Main menu

header

894 7 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Supranumită „planta longevității”, gotu kola este un element de bază în medicina tradițională chineză, indoneziană și ayurvedică. De la puterea de concentrare a creieruui la reducerea inflamațiilor, acest vindecător natural a confirmat, după numeroase teste științifice, multe dintre proprietățile cu care este creditat prin tradiție.

Nu permite acumularea de placă specifică bolii Alzheimer

Înainte de orice, gotu kola are renumele de a îmbunătăți funcționarea creierului. Un studiu recent a comparat efectele extractului de gotu kola și ale acidului folic în creșterea funcției cognitive după un accident vascular cerebral și a relevat că planta este mai eficientă în îmbunătățirea domeniului memoriei. Testele pe animale de laborator au pus în evidență efectul mai pregnant al extractului de plantă asupra exemplarelor mai în vârstă, cărora le-au fost administrate 750 mg extract de gotu kola timp de 14 zile. Un alt studiu a arătat că extractul de plantă are efect pozitiv asupra anomaliilor comportamentale ale pacienților afectați de Alzheimer, iar alte cercetări de laborator au pus în lumină capacitatea plantei de a proteja de formarea timpurie a plăcii specifice acestei afecțiuni neurodegenerative, în cadrul unor experimente care au implicat ingerarea a 30 până la 60 de picături de extract lichid de gotu kola, de trei ori pe zi.

Alungă anxietatea, stresul şi iritabilitatea

Cu efectele sale neurologice multiple, gotu kola a demonstrat, în cadrul unor experimente pe animale de laborator, că reduce anxietatea, stresul și iritabilitatea generate de lipsa somnului. Exemplarele cărora li s-a administrat gotu kola timp de cinci zile consecutive înainte de a suferi de efectele privării de somn au prezentat un comportament semnificativ îmbunătățit, o mai bună activitate locomotorie și mai puține leziuni oxidative. În același timp, un producător de medicamente antianxietate a realizat o serie de cercetări din care a reieșit faptul că extractul de gotu kola poate fi un adjuvant cu efecte certe pe această direcție, după ce li s-au administrat animalelor de laborator 500 mg extract de gotu kola de două ori pe zi, timp de până la 14 zile la rând. În testele clinice pe oameni a fost observată de asemenea scăderea semnificativă a stresului, anxietății și depresiei la pacienții care au înlocuit medicamentele cu extract de gotu kola timp de 60 de zile.

Grație prezenței terpenoizilor în compoziția gotu kola, planta este cercetată din perspectiva creșterii producției de colagen, a accelerării vindecării rănilor și a atenuării cicatricilor

Rezolvă problemele retenţiei de apă

Potrivit literaturii de specialitate, gotu kola poate reduce problemele legate de retenția de lichide, umflarea gleznei și circulația sangvină, participând activ, totodată, la detoxificarea ficatului. Voluntarii care au prezentat o boală venoasă superficială moderată au primit gotu kola timp de două zile înainte de un zbor de peste trei ore, iar cercetătorii au descoperit că participanții care au luat suplimentul cu gotu kola au avut o retenție de lichide semnificativ mai mică și o umflare a gleznelor mult diminuată față de voluntarii din grupul de control. În același timp, planta s-a dovedit eficientă și în cazul suferinzilor de varice, după teste remarcându-se efectul metabolic pozitiv asupra țesutului conjunctiv al peretelui vascular. Planta se poate administra sub formă de extract, câte 100 ml, de trei ori pe zi, timp de o săptămână, înainte și după orice zbor.