Main menu

header

887 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Dincolo de aspectul său regal, de forma minunată a corolei și de parfumul îmbătător, inegalabil, crinul alb are numeroase proprietăți terapeutice, pe care oamenii de știință le descoperă una după alta.

Atenuează stresul

Se spune că nicio altă floare nu poate fi asemuită cu crinul alb din perspectiva parfumului îmbătător. Cultivată încă din Antichitate ca plantă decorativă, dar şi cu scop medicinal, minunata floare este utilizată de veacuri, sub formă de infuzii, tincturi, cataplasme, ulei sau decoct. Încă din Evul Mediu, florile şi bulbii crinului alb erau cunoscute ca leac pentru o multitudine de boli, fiind utilizate în afecțiuni cardiovasculare, otrăviri sau de sângerare abundentă. Potrivit studiilor derulate până în prezent de oamenii de știință, preparatele pe bază de crin alb elimină excesul de lichide, au un efect calmant, relaxează sistemul nervos și tratează tulburările de memorie. Folosită sub formă de tinctură care se procură din magazinele cu profil naturist, cu respectarea strictă a dozelor prescrise de specialist, această floare excepțională are un puternic efect tonic, accelerează procesele de regenerare din corp, atenuează stresul, anxietatea și insomnia.

Util în stările febrile

Crinul alb este una dintre formulele naturiste eficiente împotriva constipației, întrucât are proprietăți laxative. Frunzele și petalele plantei pot fi folosite pentru a face un ulei parfumat, care poate fi utilizat în afecțiunile stomacului, având, totodată, acțiune antiinflamatoare, calmantă și analgezică. Se administrează oral, în cantitățile stricte recomandate de specialist. Produsul poate fi utilizat și extern, pentru tratarea diverselor probleme ale pielii, inclusiv tăieturi sau arsuri, sub formă de comprese, ca și pentru atenuarea suferințelor generate de reumatism, întrucât îmbunătățește mobilitatea membrelor. Totodată, împotriva afecțiunilor urinare sau stărilor febrile se poate administra crin alb sub formă de infuzie, preparată din 40 g flori proaspete peste care se toarnă 500 ml apă clocotită și se lasă la infuzat, acoperit, timp de 15 minute.

Produsele pe bază de crin alb combat rozaceea și ridarea timpurie a tenului