Main menu

header

892 7 1de Camelia Onciu

Zilele toride de vară, cu valuri de căldură record, ne pot împiedica să ne desfășurăm activitatea în aer liber. Ieșitul din casă devine un pericol pentru sănătate. În astfel de situații, plantele ne pot veni în ajutor, coborând temperatura interioară și atenuând efectele căldurii asupra corpului. Încercați aceste ierburi răcoritoare pentru a calma corpul, inima și mintea supraîncălzite.

Ceai de vară fresh cu roiniță

Roinița (Melissa officinalis) este una dintre plantele ideale pentru un ceai de vară. Frunzele au aromă proaspătă, dulce, de lămâie-mentă, eliminând excesul de căldură și de stres din organism. Efectul ceaiului este calmant, fiind indicat și seara, înainte de culcare. Alegeți frunzele proaspete și clătiți-le bine. Le puteți usca pe o bucată de hârtie curată, își vor păstra aroma timp de câteva luni. Se fierbe apa și se adaugă frunzele uscate. După cinci minute, strecurați și adăugați miere, dacă doriți. Ceaiul de roiniță nu e recomandat copiilor, gravidelor și persoanelor care suferă de afecțiuni ale tiroidei.

Limonadă aromată cu limba mielului

892 7 2Limba mielului (Borago officinalis) este una dintre cele mai răcoritoare plante. Frunzele și florile se pot adăuga în ceai fierbinte sau cu gheață, salate sau iaurt înghețat. Pentru a aroma un pahar cu suc de roșii, adăugați 1 lingură cu frunze tocate de plantă verde. Limonada cu aromă de limba mielului se prepară astfel: un sfert de cană cu suc de lămâie, 2-3 linguri cu zahăr, 3-4 frunze de plantă și 2 căni cu  apă se amestecă într-un blender. Se strecoară și se ornează cu flori limba mielului.

Infuzie cu tulsi

Tulsi (Ocimum sanctum, O. tenuiflorum) sau busuiocul sfânt este o floare cu parfum mentolat, considerată sacră la hinduși. Frunzele și florile sunt potrivite pentru cei care se confruntă cu depresie sau anxietate. Reglează somnul și activează mecanismul de termoreglare a corpului. Tulsi temperează răspunsul nostru la stresul fizic cauzat de caniculă și efort. Mărește capacitatea de a ne răcori prin transpirație, dilatează vasele de sânge și gestionează metabolismul. Se prepară dintr-o jumătate de ceșcuță cu frunze tocate la două căni cu apă fierbinte. Se mixează, se lasă 15 minute. Infuzia se bea caldă sau rece.

Băutură rece cu nalbă africană

Nalba africană (Hibiscus sabdariffa) este o plantă cu flori din genul Hibiscus, având reputația de antioxidant răcoritor. Din partea exterioară a florilor se face un minunat ceai cu gheață roșu intens, singure sau împreună cu alte ierburi, pentru a diminua daunele oxidative ale soarelui asupra pielii și pentru a scădea temperatura generală a corpului, protejând împotriva arsurilor solare, insolației, deshidratării și cancerului de piele.

Ierburi prinse în cuburi de gheaţă

892 7 3Preparați un ceai tare din oricare dintre ierburile prezentate în acest articol și turnați-l în tăvițe pentru cuburi de gheață, apoi țineți-o în congelator. Când suportați cu greu căldura, puteți pune pe limbă un astfel de cub aromat și vă veți răcori mai repede și mai sănătos decât consumând băuturi carbogazoase. De asemenea, puteți adăuga aceste cuburi de gheață în cocteiluri de sezon.