de Elena Şerban
„Galbenă gutuie / Dulce, amăruie / Lampă la fereastră / Toată iarna noastră”. Versurile poetului Adrian Păunescu, frumoase şi sensibile, au ca subiect principal gutuia, fructul tomnatic din curţile noastre.Combate colita de fermentaţie
Din păcate, deşi o găsim peste tot, iar toamna ne înnebuneşte cu mirosul ei plăcut, gutuia nu e apreciată aşa cum ar merita. Poate dacă veţi şti că pulpa gutuilor conţine zaharuri 6,6%-13,3%, acizi 0,6%-1,7%, substanţe tanoide 0,19%-0,50%, substanţe proteice 0,33%-0,95%, pectine 0,69%-1,13%, lipide 0,50%, săruri de potasiu 20 mg%, calciu 10 mg%, magneziu 8 mg%, fier 0,60 mg%, vitamina C 10-40 mg/100 g, poate nu veţi mai ocoli aceste fructe. Mai mult, s-a dovedit că gutuile ajută la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta negativ pe cele sănătoase.
Un alt avantaj al consumului de gutui este acela de a accelera activitatea intestinală, datorită efectului laxativ. În acest sens, e bine ca dimineaţa, înainte de micul dejun să mâncaţi cel puţin o jumătate de gutuie. Dacă veţi amesteca o gutuie rasă cu două linguri cu miere, combateţi colita de fermentaţie. Aceeaşi combinaţie (gutui rase amestecate cu miere) vă scapă de hemoroizi.
Senzaţia de greaţă şi de greutate în stomac cu care vă treziţi din când în când dimineaţa se poate înlătura cu uşurinţă dacă veţi mânca imediat, pe stomacul gol, un sfert sau o jumătate de gutuie. Nu e obligatoriu să consumaţi gutuia ca atare. Ea poate fi folosită şi sub formă de decoct sau de macerat. Decoctul este bun pentru a scăpa de leucoree, iar dacă este folosit pentru comprese, combate afecţiunile pielii, arsurile şi ochii iritaţi. Obţinut prin fierberea unei gutui tăiate bucăţi în 500 ml de apă timp de cinci minute, decoctul este excelent în cazurile de diaree la copii sau de infecţii respiratorii.
Dacă este preparat din zece grame de seminţe fierte în 100 ml de apă, până se formează o gelatină, decoctul înlătură bronşita, tusea cu sânge şi hemoragiile uterine.
Luptă împotriva anemiei
Maceratul este foarte bun pentru a elimina anemia atât la copii, cât şi la adulţi. Acest preparat se realizează din gutui şi scoruşe de munte. Pregătiţi un pumn de coji şi de cotoare de gutuie (tăiate mărunt) şi puneţi-le într-un borcan în care aveţi 250 ml de apă. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumină. După 12 ore turnaţi lichidul într-o sticlă închisă la culoare. Acest macerat trebuie băut de suferinzi de-a lungul unei zile în loc de apă. Cura trebuie să dureze cel puţin şapte zile. Pentru a avea efectul scontat, maceratul se prepară în fiecare zi.
Înlătură intoxicaţiile medicamentoase
Bolnavul care se resimte în urma unui tratament intens cu medicamente poate să înlăture intoxicaţiile medicamentoase tot cu gutui. Pentru aceasta, tăiaţi în jumătăţi aceste fructe şi puneţi în mijlocul lor un amestec de miere şi de unt. Gutuile astfel umplute se aşază într-un vas cu puţină apă (cât să le acopere) şi se fierb la foc mic un sfert de oră; fructele se dau bolnavului (una sau două jumătăţi) pe stomacul gol.
În uz extern, femeile pot beneficia de efectele extraordinare ale gutuilor. Nu doar pentru a se trata de boli, ci pentru a scăpa de riduri sau pentru a-şi revigora tenul obosit. Maceratul din două linguri cu seminţe la o cană cu apă timp de 24 de ore vă ajută să combateţi uscăciunea pielii şi cuperoza.
Tăiaţi în sferturi trei gutui şi puneţi-le la călit cu o lingură cu unt topit. Adăugaţi repede o ceapă tăiată mărunt şi lăsaţi totul la foc mic. În momentul în care gutuile şi ceapa s-au înmuiat, adăugaţi un pahar cu apă, un praf de sare, o lingură cu paste de tomate, un pahar cu vin alb şi două linguri cu zahăr, amestecat în prealabil cu două linguri cu apă. Mâncarea este gata după ce a fiert pe foc mic timp de 20 de minute. Poftă bună!
Întrucât şi celelalte preparate din gutui sunt foarte bune pentru organism, vă oferim două reţete neobişnuite în bucătăria românească. Aveţi nevoie de patru gutui, cinci morcovi, un sfert de litru de apă, 200 g de miez de nucă, două linguri cu ulei de măsline, două linguri cu ulei de arahide, două linguri cu oţet de mere, o lămâie, sare şi piper după gust. Daţi prin răzătoarea mare gutuile spălate şi curăţate. Puneţi apa într-o cratiţă de teflon şi când clocoteşte adăugaţi gutuile. După ce au fiert cinci minute, scoateţi fructele cu o spumieră. Puneţi apoi morcovii, spălaţi şi daţi prin răzătoare, într-un vas cu apă puţin sărată. După cinci minute scoateţi-i din apa în care au fiert. Într-o salatieră amestecaţi oţetul cu zeama de lămâie şi cele două uleiuri, sarea şi piperul. În acest melanj puneţi gutuile şi morcovii pentru câteva minute şi apoi scoateţi-i pe un platou. Peste morcovii şi gutuile astfel preparate puneţi miezul de nucă dat prin maşina de măcinat.
Atenţie! Dacă sunt consumate în cantitate foarte mare, seminţele de gutui pot fi letale!