Main menu

header

897 6 1de Simona Soare Ghișea şi Tatiana Solomon

Alarmant de răspândită la nivel mondial, inflamația este declanşată de consumul exagerat de medicamente de sinteză, de o dietă bogată în alimente hiperprocesate, de radicalii liberi în exces, de infecţii bacteriene, virale și fungice, de răni sau traumatisme. În plus, stresul are un puternic efect proinflamator, prin nivelul ridicat de cortizol. Pe măsură ce ţesutul, organul sau glanda respectivă nu-şi mai poate îndeplini funcţia, apar afecţiuni ca intestinul permeabil, bolile autoimune, afecțiunile cardiovasculare, renale, tiroidiene, diabetul, obezitatea, depresia, demenţa sau chiar cancerul. Cum poate fi accelerat procesul de vindecare prin reducerea inflamației, ne spune fitoterapeutul Ilona Tudor (medalion), specialist în nutriţie, diete și stil de viaţă (www.remediinaturale.ro).

Veste bună: „Organismul este programat genetic să găsească soluţii”

- Ce este inflamația și ce se întâmplă în corp atunci când aceasta apare?

- Inflamaţia este o reacţie de apărare naturală a organismului. Când ne tăiem sau ne înţepăm în ceva, de exemplu, organismul mobilizează în zona afectată o cantitate mai mare de sânge şi o serie de proteine (citokine). Astfel, sunt atacate elementele străine corpului nostru, fiind declanșat aşa-numitul răspuns imunitar. Ţesutul afectat se umflă, se înroşeşte, devine cald şi dureros la atingere. În această situaţie, vorbim despre o inflamaţie acută, ce se rezolvă într-o perioadă relativ scurtă de timp. Totuși, atunci când sistemul imunitar rămâne activat în permanenţă, apare inflamaţia cronică mult mai periculoasă.

- Care sunt simptomele inflamațiilor?

- Simptomatologia diferă în funcţie de cauza ce a produs inflamaţia. De pildă, când vorbim despre o inflamaţie cauzată de virusul gripal, se inflamează căile respiratorii, pot să apară febra şi starea generală alterată, secreţiile nazale și tusea. Vestea bună este că, în toate situațiile, organismul este programat genetic să rezolve problema, prin activarea sistemului imunitar.

„Cancerul e în strânsă legătură cu fenomenul inflamator cronic”

897 6 2- Ce relație există între inflamație și declanșarea cancerului?

- Hrana hiperprocesată, carnea roşie, lactatele pasteurizate, precum și cerealele rafinate, cresc aciditatea în organism, determinând apariţia inflamaţiilor. Cancerul este în strânsă legătură cu inflamaţia cronică. Practic, o mucoasă inflamată produce mucozităţi ca răspuns antiinflamator imediat. Sistemul limfatic devine supraîncărcat cu substanţe toxice. Capacitatea de apărare a celulei scade, fiind împiedicat transportul substanţelor nutritive şi al oxigenului în interiorul acesteia, dar şi al deşeurilor metabolice la exterior. Acest lucru va determina, în final, degradarea ireversibilă a celulei. Când celulele nu-şi mai pot îndeplini funcţia pentru care au fost proiectate, acestea se autodistrug sau se transformă în celule tumorale. Ele încep să-şi creeze propria reţea vasculară, să se multiplice şi să „cotropească” din ce în ce mai mult teren în organismul nostru, invadând şi alte organe (metastaze).

„Uleiul de cocos echilibrează hormonal”

- Ce remedii ajută în prevenirea și combaterea afecțiunilor provocate de fenomenul inflamator?

- Suplimentele alimentare joacă un rol important în combaterea inflamaţiei. Prin curcumina (un pigment de culoare galbenă) pe care o conţine, turmericul are un puternic efect antiinflamator şi se asimilează foarte bine în prezenţa piperinei (alcaloid ce se găseşte în piperul negru şi în piperul lung). Acesta are și efect antioxidant, acţionând asupra radicalilor liberi în exces. Se administrează între 500 mg și 3 g în fiecare zi, în funcţie de severitatea procesului inflamator. Un alt remediu este uleiul de cocos, o grăsime vegetală saturată cu proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, antifungice. Acesta echilibrează hormonal organismul. Prin conţinutul de betaină, sfecla roșie are, de asemenea, o puternică acțiune antiinflamatoare. Acizii graşi Omega 3 (din in sau din peşte) reduc inflamaţia considerabil. Potrivit studiilor, raportul dintre Omega 3 și Omega 6 trebuie să fie de 1:1. Din păcate, România se situează, în prezent, pe ultimele trei locuri la nivel mondial, în ceea ce priveşte consumul de peşte, motiv pentru care acest raport este clar modificat în favoarea Omega 6, ceea ce înseamnă proinflamator. Eu îmi sfătuiesc clienții să consume, zilnic, Omega 3. În funcție de necesitățile fiecărei persoane, mai pot fi administrate lucerna, usturoiul, bromelaina, siliciul, zincul, vitaminele A și E, vitaminele din complexul B, extractul din sâmburi de struguri, superoxid dismutaza, extractul de scoarţă de salcie, boswellia, echinacea, gheara-mâței sau genţiana. Acestea se găsesc în farmacii, sub diverse forme (capsule, pulbere sau ceai).

„Ananasul şi papaya diminuează tumefierea”

897 6 3- Cum se administrează aceste suplimente alimentare?

- Se vor administra concomitent unele suplimente care acţionează sinergic şi îşi potenţează efectul, pentru o perioadă de două-trei luni, în funcţie de patologia asociată. În cadrul ședințelor de fitoterapie și nutriție pe care le desfășor atât offline, cât și online, stabilesc planul pentru fiecare client. În funcție de afecțiunile fiecărei persoane și de istoricul său medical, aleg remediile naturale care sunt cele mai potrivite și dozele corespunzătoare. Dozele sunt ajustate în timp, în funcție de evoluția fiecărei persoane.

- Ce asocieri de suplimente pot fi realizate?

- De pildă, ananasul şi papaya proaspete (nu din conservă) conţin bromelaină și papaină, enzime ce reduc tumefierea şi inflamaţia. O lingură cu pulbere de lucernă dizolvată în apă şi sucul de aloe vera (30 ml pe zi) reduc inflamaţiile la nivelul tubului digestiv. Alături de piperul Cayenne şi scoarţa de salcie, turmericul contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar, articular, muscular şi nu numai. Suplimentele pot fi folosite sub formă de pulbere sau capsule. Perioada de administrare a remediilor naturale va fi stabilită de fitoterapeut. 

„Extern, pot fi utilizate cataplasme cu schinduf, muştar şi seminţe de in, care se aplică direct pe zona afectată, pentru a reduce inflamaţia“

Turmericul este benefic în afecţiunile cronice în care inflamaţia începe să atace ţesuturile

„Dieta trebuie să abunde în alimente crude şi alcaline“

- Ce efecte secundare pot avea aceste remedii naturiste?

- De exemplu, turmericul poate interacţiona cu medicamentele antiagregante plachetare. Gheara-mâţei, echinacea și genţiana nu se recomandă femeilor însărcinate, celor care alăptează, persoanelor alergice la ambroie. Genţiana se administrează intern, cel mult șapte zile consecutiv. Echinacea are afect maxim administrată cinci zile consecutiv, urmate de cinci zile de pauză.

- Ce alimente contribuie la combaterea inflamației?

- Cauza inflamației se găseşte cel mai adesea în farfuria noastră, mai precis în hrana hiperprocesată, dar și în gândurile toxice, în acţiunile zilnice îndreptate împotriva noastră. Pentru a reduce inflamaţia, este indicat să alegem o dietă alcătuită din alimente crude, alcaline, fructe, legume, sucuri proaspete și ceaiuri din plante, în proporţie de 75%. Bioflavonoidele (afine, spanac, căpşuni), quercetina din ceapa roşie și resveratrolul din strugurii roşii ajută foarte mult. Peştele (macrou, somon, sardine, hering) este bogat în acizi grași Omega 3, cu efect antiinflamator dovedit. Seminţele de in, cânepă, susan și dovleac, proaspăt râşnite, pot fi consumate în salate, alături de cereale integrale, sau pur şi simplu presărate peste supe (o lingură cu semințe sau două pe zi). Usturoiul, turmericul, sfecla roşie, uleiul de cocos și ghimbirul ar trebui să nu lipsească din dieta noastră. Este important să consumăm apă curată, alcalină, microstructurată şi antioxidantă, cel puţin 30-50 ml pentru fiecare kilogram din corp, zilnic.