de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă medicinală faimoasă pentru proprietățile decongestionante, angelica este studiată permanent din perspectiva capacității sale terapeutice, care se extinde de la sistemul digestiv la glioblastom.
Stimulează funcțiile hepatice
Cu o lungă istorie de utilizare ca medicament în Europa și Rusia, unde crește sălbatic, precum și în medicina tradițională chineză, angelica este o plantă aromată, care are efect de încălzire a organismului, decongestionează și este benefică pentru sistemul digestiv. Ca tonic, angelica este inclusă în formulele terapeutice tradiționale ca aperitiv pentru stimularea apetitului, pentru ușurarea digestiei și eliminarea balonării. De asemenea, planta are un renume bine consolidat pe direcția stimulării funcțiilor hepatice.
Combate deficiențele circulației sangvine
Medicina tradițională asiatică ține angelica, supranumită și „ginsengul feminin”, la loc de cinste pentru capacitatea de a trata dezechilibrele hormonale, simptomele menopauzei și problemele menstruale, întrucât poate ajuta la menținerea sau, după caz, la creșterea nivelurilor circulante de serotonină, reducând astfel severitatea și frecvența bufeurilor. Pe de altă parte, în Europa, planta are o îndelungată istorie de utilizare în cazuri de circulație sangvină deficitară și stări de anxietate.
Accelerează vindecarea piciorului diabetic
Angelica poate oferi protecție atât împotriva uzurii articulațiilor, cât și a artritei reumatoide, afecțiune inflamatorie, autoimună, a articulațiilor. Suplimentele pe bază de angelică, administrate în dozele recomandate de specialist, reduc inflamația, previn deteriorarea articulară susțin repararea cartilajului, reducând durerea asociată acestor afecțiuni. Planta accelerează vindecarea rănilor, prin crearea de noi vase de sânge și este eficientă inclusiv în cazuri de răni ale piciorului diabetic.
Elimină celulele unor tipuri de cancer
Potrivit literaturii de specialitate, beneficiile preparatelor pe bază de angelică derivă în principal din compusul numit ligustilid. În cadrul unor studii pe animale de laborator, extractul de plantă a vădit capacitatea de a ucide celulele glioblastomului, o formă de cancer cerebral agresiv. În același timp, cercetările au evidențiat capacitatea plantei de a ucide celulele canceroase de sân. Efecte similare s-au înregistrat și asupra cancerului de col uterin sau de laringe. Specialiștii consideră că aceste efecte se datorează angelicinei și imperatorinei, substanțe fitochimice puternice care se găsesc în plantă.
Angelica are un efect expectorant şi poate ajuta la calmarea şi vindecarea astmului, tusei, bronşitei şi simptomelor de răceală sau gripă
Inhibă dezvoltarea mucegaiului şi ciupercilor
Angelica este creditată de specialiști cu proprietăți antimicrobiene, demonstrând că poate elimina din organism bacteriile dăunătoare, virusurile și ciupercile. În cadrul unor cercetări de laborator s-a constatat faptul că uleiul esențial de plantă este eficient împotriva Staphylococcus aureus și E.coli. Totodată, extractul de angelică și unii compuși izolați din acesta prezintă, de asemenea, acțiune de combatere împotriva virusului herpes simplex și virusului coxsackie, care provoacă boli digestive, notează healthline.com. Uleiul esențial din plantă este, de asemenea, promițător ca un potențial conservant sigur pentru alimente, pentru că poate inhiba creșterea mucegaiului care se dezvoltă pe nuci.