Main menu

header

897 7 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Încărcată de compuși benefici, anghinarea este faimoasă încă din Evul Mediu, când era considerată capabilă să elimine toxinele din organism. Cercetările moderne au confirmat comoara de nutrienți pe care îi furnizează organismului preparatele pe bază de anghinare.

Susține concentraţia de glucoză din sânge

Provocând secreţia bilei, anghinarea are o puternică acţiune asupra digestiei, facilitând asimilarea alimentelor. Se toacă mărunt 150 g frunze de plantă şi se pun într-un litru de apă clocotită. Se lasă la macerat timp de două ore, apoi se strecoară lichidul şi se bea o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, o a doua repriză după-amiaza şi a treia cu o oră înainte de culcare. De asemenea, anghinarea s-a dovedit, pe parcursul unor studii științifice extinse, redutabilă pentru tratarea diabetului, întrucât susține echilibrarea glucozei din sânge. Se fierb 30 g frunze de plantă tocate mărunt într-o jumătate de litru de apă timp de zece minute şi apoi se strecoară. Se bea o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol şi alta seara, cu puţin timp înainte de culcare. Totodată, împotriva albu- minuriei (afecțiune cauzată de infiltrarea albuminei în urină) se toacă 15 g frunze de anghinare, se lasă să fiarbă zece minute în 300 ml apă şi se strecoară. Se consumă o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, una înainte de cină şi una cu o jumătate de oră înainte de culcare.

„Coboară” tensiunea

Anghinarea este o plantă deosebit de puternică, de aceea are efect binecunoscut asupra suferințelor articulare. În cazuri de arteroscleroză, se pun 30 g frunze de plantă în 500 ml apă, se lasă timp de 20 de minute la fiert şi apoi se strecoară. Se bea câte o ceşcuţă înaintea celor trei mese principale, acest decoct contribuind şi la creşterea diurezei. În plus, grație prezenței în plată a unui mare număr de vitamine și minerale, anghinarea este de folos pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Mai mult, tratează hipertensiunea, administrată sub formă de decoct, preparat prin fierberea timp de zece minute a 10 g frunze în 250 ml apă. Se lasă la infuzat 25 de minute și se consumă câte un păhărel, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

PONT. Ceaiul de anghinare este printre cele mai eficiente preparate destinate pierderii în greutate, eliminând depozitele lipidice.