Main menu

header

895 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Foarte apreciate pentru parfumul lor intens și gustul deosebit, bananele sunt consumate cu plăcere în toată lumea. Textura bogată a acestor fructe le face deosebit de versatile în gastronomie și, în același timp, aliați delicioși ai funcționării organismului.

Preîntâmpină accidentul vascular cerebral

Consumul mai multor banane protejează femeile în vârstă împotriva accidentului vascular cerebral, arată un nou studiu, derulat în cadrul Universității din Amsterdam. Mai exact, cercetătorii afirmă că potasiul din aceste fructe este un mineral esențial care scade tensiunea arterială, în special în rândul persoanelor care consumă prea multă sare. O dietă bogată în potasiu poate combate în același timp și bolile cardiovasculare, ucigașul numărul unu la nivel mondial. „Este binecunoscut faptul că un consum ridicat de sare este asociat cu creșterea tensiunii arteriale și cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Recomandările pentru sănătate s-au concentrat în ultimele decenii pe limitarea aportului de sare, dar acest lucru este dificil atunci când dietele includ alimente procesate. În aceste condiții, potasiul din banane ajută organismul să elimine mai mult sodiu. În studiul nostru, acest efect a fost asociat cu cele mai mari câștiguri pentru sănătate la femei”, detaliază specialistul Liffert Vogt. Cercetarea a evidențiat faptul că voluntarii cu cel mai mult potasiu în dietă au avut un risc cu 13% mai mic de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Susțin contracția musculară

Cercetătorii olandezi și-au bazat descoperirile pe un studiu clinic care a inclus 25.000 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, urmăriți de echipa de experți timp de două decenii. Pe măsură ce aportul zilnic de potasiu a crescut, tensiunea arterială a scăzut la femeile cu aport mare de sare. „Rezultatele noastre arată că potasiul ajută la menținerea sănătății inimii, iar femeile beneficiază mai mult decât bărbații. Relația dintre potasiu și evenimentele cardiovasculare a fost aceeași, indiferent de aportul de sare, ceea ce sugerează că potasiul are și alte modalități de a proteja inima, pe lângă creșterea excreției de sodiu”, adaugă Vogt. Potasiul din banane are efecte care trec dincolo de funcționarea sistemului cardiovascular. Practic, acest mineral ajută la menținerea nivelurilor de fluide din organism și reglează circulația nutrienților și a produselor reziduale în afara celulelor. De asemenea, potasiul din banane ajută mușchii să se contracte. Un alt beneficiu al consumului deliciosului fruct este menționat de literatura de specialitate tot în dreptul persoanelor vârstnice - reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi. Specialiștii recomandă aportul de potasiu din surse naturale, bananele fiind campioane vegetale la acest capitol, arată studiul publicat de revista European Heart Journal.

Luptă cu respirația șuierătoare la copiii cu astm

Un studiu recent a relevat faptul că un consum regulat de banane previne respirația șuierătoare la copiii cu astm bronșic. Motivul din spatele acestui efect este conținutul de antioxidanți al bananelor. De asemenea, aceste substanțe care ajută organismul să elimine moleculele cunoscute sub numele de radicali liberi fac din banane aliați împotriva stresului oxidativ și a apariției leziunilor celulare, care pot duce la cancer. Potrivit medicalnewstoday.com, lectina și vitamina C din banane au demonstrat capacitatea de a preveni creșterea celulelor leucemice. Pe de altă parte, consumul de banane implică un aport semnificativ de fibre. Potrivit FoodData Central, din cadrul Departamentului Agriculturii al Statelor Unite, persoanele care consumă banane au niveluri mai scăzute de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) - așa-numitul colesterol „rău”. În plus, și Asociația Americană de Diabet recomandă consumul de banane, deoarece acestea ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, prevenind astfel diabetul de tip II, afecțiune care în SUA - dar nu numai - se extinde cu repeziciune. Totodată, datorită conţinutului important de fier, bananele stimulează producţia de hemoglobină în sânge, contribuind la tratarea anemiei.

Țin sub control simptomele sindromului premenstrual

Combinație naturală ideală de apă și fibre, bananele sunt creditate de specialiști cu proprietatea de a susține sănătatea digestivă, combătând diareea și atenuând balonarea. De altfel, parfumatele fructe fac parte dintr-o abordare cunoscută sub numele de dieta BRAT - banane, orez, sos de mere și pâine prăjită - pe care medicii o recomandă pentru tratarea diareei, întrucât înlocuiesc apa și electroliții care se pierd. Pe lângă detoxificarea profundă, consumul de banane asigură ameliorarea simptomelor persoanelor care suferă de boală inflamatorie intestinală, au arătat mai multe studii de amploare. În aceste condiții, Fundația Crohn din SUA include aceste fructe în planul de dietă pe care îl recomandă celor care au fost diagnosticați cu afecțiunea tot mai răspândită. Pe de altă parte, bananele conțin triptofan, un aminoacid care susține păstrarea memoriei până la vârste înaintate, crește capacitatea de învățare și reglează starea de spirit, astfel încât consumul acestor fructe poate combate eficient depresia, au arătat rezultatele unui sondaj de opinie efectuat pe un eşantion de pacienţi diagnosticaţi cu această tulburare psihică. În același timp, simptomele sindromului premenstrual pot fi ţinute sub control cu ajutorul bananelor, întrucât aceste fructe aduc organismului vita- mina B6, care reglează nivelul glicemiei și, ca urmare, sunt prevenite schimbările bruşte de dispoziţie. De asemenea, în cadrul unui experiment în care s-au folosit banane pentru trecerea printr-o perioadă de examene, studenții au înregistrat o concentrare superioară și o capacitate crescută de a asimila și reține informațiile.

Bananele sunt cultivate în peste 100 de ţări şi sunt pe locul al patrulea în topul culturilor alimentare din lume, în valoare monetară

Coşuleţe cu fulgi de ovăz şi banane

895 6 2Ingrediente: 125 g fulgi de ovăz, 2 banane medii, 70 g miere, 1 linguriţă cu scorţişoară pulbere, 1 vârf de cuţit cu sare, frişcă pentru umplutură.

Mod de preparare: se curăță banana, se pune pulpa într-un vas şi se pasează cu furculiţa până când se obţine un piure fin, peste care se adaugă mierea, fulgii de ovăz, sarea şi scorţişoara. Se amestecă totul până la omogenizare. Se ung formele pentru brioșe cu puţin unt şi se așază în fiecare câte o lingură plină cu compoziţie de fulgi de ovăz şi banană. Cu ajutorul unei linguri se aranjează compoziţia. Se coc coșulețele în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, pentru circa 20 de minute, până când se rumenesc uniform, apoi se scot, se lasă să se răcească în tavă câteva minute, apoi se extrag cu grijă și se așază pe un grătar până la răcirea completă. Pentru servire, coșulețele se umplu cu frișcă, se pudrează cu scorțișoară și se ornează cu felii de banană.