de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Greața reprezintă un simptom neplăcut, care apare într-o multitudine de afecțiuni. Uneori, aceasta este însoțită de vărsături puternice și repetate, precum și de scaune diareice, care pot determina dezechilibre hidroelectrolitice, fiind necesare măsuri urgente de hidratare orală sau parenterală (prin perfuzii). Cum poate fi eliminată starea de greață prin remedii naturale, aflați de la doctorul Cristina Munteanu (foto), fitoterapeut și terapeut nutriționist în cadrul Fito Clinic Dr M din Timișoara (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).
„Sensibilitatea la mișcare este una dintre cauze”
- Care sunt cauzele apariţiei stării de greaţă?
- Acestea pot fi foarte diverse, incluzând o paletă largă de factori declanșatori sau de afecțiuni, atât fizice, cât și psiho-emoționale. Unele dintre ele pot constitui o urgență medico-chirurgicală. Cauzele diferă în funcție de vârstă, particularități, obiceiuri individuale sau anumite tratamente. Greața în sine este un simptom, nu o boală. Aceasta poate fi însoțită și de vărsături. Printre principalele cauze ale apariției stării de greață se numără sensibilitatea la mișcare, anumite alimente sau mirosuri, excesele alimentare sau alcoolice, consumul unor alimentele grase ori foarte condimentate, unele medicamente (chimioterapia), intoxicațiile, durerea foarte mare, graviditatea (de obicei, primul trimestru), anumite boli sau infecții.
- Ce probleme de sănătate poate ascunde senzaţia de greaţă?
- Deoarece greața este, de obicei, însoțită de reflexul de a goli conținutul stomacului, ne putem gândi la afecțiuni care țin de aparatul gastrointestinal: gastroenterocolite, hepatite, ocluzii intestinale, apendicite, boala de reflux gastroesofagian, colecistite. Totuși, există și afecțiuni ale altor or- gane sau sisteme care pot da stări de greață. Astfel, aceasta poate avea cauze neurologice (vertij central, convulsii, creșterea presiunii intracraniene, scleroză multiplă, migrene, meningită, encefalită) sau psihice (anxietate, stres, depresie). Durerea puternică, întâlnită în fracturi, apendicită, pancreatită, colică biliară sau renală, poate da simptome precum greața. Afecțiunile din sfera ORL sau cele oftalmologice pot fi însoțite de greață. În plus, vă puteți confrunta cu această senzație în diabet zaharat (cetoacidoză, gastropareză), în intoxicații cu diverse substanțe, toxiinfecții alimentare, mușcături de insecte sau în insolație.
„Abdomenul poate fi masat cu un amestec de uleiuri esențiale”
- Cum pot ajuta plantele medicinale?
- Plantele medicinale pot fi de ajutor în combaterea stării de greață în mai multe moduri. Pe de o parte, puteți apela la plante pentru anihilarea stării de greață propriu-zise și, pe de altă parte, vă puteți adresa afecțiunii de bază care a generat simptomul. Cele mai utilizate remedii în ameliorarea stărilor de greață sunt ghimbirul, lămâia, menta, mușețelul, lavanda, cuișoarele, scorțișoara, chimionul, feniculul, cardamomul, roinița, lemongrass, păpădia, anghinarea.
- Cum se administrează aceste remedii naturiste?
- Remediile din plante se găsesc sub diverse forme. Intern, se administrează sub formă de ceaiuri, tincturi, gemoderivate, siropuri sau tablete. Infuzia se prepară printr-un procedeu simplu: se toarnă 150-200 ml apă fierbinte peste două lingurițe cu plantă mărunțită (sau un plic). Preparatul se acoperă câteva minute, după care se strecoară. Pentru fiecare plantă în parte, este important să respectăm timpul de preparare indicat pe prospect. Extern, se poate apela cu succes la aromaterapie. Uleiurile esențiale pot fi inhalate. De asemenea, abdomenul poate fi masat cu un amestec de uleiuri esențiale diluate în uleiuri vegetale, în funcție de vârstă. De obicei, după ce starea de greață a încetat, nu mai este necesară administrarea preparatelor naturiste. Totuşi, se pot utiliza remedii pentru afecțiunea ce a determinat simptomele de greață. De aceea, este important să vă prezentaţi la medic în situația în care disconfortul persistă.
„Favorizează secreţia de bilă şi digestia”
- Ce proprietăţi au plantele care sunt de ajutor în starea de greaţă?
- Menta este una dintre plantele folosite cu succes în combaterea stării de greață. Aceasta favorizează digestia și evacuarea gazelor intestinale, având acțiune calmantă în durerile abdominale. De asemenea, are acțiune antispastică pe musculatura netedă, adică musculatura specifică tractului gastrointestinal, aspect important mai ales atunci când greața este însoțită de vărsături. Din acest motiv, atunci când vă confruntați cu stări de greață, puteți consuma ceai de mentă cu înghițituri mici sau puteți inspira ulei esențial de mentă. Când sunt prezente vărsăturile, este important repausul digestiv. Masajul abdomenului cu uleiuri esențiale de mentă, ghimbir, cardamom sau mușețel constituie și el o alternativă. Plantele amare (anghinarea, păpădia, pelinul) sunt recomandate în stările de greață. Acestea stimulează secreția de bilă și digestia, fiind utile mai ales în stările de greață apărute după excese alimentare. Una dintre plantele mai puțin cunoscute ca remediu și utilizată mai mult ca și condiment, dar cu efecte deosebite pentru sănătatea digestivă, este coriandrul. Efectul său ușor sedativ îl recomandă în stările de greață, pe lângă acțiunea calmantă gastrică, antispastică și detoxifiantă.
„Evitați prăjelile și afumăturile”
- Ce contraindicații au remediile naturiste recomandate?
- Plantele precum păpădia și anghinarea cresc secreția biliară și, din acest motiv, nu se administrează intern, în obstrucțiile biliare. De asemenea, preparatele fitoterapice pe bază de mentă trebuie evitate în constipația cronică.
- Care sunt alimentele ce pot să anihileze greaţa?
- Lămâia, grepfrutul și toată gama de citrice, ghimbirul, merele, ananasul, toate acestea sunt alimente care anihilează greața și restabilesc buna funcționare a sistemului digestiv. Alimentele bogate în fibre vegetale, ce contribuie la eliminarea anumitor substanțe nocive din intestin, sunt recomandate în stările de greață asociate toxiinfecțiilor alimentare. Ghimbirul este consumat sub formă de ceai sau adăugat (ras) în limonadă sau salate de crudități. Dacă aveți o sensibilitate sau intoleranță digestivă, evitați alimentele care vă deranjează. Se recomandă evitarea prăjelilor și afumăturilor, alimentelor grase, picante şi intens procesate, dulciurilor, prăjiturilor, băuturilor carbogazoase, consumului de alcool.
„Însoţită de dureri mari în piept, poate indica un infarct miocardic”
- În ce situaţii poate starea de greaţă să anunţe o urgenţă medicală?
- Anumite semne și simptome care însoțesc starea persistentă de greață pot oferi indicii despre o eventuală urgență medicală. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor mici, care nu vă pot spune ce îi deranjează și la care greața însoţită de vărsături poate duce repede la deshidratare. Astfel, trebuie să vă prezentați de urgență la medic în oricare dintre situațiile enumerate mai jos. Dacă greața este însoțită de dureri mari în piept, care iradiază pe mâna stângă sau maxilarul stâng, aceasta poate indica un infarct miocardic. Acompaniată de vărsături, este posibil să sugereze o ocluzie intestinală. Dacă vărsăturile sunt cu sânge, poate indica un ulcer gastroduodenal. Însoțită de vărsături și dureri abdominale severe, greața poate fi un semn de apendicită, pancreatită, colică biliară, colică renală. Greața, vărsăturile, durerile de cap, tulburările de vedere, confuzia și somnolența pot fi sugestive pentru creșterea presiunii intracraniene (tumoare, edem, anevrism, hemoragie). Dacă la acestea se adaugă febră înaltă, este posibil să fie o meningită sau encefalită.