de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
\Furnizor al unui foarte special colorant roșu pentru textile, roiba este o plantă medicinală faimoasă și pentru proprietăți vindecătoare care i-au adus utilizarea terapeutică seculară până în zilele noastre.
Eficientă împotriva sângerărilor
Plantă perenă, des întâlnită, roiba are o rădăcină foarte puternică terapeutic, menționată ca remediu încă de pe vremea lui Pliniu (23-79 d.Hr.). Planta are o îndelungată tradiție de utilizare împotriva sângerărilor externe și interne, fiind folosită secol după secol împotriva sângerărilor nazale, în cazuri de dezechilibre mentruale sau în leucopenie (scăderea numărului de celule albe - leucocite - din sânge), afecțiune care expune la infecții, notează healthbenefitstimes.com. O altă direcție de acțiune a plantei este combaterea pietrelor la rinichi. Eficientă în numeroase cazuri de afecțiuni renale, planta, administrată la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, este un agent antispastic remarcabil, care accelerează trece- rea ușoară a pietrelor prin sistemul urinar. De asemenea, are acțiune în cazuri de insuficiență renală și de colică renală. Planta se administrează sub formă de extract fluid de rădăcină, care se găsește în magazinele cu profil naturist şi se administrează de trei ori pe zi câte 20-30 de picături de produs.
Preîntâmpină bolile autoimune
Proprietățile remarcabile ale roibei pentru vindecarea unui mare număr de afecțiuni a fost remarcată de însuși Hipocrate (circa 460-377 î.Hr.), care a folosit planta ca remediu expectorant în afecțiuni respiratorii, întrucât roiba acelerează eliminarea mucusului în exces, favorizând eliberarea căilor respiratorii și implicit vindecarea. Cercetările moderne au certificat capacitatea plantei de a acționa ca agent antiinflamator, care poate fi de folos în artrită, sciatică, alte tipuri de dureri articulare, umflături etc. Se poate administra roiba sub formă de tinctură, care se prepară punând într-un borcan din sticlă o cană cu alcool alimentar de 70 de grade şi 50 g rădăcină mărunţită de plantă. Se închide bine vasul şi se lasă la macerat două săptămâni, agitându-se zilnic, apoi se strecoară și se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă cu preparat, diluat cu puţină apă, preferabil cu 15 minute înainte de mesele principale. În același timp, potrivit rezultatelor unor studii extinse, rădăcina de roibă are un efect imunomodulator notabil, ajustând răspunsul și activitatea sistemului imunitar și astfel contribuind major la prevenirea bolilor autoimune.
Potrivit studiilor de specialitate, roiba are proprietatea de a regla activitatea intestinală, scurtând semnificativ episoadele de diaree
Alifie pentru acnee
Rădăcina plantei are un renume consolidat pe direcția tratării afecțiunilor biliare și hepatice (hepatită, icter). Pulberea de rădăcină de roibă se obține prin măcinare cu ajutorul râşnitei de cafea. Se administrează câte un gram, de trei ori pe zi, timp de trei luni. De asemenea, rădăcina de plantă este considerată foarte eficientă pentru vindecarea acneei, erupțiilor cutanate, furunculelor, iritațiilor pielii și a altor afecțiuni la acest nivel. Poate fi folosită local sub formă de pastă obținută din amestecarea a 100 g pudră de rădăcină de plantă cu apă și puțin turmeric. Se aplică produsul pe piele și se lasă să se usuce înainte de a se clăti. De asemenea, frunzele și rădăcinile plantei pot fi zdrobite și aplicate pe pistrui, precum și pe petele pielii, pentru eliminarea acestor neajunsuri estetice.