Main menu

header

889 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Încărcate de nutrienți și de compuși importanți pentru funcționarea organismului uman, semințele celei mai vechi culturi agri- cole a lumii, inul, sunt deopotrivă gustoase, sățioase și pline de beneficii pentru sănătate.

Susțin funcția nervoasă

Cu aroma lor ușoară, de nucă, și consistența crocantă, semințele de in sunt un ingredient versatil, care poate îmbunătăți gustul și textura oricărei rețete. Grație faptului că oamenii de știință nu contenesc să descopere noi proprietăți ale acestor semințe, sunt folosite astăzi pe scară largă în smoothie-uri, aluaturi, burgeri vegetali și alte nenumărate preparate. În plus, semințele de in sunt adevărate comori terapeutice, confirmate de numeroase studii care au evidențiat că sunt extrem de hrănitoare și de redutabile vindecătoare. De pildă, tabloul extins al beneficiilor semințelor de in include conținutul în tiamină, un tip de vitamina B care joacă un rol-cheie în metabolismul energetic și în funcția celulară. În aceste condiții, prezența semințelor de in în dietă echivalează cu susţinerea funcţiilor nervoasă și musculară. De asemenea, semințele de in sunt o sursă exce- lentă de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras Omega 3 care a demonstrat, pe parcursul unor studii pe animale de laborator, că ajută la reducerea inflamației.

Stabilizează nivelul zahărului din sânge

Consumul de semințe de in este favorabil menținerii bunei funcționări a inimii și a întregului sistem cardiovascular. Aceste semințe sunt renumite pentru capacitatea de a scădea nivelul tensiunii arteriale. O amplă revizuire științifică a 15 studii a constatat că suplimentarea cu produse din semințe de in, inclusiv pulbere, poate scădea semnificativ nivelurile tensiunii arteriale sistolice și diastolice, aspect confirmat și de numeroase experimente clinice. În plus, conform unei analize ample a 11 studii, administrarea zilnică de semințe de in timp de mai mult de trei luni poate scădea nivelul tensiunii arteriale cu 2 mmHg, ceea ce, potrivit unor cercetări, diminuează semnificativ riscul de accident vascular cerebral și de boli coronariene. Totodată, prin faptul că previn depunerea colesterolului în vasele de sânge, semințele de in asigură scăderea riscului de boală cardiacă ischemică, de la dureri în piept la aritmii, notează healthline.com. Potrivit rezultatelor unui studiu derulat pe pacienți cu boală arterială periferică, consumul a 30 g semințe de in măcinate pe zi a scăzut nivelul de colesterol LDL („rău”). În același timp, un studiu clinic recent, efectuat pe mii de subiecți umani, a legat consumul de semințe de in de prevenirea diabetului de tip II, întrucât stabilizează nivelul zahărului din sânge și previn rezistența la insulină.

Sunt o sursă excelentă de cupru

Semințele de in sunt o sursă excelentă de cupru, mineral implicat în dezvoltarea creierului, sănătatea imunitară și metabolismul fierului. Unul dintre efectele consumului de semințe de in este prevenirea accidentului vascular cerebral. Totodată, delicioasele semințe sunt bogate în lignani, compuși vegetali care au fost studiați pentru proprietățile lor puternice de combatere a cancerului. Astfel, s-a dovedit că sămânța de in conține de până la 800 de ori mai mulți lignani decât alte alimente vegetale. Ca urmare, potrivit rezultatelor unor studii riguroase, consumul de semințe de in a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer de sân, în special pentru femeile aflate în postmenopauză. În același timp, mai multe cercetări au evidențiat faptul că aceste semințe protejează împotriva cancerului colorectal, al pielii, al sângelui și al plămânilor.

Asigură controlul optim al greutății

Potrivit cercetărilor internaționale, 7 g semințe de in măcinate conțin 2 g fibre, solubile și insolubile, care sunt fermentate de bacteriile din intestine pentru a susține sănătatea microbiomului și pentru a îmbunătăți funcționarea intestinului. În timp ce fibrele solubile absorb apa și încetinesc digestia, cele insolubile combat constipația și susțin detoxificarea sănătoasă. Ca urmare, semințele de in sunt creditate cu proprietatea de a susține controlul optim al greutății. Un studiu de amploare a relevat faptul că o băutură cu tablete pe bază de in (2,5 g fibre solubile) a redus senzația de foame și apetitul general al voluntarilor care au participat la teste. Experții au pus aceste rezultate pe seama capacității semințelor de in de a prelungi sațietatea. Pe de altă parte, o revizuire de anvergură a 45 de studii a constatat că suplimentarea cu semințe de in a dus la reduceri semnificative ale greutății corporale, Indicelui de Masă Corporală și grăsimii abdominale ale voluntarilor. În cazul afecţiunilor digestive, se adaugă în 100 ml apă o lingură cu seminţe întregi de in şi se lasă la macerat 30 de minute. Împotriva constipaţiei se folosesc seminţele de in întregi, ingerate ca atare, câte două linguri pe zi. Acestea formează un bol în tubul digestiv şi împing toate materiile reziduale. Cura se poate folosi o perioadă lungă, fără niciun pericol, ajutând și la refacerea mucoaselor.

Aliați împotriva bolilor renale

Datorită mucilagiilor pe care le conțin, seminţele de in au acţiune emolientă, calmantă, antiseptică şi regenerantă a ţesuturilor. De altfel, o serie de cercetări au confirmat faptul că semințele și uleiul de in sunt echivalente cu uleiurile de peşte în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate. În același timp, semințele de in sunt adevărați aliați împotriva afecțiunilor renale, cum sunt inflamaţiile vezicii urinare sau litiaza renală. În aceste cazuri se poate recurge la următorul preparat: se pun două linguri cu seminţe de in într-o cană cu apă şi se lasă la macerat opt ore, după care se mai adaugă sucul de la o lămâie. Se pot consuma două astfel de macerate zilnic. Pe de altă parte, semințele de in se pot dovedi utile în anumite afecțiuni respiratorii, întrucât au o mare capacitate de detoxificare și accelerează vindecarea. Se pot administra sub formă de ceai, obținut din o lingură cu semințe de in fierte timp de cinci minute în 250 ml apă.

Inul și uleiul de in reduc riscul de osteoporoză şi contribuie la formarea şi regenerarea oaselor

Uleiul echilibrează activitatea glandelor endocrine

889 8 2Uleiul din seminţele de in există în alimentaţia oamenilor de mai bine de 9.000 de ani și există dovezi care localizează în Siria primele semințe de in transformate în ulei comestibil. Tradiția utilizării acestui produs continuă, întrucât inul a intrat deja în categoria superalimentelor, grație numeroaselor beneficii pentru sănătate. Acest tip de ulei este prin excelență un produs natural, extras prin presarea la rece a seminţelor plantei. Inclus în dieta zilnică, uleiul din seminţe de in îmbunătăţeşte digestia, scade colesterolul „rău” (LDL), echilibrează activitatea glandelor endocrine, reduce nevoia de a consuma zahăr, contribuie la sănătatea pielii şi a tenului, luptă împotriva celulelor canceroase, facilitează menţinerea unei greutăţi optime. De asemenea, un aspect important în contextul alimentar contemporan este faptul că uleiul din semințe de in nu conţine gluten şi poate fi astfel consumat de persoanele care suferă de boala celiacă.