Main menu

header

897 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Arbore veșnic verde subtropical, jabuticaba - sau strugurele brazilian - uimește nu doar prin faptul că se umple de fructe direct pe trunchi, ci și pentru proprietățile terapeutice ale acestor roade negre, folosite din cele mai vechi timpuri pentru prevenție și vindecare.

Adjuvant în obstrucția pulmonară cronică

Florile jabuticaba, mici, cresc direct pe trunchiul arborelui, care apoi se umple în întregime de fructe, oferind nu doar un spectacol unic, ci și o sursă terapeutică redutabilă. Jabuticaba conțin compuși similari celor din merișoare, în frunte cu antioxidanții, cunoscuți pentru calitățile antiîmbătrânire și antiinflamatoare. Prin tradiție, aceste fructe sunt o parte importantă a gamei de remedii naturiste împotriva afecțiunilor gâtului - inclusiv inflamația cronică a amigdalelor - încă din cele mai vechi timpuri. Sucul de jabuticaba se combină cu apă caldă și se face gargară cu acest lichid, fiind calmate rapid durerile în această zonă. În plus, vitamina C din jabuticaba contribuie la combaterea infecției locale. Pe de altă parte, potrivit literaturii de specialitate, acest fruct rar atenuează simptomele astmului, întrucât are proprietatea de a deschide căile respiratorii. Practic, consumul de jabuticaba se traduce prin deblocarea bronhiilor obstrucționate, a nasului și combaterea eficientă a congestiei toracice. De asemenea, fructul este util ca adjuvant în obstrucția pulmonară cronică.

Conţine vitamina C, „mănuşă” pentru imunitate

Studii de specialitate citate de healthbenefitstimes.com au atestat faptul că jabuticaba se adresează cu succes dereglărilor intestinale, grație prezenței taninurilor, care combat diareea. În plus, nutrienții din acest fruct ajută la digestie, la curățarea și detoxificarea colonului. În același timp, jabuticaba este renumit pentru proprietatea de a accelera vindecarea, amintita vitamină C contribuind major la efectul de stimulare a sistemului imunitar. Pe de altă parte, locuitorii din zonele în care crește acest arbore deosebit se pot bucura de proprietățile de menținere a greutății pe care le implică un consum regulat de jabuticaba proaspăt sau sub formă de suc, întrucât fructul este pe cât de sărac în calorii și carbohidrați, pe atât de plin de vitamine, minerale și proteine. De asemenea, conținutul ridicat de polifenoli și fibre din jabuticaba reduce riscul de boli cardiovasculare. Cercetările efectuate pe animale de laborator au evidențiat faptul că fructul poate contribui la reducerea nivelului total de colesterol și de trigliceride și, de asemenea, crește colesterolul „bun” (HDL). Totodată, mai multe cercetări au evidențiat capacitatea acestui fruct de a scădea valorile glucozei din sânge, consumul regulat de jabuticaba fiind perceput ca un obicei alimentar care favorizează gestionarea optimă a diabetului de tip II.

Importantă în creşterea şi dezvoltarea fătului

Jabuticaba a fost din timpuri străvechi administrat femeilor însărcinate, din două perspective. În primul rând, fructul conține acid folic, care joacă un rol major în creșterea și dezvoltarea fătului și previne defectele de tub neural, cele mai comune tipuri de malformaţii congenitale, care survin de pe urma unor disfuncţionalităţi în prima lună de sarcină, chiar înainte ca gravida să afle de prezenţa fătului în pântec. În cea de-a treia săptămână de graviditate, celulele specializate din partea dorsală a fetusului încep să fuzioneze, pentru a alcătui tubul neural. Atunci când această regiune anatomică nu se formează complet, apar defectele care pot genera malformații ale fătului. În același timp, jabuticaba este recomandat femeilor însărcinate - dar nu numai - pentru proprietatea de a combate anemia. Cu un conținut semnificativ de fier, fructul crește oxigenarea sângelui și a organelor, sporind fluxul sangvin și tratând astfel implicit amețelile sau leșinul. „Strugurii brazilieni” sunt procesați sub formă de sucuri, gemuri, lichioruri, vin sau înghețată.

Fortifică oasele și dinții

Nivelurile ridicate de calciu, potasiu și magneziu din jabuticaba sunt benefice pentru oase și dinți. Minerale importante, acestea previn osteoporoza și întăresc sistemul osos. Pe de altă parte, grație proprietăților antiinflamatoare care i-au dus faima, jabuticaba este un tratament naturist eficient în ameliorarea artritei și a altor tulburări legate de inflamații. Potrivit netmeds.com, una dintre acestea este glomerulonefrita, o boală a sistemului renal care apare ca urmare a inflamației glomerulilor renali, unități care se ocupă de filtrarea sângelui. Boala apare de sine stătător sau ca o consecință a unor afecțiuni precum lupus sau diabet. Lăsată netratată, glomerulonefrita poate genera deteriorarea rinichilor. Totodată, fructul este foarte apreciat pentru activitatea sa antioxidantă, din perspectiva prevenirii cancerului. Datorită fitonutrienților pe care îi conține, jabuticaba ajută la combaterea radicalilor liberi și a stresului oxidativ, previne deteriorarea celulelor și mutațiile ADN. Aceste efecte scad riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Vindecă acneea!

Plin de antioxidanți puternici, jabuticaba se află la loc de cinste pe lista vindecătorilor problemelor pielii. Pe lângă perspectiva cosmetică - îngrijire, hidratare, prevenire a semnelor îmbătrânirii premature, atenuare a ridurilor și liniilor fine - fructul menține sănătatea scalpului și vigoarea părului. Concret, fructul este binecunoscut ca remediu natural împotriva căderii părului, aspect confirmat de mai multe studii care au evidențiat că localnicii care consumă acest fruct în mod regulat au firul de păr mai viguros. Acest efect se datorează proteinelor din jabuticaba, fructul având și proprietatea de a regla secreția de sebum la nivelul scalpului. În același timp, jabuticaba favorizează producerea de colagen și susține funcționarea enzimelor care ajută la creșterea celulelor. Proprietățile detoxifiante și antimicrobiene ale fructului îl recomandă și în tratamentul acneei - de altfel, jabuticaba stă la baza a numeroase formulări de îngrijire și vindecare a pielii. În același timp, amestecarea pulpei fructului cu fulgi de ovăz și miere reprezintă o mască ușor de făcut acasă, cu excelente calități de exfoliant natural, care lasă tenul curat, înviorat și luminos.

Sucul de jabuticaba are proprietăți care favorizează eliminarea stresului ficatului și filtrarea toxinelor din acest organ

Prăjitură cu jabuticaba

897 8 2Ingrediente: 2 cești cu gem de jabuticaba, 60 ml lapte, 100 g unt nesărat, 1 ceșcuță cu zahăr, 3 ouă, 2 cești cu făină de patiserie, 1 lingură cu praf de copt.

Mod de preparare: gemul și laptele se mixează împreună și se lasă deoparte. Untul la temperatura camerei se amestecă bine cu zahărul, iar când a devenit o cremă pufoasă, se adaugă ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare, apoi, alternativ, câte puțin din făină și din amestecul de jabuticaba. La final, când compoziția este omogenă, se presară praful de copt și se mai bate puțin. Aluatul rezultat se pune într-o tavă rotundă unsă cu făină, care se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 40 de minute. După ce s-a răcit, desertul se scoate din tavă, iar la servire se presară cu zahăr pudră.