Main menu

header

887 6 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, având rolul de a recunoaşte milioane de substanţe chimice nocive (celule moarte, toxine, grăsimi, hormoni în exces) și de a le transforma în substanţe inofensive pentru organism. Acestea sunt eliminate, ulterior, prin organele excretoare. Ficatul reciclează, regenerează şi detoxifică. Totuși, cu cât organismul este mai „bombardat” cu alimente hiperprocesate, rafinate, prăjite, cafea, alcool, medicamente de sinteză, cu atât mai greu este procesul de neutralizare a toxinelor. Astfel, apare inflamaţia. Ce remedii naturiste ajută la regenerarea țesutului hepatic, aflați de la Ilona Tudor, fitoterapeut și specialist în nutriție (www.remediinaturale.ro).

„În timp, abuzurile pot duce la cancer”

- Ce se întâmplă în organism când ţesutul hepatic este afectat?

- Când ficatul este inflamat, acesta nu mai funcționează corect, iar toxinele sunt depozitate în celulele adipoase sau chiar în propriile celule. Astfel, organismul devine din ce în ce mai slăbit, sistemul imunitar îşi încetineşte activitatea de apărare, instalându-se diferite afecţiuni. Hepatita este cea mai frecventă boală a ficatului. Aceasta poate fi alcoolică, medicamentoasă sau virală.

- Ce complicații pot apărea?

- Ficatul nu are terminaţii nervoase. Din acest motiv, în momentul în care se inflamează, el nu „strigă” prea tare. Consumul zilnic de alcool, de carbohidraţi rafinaţi, precum şi mesele copioase de tip fast-food, fac ca activitatea acestui organ să fie îngreunată. Astfel, ficatul acumulează din ce în ce mai multe grăsimi, instalându-se steatoza hepatică (ficatul gras). Practic, cu cât circumferinţa abdominală este mai mare, cu atât mai încărcat de grăsime este ficatul. Acest organ continuă să-şi facă treaba chiar şi în aceste condiţii. În timp, însă, abuzurile duc la ciroză hepatică sau la cancer. Chiar dacă vorbim despre un organ cu o putere foarte mare de regenerare, în cele din urmă, acesta capitulează. Atunci când consumăm alcool, ficatul lasă baltă toate atribuţiile şi se ocupă de metabolizarea acestuia! În momentul în care unele virusuri au invadat celula hepatică, se instalează un cerc vicios, pentru că ficatul este încărcat cu toxine pe care virusurile adoră să le consume. La rândul lor, virusurile elimină toxine, înmulțindu-se excesiv. Dacă sistemul imunitar este slăbit şi nu se intervine la timp cu medicaţie, dietă şi odihnă, celulele hepatice sunt „cotropite” una câte una.

„Este esenţială corectarea alimentaţiei”

887 6 2- În ce condiţii este reversibilă această problemă de sănătate?

- Deoarece majoritatea afecţiunilor hepatice se datorează abuzurilor de alimente procesate şi alcool, esenţiale sunt corectarea alimentaţiei şi parcurgerea, periodic, a unui program de detoxifiere. Atunci când organismul primeşte o cantitate optimă de nutrienţi, odihnă şi suplimente de calitate, capacitatea de regenerare a celulelor hepatice este uimitoare, motiv pentru care putem spune că afectarea acestui organ este reversibilă.

- Ce remedii naturiste contribuie la regenerarea ţesutului hepatic?

- Anghinarea, armurariul, brusturele, păpădia, socul, rădăcina de lemn-dulce, schizandra, turmericul, ciupercile maitake, shiitake şi reishi, polenul, păstura, lăptişorul de matcă, ceaiul verde, glutationul, L-arginina, L-cisteina, L-metionina, acidul alfa-lipoic, acizii graşi esenţiali, toate acestea sunt numai câteva exemple de remedii cu efecte benefice în regenerarea ţesutului hepatic.

„Turmericul este un excelent antiinflamator”

887 6 3- Ce proprietăţi au aceste remedii?

- Anghinarea creşte eficienţa hepatică, având un rol important în drenarea bilei. Prin conţinutul de silimarină, armurariul contribuie la regenerarea ţesutului hepatic. Totodată, turmericul este un excelent antiinflamator, iar brusturele şi păpădia au o mare putere de detoxifiere. Lemnul-dulce are o activitate antivirală dovedită, ceea ce îl face eficient în tratarea hepatitei virale. De asemenea, catechina, un flavonoid conţinut de ceaiul verde şi negru, scade nivelul bilirubinei în hepatitele virale acute. Ciupercile maitake, shiitake și reishi întăresc sistemul imunitar şi combat infecţia virală. Produsele apicole şi pulberile de orz verde, ovăz, spirulină şi chlorella furnizează enzime, antioxidanţi, aminoacizi, clorofilă, vitamine, minerale şi multe alte elemente importante în detoxifierea şi regenerarea hepatică.

- Sub ce formă sunt disponibile remediile destinate regenerării hepatice?

- Remediile implicate în procesul de regenerare şi detoxifiere hepatică se găsesc sub formă de pulberi, capsule, extracte gemoterapice, ceaiuri, granule.

„Antioxidanţii acționează sinergic”

- Cum se administrează suplimentele alimentare?

- Toate remediile se administrează personalizat, de obicei înainte de masă, în cure de 10-12 săptămâni, cu pauze, pentru că, după această perioadă, organismul se obişnuieşte cu fitonutrienţii respectivi. Silimarina este eficientă dacă se administrează câte un gram pe zi. Aminoacizii L-arginină, L-cisteină, L-metionină se administrează fiecare câte 500 de mg, de două ori pe zi. Aceștia se asimilează mult mai bine în prezenţa vitaminei C şi a vitaminei B6. Antioxidanții acţionează sinergic. Ideal este să avem o schemă complexă, pentru că, de exemplu, vitamina E neutralizează radicalii liberi şi devine la rândul său un radical liber, ce este neutralizat de Coenzima Q10 şi de vitamina C. Polenul se lasă timp de 10-15 minute în suc de citrice, care facilitează dizolvarea învelişului de exină (membrană protectoare externă a grăuntelui de polen) şi îi creşte eficienţa.

- Ce efecte adverse pot avea aceste suplimente?

- De regulă, suplimentele alimentare destinate regenerării hepatice au o marjă de siguranţă ridicată. Cu toate acestea, pot exista unele precauţii. Armurariul, de pildă, are efect fitoestrogenic şi nu se recomandă în anumite tipuri de cancer, în endometrioză. Lemnul-dulce nu ar trebui administrat în sarcină, alăptare, diabet și hipertensiune arterială.

„Atunci când organismul primeşte o cantitate optimă de nutrienţi, odihnă şi suplimente de calitate, capacitatea de regenerare a celulelor hepatice este uimitoare“

„Consumaţi din belşug verdeţuri şi legume proaspete“

- În ce constă dieta indicată în afecţiunile hepatice?

- În primul rând, este necesar să consumăm apă, cel puţin 30 ml pentru fiecare kilogram din corp, zilnic. Eu folosesc şi recomand cu toată responsabilitatea apa alcalină ionizată, pentru că are toate proprietăţile necesare: hidratează uşor şi în profunzime, având o putere de penetrare mare, curăţă reziduurile, alimentează celulele cu oxigen şi nutrienţi în timp util şi leagă radicalii liberi în exces. Sunt indicate nucile, seminţele de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de susan, migdalele. Din alimentație nu trebuie să lipsească verdeţurile şi legumele proaspete: pătrunjel, avocado, leuştean, morcov, broccoli, varză, conopidă, spanac, sfeclă roşie. De asemenea, de ajutor sunt și fructele proaspete: grepfrut, lămâie, cireşe, kiwi, zmeură, afine, căpşuni, rodii, mure, portocale, struguri roşii. Usturoiul, ceapa verde și ceapa roşie au, de asemenea, efecte dovedite în afectarea hepatică. O alternativă este să consumați fructe și legume sub formă de sucuri naturale, preparate în casă.

- Tratamentul naturist se poate lua concomitent cu cel alopat?

- Tratamentul naturist vine întotdeauna ca o completare a tratamentului alopat, ajutând organismul în procesul de detoxifiere, regenerare, reconstruire a ţesutului lezat.