Main menu

header

892 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

De multă vreme nu mai există îndoieli asupra beneficiilor pe care le aduce organismului consumul regulat de pepene roșu. Delicios, irezistibil prin gust și aromă, acest fruct uimește în continuare cercetătorii, care îl consideră unic din perspectiva ariei foarte largi de avantaje pentru metabolism pe care le aduce acest adevărat tezaur de nutrienți.

Scade tensiunea arterială

Un nou studiu, derulat în cadrul Institutului de Tehnologie din Illinois, SUA, a pus în evidență faptul că pepenele roșu conține diverși compuși care se adresează mai multor zone ale corpului, fiind, din această perspectivă, un aliment cu proprietăți și acțiune unice. De la beneficiile cardiovasculare până la îmbunătățirea sănătății metabolice, aceste fructe au ceva sănătos de oferit tuturor. „Cercetarea noastră dezvăluie potențialul de promovare a sănătății prin intermediul pepenelui roșu. Revizuirea actuală oferă dovezi că aportul de pepene verde și suplimentarea cu citrulină scad tensiunea arterială în studiile pe oameni, date fiind efectele favorabile asupra metabolismului lipidelor/lipoproteinelor, care apar pe baza datelor pe care le-am raportat în modelele preclinice”, afirmă specialistul Britt Burton-Freeman. Practic, s-a evidențiat faptul că fructul conține aminoacizi distincți, cunoscuți sub numele de citrulină și arginină, considerați „precursori” ai oxidului nitric, o moleculă integrală legată de echilibrul tensiunii arteriale. Pe de altă parte, un studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune a descoperit că suplimentele alimentare care au la bază extractul natural din pepene roşu ajută la reducerea presiunii arteriale în rândul adulţilor obezi de vârstă mijlocie, cu prehipertensiune sau hipertensiune de gradul I. Consumul fructului în stare proaspătă poate avea acelaşi efect benefic, afirmă cercetătorii.

Preîntâmpină acumularea de grăsime în țesuturi

892 8 2Studiul a evidențiat, de asemenea, că pepenele roșu se adresează și altor funcții ale corpului, cum ar fi sănătatea creierului - sporește capacitatea de învăţare și stimulează memoria - și controlul greutății corporale. De altfel, numeroase studii au de- monstrat că un consum regulat de pepene roşu scade riscul de obezitate și diabet. Pepenele roșu este recomandat în curele de slăbire și datorită conţinutului redus de calorii. Se poate consuma în porţii generoase, alungă foamea cu rapiditate şi facilitează eliminarea apei reţinute în corp, având, în paralel, un renumit efect diuretic. Specialiștii au descoperit că, spre deosebire de alte variante, cum sunt cafeaua sau alcoolul, pepenele roșu ajută la creșterea fluxului de urină fără să creeze presiune asupra rinichilor. În plus, gustul plăcut al fructului îl recomandă ca pe un bun înlocuitor al deserturilor hipercalorice. De asemenea, amintita citrulină este importantă și pentru prevenirea acumulării excesive de grăsimi în ţesuturi. Și riscul de instalare a astmului scade în condiţiile unui consum mare de alimente bogate în nutrienţi, dar mai ales în vitamina C, regăsită în concentraţii ridicate în pepenele roşu. Mai mult decât atât, aportul generos de antioxidanţi (licopenul, betacarotenul, luteina, zeaxantina şi criptoxantina) combate formarea radicalilor liberi care pot cauza diverse forme de cancer. Suplimentarea cu licopen a fost asociată cu un risc diminuat de cancer de prostată, au pus în evidență studii extinse.

Accelerează capacitatea de recuperare după efort

Datorită conţinutului său de apă şi fibre, pepenele roşu reglează digestia, previne constipaţia şi contribuie la menţinerea sănătăţii tractului digestiv. Un alt nutrient din acest fruct, colina, îmbunătăţeşte mobilitatea musculară. De altfel, fructul este renumit pentru capacitatea de a ameliora durerile musculare şi de a accelera capacitatea de recuperare după efort, în cazul sportivilor de performanţă. Bogat în potasiu, pepenele roşu reglează activitatea nervilor şi muşchilor şi determină gradul şi frecvenţa cu care se contractă musculatura. Cercetătorii consideră că acest efect analgezic se datorează citrulinei. Mai departe, pepenele roșu aduce organismului compuși care ajută la menţinerea structurii membranelor celulare și susținerea transmiterii impulsurilor nervoase. În dreptul consumului regulat al acestui fruct, specialiștii mai menționează și capacitatea de a reduce inflamațiile, în principal grație aportului de licopen, antioxidant deosebit de benefic în ceea ce priveşte reducerea inflamaţiei şi neutralizarea radicalilor liberi. În același timp, mai multe cercetări dedicate impactului fructelor asupra potenței sexuale au pus în evidență faptul că pepenele roșu previne disfuncţiile erectile.

Stimulează sistemul imunitar

Prin conţinutul generos de vitamina B6, tiamina, vitamina C şi mangan, pepenele roşu ajută organismul să dezvolte o rezistenţă sporită împotriva agenţilor infecţioşi, de aceea este considerat şi un puternic stimulent al sistemului imunitar. De asemenea, licopenul din pepenele roşu este un factor important în promovarea sănătăţii osoase, prin reducerea activității osteoblastelor şi osteoclastelor, ceea ce înseamnă oase mai puternice. Pe de altă parte, fructul este bogat în potasiu, care susține reținerea calciului în organism, așadar sănătatea oaselor este susținută din două direcții prin consumul aceluiași fruct remarcabil.

Revitalizează aspectul pielii

Pepenele roşu conţine din plin vitamina A, un nutrient necesar producţiei corespunzătoare de sebum, care asigură o hidratare optimă a pielii. În plus, această vitamină este esenţială pentru creşterea tuturor ţesuturilor corporale, inclusiv a celui cutanat. Totodată, prin aportul adecvat de vitamina C, pe care pepenele roşu o conține în cantităţi mari, este stimulată producţia de colagen, esenţială pentru structura părului şi a pielii. De altfel, efectul puternic de hidratare al acestui fruct are beneficii directe asupra ţesutului cutanat. Pe lângă consum, pepenele roșu poate fi folosit și ca mască pentru ten. Una dintre formulele ideale este cea care implică 1/4 pepene roșu de dimensiune mică și o lingură cu iaurt probiotic. Ingredientele se amestecă până devin pastă, care se aplică pe faţă şi se lasă 15 minute să acţioneze, apoi se clătește cu apă călduţă. Este masca perfectă pentru ten uscat, deshidratat sau descuamat, întrucât fructul hidratează şi tonifiază.

„Pepenele roșu oferă o combinație de nutrienți și fitochimice care lucrează prin mecanisme multiple pentru a induce efecte biologice“ studiu al Institutului de Tehnologie din Illinois

Salată cu pepene roşu şi brânză feta

Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu oţet de vin roşu, 1 vârf de linguriţă cu fulgi de chili, 2 linguri cu mentă tăiată mărunt, 4 roşii, 500 g pepene roşu, 200 g brânză feta, mărunţită.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele pentru dressing - uleiul de măsline, oţetul, fulgii de chili şi menta. Într-un bol se pun roşiile şi pepenele, tăiate în bucăţele, se toarnă dressingul, se lasă deoparte pentru cinci minute, apoi se presară şi bucăţile de brânză feta.