Main menu

header

889 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Prunul african este un arbust omniprezent în Africa de Sud, decorativ și care oferă un fruct minunat, cu gust dulce-acrișor. Planta este deosebit de apreciată deopotrivă în gastronomie și în medicina tradițională.

Vă scapă de anemie

Din perspectiva conținutului de nutrienți, prunele africane se remarcă prin vitamina C, prezentă într-o cantitate mai mare decât cea care se găsește în portocale și care întărește imunitatea, întârzie îmbătrânirea, vindecă rănile, îmbunătățește sănătatea dinților. Prunele africane aduc organismului, de asemenea, o cantitate semnificativă de fier și cupru, minerale care previn anemia, mențin nivelul hemoglobinei, combat oboseala cronică și depresia. În același timp, delicioasele fructe contribuie la sănătatea sistemului cardio-vascular, grație conținutului de potasiu, care reglează tensiunea arterială, precum și glicozidelor și acidului salicilic, notează discover.hubpages.com.

Combat afecţiunile bucale

Aliați ai sistemului digestiv, prunele africane au un renume consolidat pe direcția tonificării musculaturii stomacului, fiind de ajutor în cazuri de constipație. În același timp, potrivit rezultatelor unor studii extinse, aceste fructe versatile reglează secreția de bilă și susțin purificarea sângelui, accelerând eliminarea toxinelor. În plus, pe direcția bolilor respiratorii, prunele africane sunt eficiente împotriva febrei și tusei. În medicina tradițională, populațiile indigene folosesc și rădăcinile prunului african, care au un compus numit carissin, împotriva acestor afecțiuni. Totodată, ca antiinflamator, fructul este eficient împotriva inflamațiilor bucale. Pe de altă parte, în Ghana, de pildă, frunzele fierte ale plantei sunt aplicate sub formă de cataplasmă pe gingii, pentru a atenua durerile de dinți.

Cicatrizează rănile

Potrivit rezultatelor unui studiu publicat de Journal of Pharmacy and Pharmacology, extractele din tulpina prunului african au inhibat proliferarea celulelor leucemice umane, demonstrând activitate citotoxică și împotriva cancerului de sân și pulmonar. De asemenea, un extract din rădăcina arbustului este redutabil pentru capacitatea de a vindeca rănile, datorită puternicelor proprietăți antimicrobiene pe care le posedă planta, notează revista Journal of Ethnopharmacology.

Prunele africane pot fi consumate proaspete sau murate, sub formă de jeleu, gem, fiind prezente în deserturi, înghețată, iaurt ori sos