportului semnificativ de fibre pe care le conțin aceste semințe remarcabile. Fibrele din schinduf își extind acțiunea și asupra sistemului digestiv, unde acționează pentru reducerea inflamațiilor intestinale, reglarea digestiei, curățarea colonului, combaterea arsurilor stomacale și prelungirea sațietății. Potrivit rezultatelor mai multor cercetări, adminis- trarea de suplimente sau pulbere de schinduf, la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, reduce apetitul și aportul de grăsimi cu până la 20 de procente. Totodată, infuzia de schinduf, preparată din o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită, este de ajutor femeilor aflate la menopauză, întrucât planta previne eliminările masive de calciu şi ajută la păstrarea forţei musculare.