de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Rinita medicamentoasă sau rinita chimică este o afecțiune caracterizată prin congestie nazală, declanșată, de obicei, de administrarea locală prelungită a unei substanțe cu efect vasoconstrictor. Vorbim despre o patologie care poate fi un important factor de risc pentru apariția sinuzitei cronice, a rinitei atrofice sau otitei medii. Mai există şi o altă formă de rinită, diferită de rinita chimică, apărută ca urmare a administrării unor substanțe medicamentoase precum anticoncepționale şi psihotrope, pe cale generală. Doctor Daniela Ionescu (medalion), medic specialist ORL și fitoterapeut, ne-a vorbit pe larg despre rinita medicamentoasă, cum se manifestă și cum o putem trata natural.
„Mucoasa se inflamează și produce congestie”
- Doamna doctor, în primul rând, ce este rinita?
- Rinita este termenul medical ce definește inflamația mucoasei nazale, caracterizată prin obstrucție nazală, însoțită sau nu de rinoree, sau cefalee.
- Dar rinita medicamentoasă? Este vreo diferență?
- Rinita medicamentoasă este inflamația mucoasei nazale caracterizată prin congestie nazală, de cele mai multe ori fără rinoree sau strănut, exceptând situația apariției rinitei medicamentoase, urmare a folosirii excesive a decongestivelor în infecțiile respiratorii superioare sau în rinita alergică, atunci când putem avea rinoree ant-post sau strănut. Apare ca urmare a folosirii excesive, mai mult de cinci-şapte zile, a decongestionantelor topice care acționează prin vasoconstricție locală a mucoasei nazale. Deseori, pacienții cresc doza și frecvența folosirii după debutul unei rinite banale într-o infecție respiratorie sau ca urmare a obstrucției nazale nonalergice în polipoza nazală sau în rinosinuzita cronică, precum și în contextul unei alergii nazale, agravând-o. Deși mecanismul rinitei medicamentoase nu este clar, există câteva teorii ce indică reglarea anormală a tonusului simpatic/parasimpatic prin vasoconstricție exogenă. Astfel, după încetarea folosirii, va exista o vasoconstricție inadecvată a mucoasei nazale, iar dominant activității parasimpatice, va determina creșterea secrețiilor și a edemului nazal, respectiv, a obstrucției. A se deosebi rinita medicamentoasă sau chimică, cauzată de folosirea decongestivelor nazale administrate local, de rinita indusă de unele medicamente administrate pe cale generală. Mecanismul este diferit.
„Deviația de sept poate fi un factor predispozant”
- Care sunt factorii de risc în cazul apariției rinitei medicamentoase?
- Abuzul de vasoconstrictoare, mai ales în condițiile existenței unei patologii ce determină înfundarea nasului: rinita alergică și nonalergică, deviația septului nazal, rinosinuzita, infecțiile de căi aeriene superioare, polipii, vegetațiile adenoide, astmul bronșic și condiții asociate cu creșterea estrogenilor. Aici vorbim despre rinita de sarcină, mai ales în trimestrul III, când modificările hormonale determină edemațierea și congestia mucoasei nazale, și pubertatea.
- Care sunt persoanele predispuse?
- Cele care au obstrucție nazală cauzată de o deviație de sept, polipoză nazală, alergii nazale, vegetații adenoide, rinită hipertrofică, infecție respiratorie sau sinuzită cronică.
„Pacienții sforăie și au gura uscată”
- Cum se manifestă această afecțiune?
- Se manifestă prin congestie nazală cronică, fără rinoree sau strănut, obstrucție nazală care nu se modifică în funcție de anotimp și istoric de răceală sau rinită. Folosirea fără prescripție a decongestionantelor nazale săptămâni, luni, ani duce la dependență. Uneori, pacienții sforăie sau au și apnee de somn, uscăciunea gurii.
- Ce variante de tratament sunt?
- În primul rând, oprirea folosirii picăturilor. Eventual, ar fi bine ca acest proces să se facă treptat, prin diluarea decongestivului sau folosirea lui doar pe timpul nopții, într-o nară, alternativ, până când congestia dispare. Apoi, igienizarea nasului cu soluții saline, eventual hipertone-sprayuri cu apă de mare, geluri cu apă de mare cu remanență mai mare la nivelul mucoasei, și foarte important, administrare locală de substanțe trofice pentru mucoasa nazală, eventual uleioase, cum ar fi vitamina A, vitamina E, acidul hialuronic.
„Instilațiile cu extracte de ardei iute și aloe vera desfundă nările”
- Creioanele nazale sunt benefice?
- Da, folosirea creioanelor nazale cu uleiuri esențiale de mentă, pin, eucalipt, lavandă, anason, lemongras, cuișoare, cimbru, rozmarin, lămâie, camfor, care au acțiune decongestivă. Aplicați creionul perinarinar de câte ori este nevoie. De asemenea, sunt benefice și picăturile uleioase cu aceleași uleiuri esențiale, anason, eucalipt, mentă sau camfor.
- Ce ne spuneți despre inhalații?
- Se pot face și inhalații cu uleiuri esențiale, se folosește spayul nazal cu ardei iute și aloe vera, care, decongestionează și desfundă. De asemenea, puteți folosi uleiurile esențiale și în lampa de aromoterapie. La modul general, pentru toți pacienții care se confruntă cu rinită medicamentoasă, recomand cura scurtă cu un antiinflamator, cum ar fi cortizonul, dar se folosește varianta naturală, extract gemoterapic de coacăz negru, extract de trei-frați-pătați, ca antialergic, iar pentru calmare, recomand uleiul esențial de lavandă, administrat pe cale generală.
„Pot apărea complicații precum sinuzita sau perforația septală”
- Cât timp se administrează?
- Tratamentul se administrează până la dispariția simptomatologiei, respectiv, atunci când nu veți mai avea nevoie de picăturile nazale.
- Netratată, produce complicații?
- Complicațiile rinitei medicamentoase sunt rinita atrofică, sinuzita, și perforația septală.
„O metodă bună de prevenţie este evitarea decongestivelor nazale“
- Putem preveni rinita medicamentoasă?
- Da, prin evitarea vasoconstrictoarelor. Pacienții cu istoric de rinită medicamentoasă care reușesc să oprească sprayul, dacă reîncep administrarea, au un debut rapid al congestiei chiar și după câteva zile de folosire, caz în care reapare dependența. De asemenea, se poate preveni prin evitarea folosirii decongestivelor nazale mai mult de cinci, şapte zile în infecțiile acute respiratorii.