Main menu

header

895 7 2de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Dulce-acrişor, parfumat și exotic, kiwi poate fi consumat că aliment de sine stătător sau ca ingredient pentru preparate culinare diverse. Dincolo de gustul său distinct, acest fruct este și un tratament, aducând numeroase beneficii organismului.

Adio, îmbătrânire prematură!

Un fruct de kiwi are în medie 50 de calorii, ceea ce îl recomandă atât pentru curele de slăbire, cât şi pentru un stil de viaţă echilibrat. Dar consumul acestui deliciu culinar implică și un aport substanțial de vitamina C - de două ori mai multă decât o portocală. În aceste condiții, prezența kiwi în dietă este echivalentă cu protecția în fața agresiunii infecțiilor, a stresului oxidativ, a îmbătrânirii premature. Totodată, fibrele solubile dintr-o porţie de kiwi protejează inima, scad colesterolul şi previn diabetul, iar pe de altă parte, cele insolubile mențin echilibrul florei intestinale şi scad riscul de cancer de colon. O cercetare care a inclus voluntari cu constipație cronică a evidențiat, după patru săptămâni în care s-au consumat trei kiwi zilnic, nu doar o mult mai bună motilitate intestinală, ci și mai puține efecte secundare chiar decât în cazul consumului de prune în același scop.

Scade nivelul trigliceridelor

Kiwi este un campion absolut al conținutului de acid folic, esenţial pentru înmulţirea globulelor roşii, care transportă oxigenul către celulele corpului. De asemenea, consumul acestui fruct este echivalentă cu scăderea nivelului trigliceridelor, un alt efect care ține la adăpost sistemul cardiovascular. Un studiu clinic citat de healthline.com, în cadrul căruia voluntarii au consumat trei kiwi zilnic timp de opt săptămâni, a evidențiat faptul că tuturor participanților (inclusiv fumători) le-a scăzut presiunea sangvină. În același timp, în dreptul fructului verde și parfumat, specialiștii menționează prezența luteinei, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, kiwi fiind și la acest capitol primul dintre toate fructele și legumele. În aceste condiții, consumul fructului reduce riscul pierderii progresive a vederii din cauza degenerescenței maculare.

Potrivit cercetărilor, consumul de kiwi îmbunătățește semnificativ funcționarea celulelor specializate ale sistemului imunitar