de Ana Trifan
Durerile de urechi pot fi cauzate de otite, dar şi de anumite infecţii ale gâtului şi ale nasului, coşuri, lovituri puternice în zonă sau pe oasele maxilarului, acumularea de ceară, insecte, apă rămasă după baie, diferenţe de presiune etc. Cel mai bun remediu pentru a calma o durere de ureche este să puneţi ceva cald lângă ea. Puteţi folosi un prosop pe care l-aţi înmuiat în apă fierbinte sau o sticlă cu apă caldă, învelită într-un prosop. Aveţi grijă să nu le apropiaţi prea mult de ureche, ca să nu vă răniţi. Sucul de usturoi face minuni
În caz de infecţii, otite (atunci când vă doare, vă „mănâncă” în ureche, aveţi auzul înfundat şi scurgeri din ureche) folosiţi suc de usturoi. Striviţi câţiva căţei de usturoi, iar sucul rezultat picuraţi-l în ureche cu ajutorul unei pipete. Nu numai că va calma durerea, dar va ajuta şi la vindecare, deoarece usturoiul este un antibiotic natural.
Sucul de la o ceapă zdrobită, aplicat pe o bucăţică de vată ce va fi introdusă în ureche, calmează, de asemenea, durerile.
Tot pentru a ostoi durerea, încălziţi sare grunjoasă într-o cratiţă. Puneţi apoi sarea într-un tifon mai gros, legaţi şi ţineţi lângă ureche. Vaporii degajaţi vă vor lua durerea cu „mâna”.
Uleiul de măsline alină mâncărimile
În urechea în care simţiţi mâncărimi puteţi pune şi două-trei picături de ulei de busuioc. Un alt remediu este cel cu ulei de măsline. Încălziţi o lingură cu ulei extravirgin. Cu ajutorul unei pipete, turnaţi în urechea care vă supără două-trei picături de ulei, după ce aţi verificat dacă nu e prea fierbinte şi nu riscaţi să vă ardeţi cu el.
Apa oxigenată dizolvă dopurile de ceară
Excesul de ceară din urechi, cerumenul, poate cauza, de asemenea, dureri şi slăbirea auzului. Ca să scăpaţi de ceară picuraţi în ureche două-trei picături de apă oxigenată, aşteptaţi un minut sau două, apoi lăsaţi să se scurgă.
Sfaturi pentru desfundat urechile
Dacă observaţi că urechile încep să vă doară din cauza diferenţelor de presiune (urcaţi într-o zonă de munte, zburaţi cu avionul), obişnuiţi-vă să mestecaţi gumă sau să sugeţi o bomboană până simţiţi că urechile se desfundă.
După fiecare baie aveţi grijă să vă scoateţi apa din urechi şi să direcţionaţi aerul cald al uscătorului de păr şi spre zona urechilor, aplecând capul în lateral.
Când înotaţi folosiţi o cască şi feriţi-vă să intraţi în apă murdară.
Dacă v-a intrat un gândac în ureche, ar fi bine să vă grăbiţi să ajungeţi la un medic. Acasă puteţi încerca şi să picuraţi alcool cu pipeta în ureche, până omorâţi insecta. După aceea, umpleţi uşor urechea cu apă, cu ajutorul unei seringi mici, apoi lăsaţi să se scurgă.
Vitamina C - da, lactate - nu!
Ca să preveniţi infecţiile urechii, ajutaţi-vă sistemul imunitar consumând fructe şi legume bogate în vitamina C: grepfrut, portocale, lămâi, ceapă. Vitamina C este şi ea un antibiotic natural şi are capacitatea de a scădea febra. Când aveţi o infecţie în ureche evitaţi să consumaţi lactate şi brânzeturi, pentru că acestea tind să agraveze inflamaţia.