de Cătălina Rafailă
Pentru remedierea crizelor de astm bronşic, străbunii noştri foloseau tot felul de amestecuri de la „vraciul satului”, ce aveau întotdeauna efect. Vorbind cu o bătrânică dintr-un sat oltenesc am aflat câteva dintre acestea. Lăptişor de matcă
Pentru combaterea astmului bronşic se ţin sub limbă 20-30 g de lăptişor de matcă, de două-trei ori pe zi, timp de trei-patru săptămâni. Înainte de a încerca acest remediu beţi un pahar cu apă. Lăptişorul de matcă stimulează sistemul nervos parasimpatic. Se pun într-o sticlă de culoare închisă 50 g de propolis solid (cumpărat de la apicultori), 500 ml de alcool alimentar în diluţie de 30%. Se ţine sticla într-o oală cu apă caldă câteva ore. Apoi se agită zilnic, timp de o săptămână, până se topeşte. Se beau 30 de picături într-o ceşcuţă cu 100 ml de apă caldă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Este contraindicată administrarea lui cu orice fel de ceai, doar apă simplă, care, în contact cu picăturile, se face lăptoasă.
Gutuia, un antiseptic de top
Sucul din gutuie are proprietăţi fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente şi diuretice. Este recomandat în anemie, afecţiuni cardiovasculare, ale căilor respiratorii, ale tubului digestiv şi, bineînţeles, în astm. Gutuile coapte sunt un foarte bun mijloc antivomitiv. Sucul de gutuie se bea în doze de câte o jumătate de pahar până la un pahar înainte de masă. Toate soiurile de gutui îmbunătăţesc starea de spirit, prin revitalizarea întregului organism.
Suc de ridiche neagră
Sucul de ridiche neagră conţine vitaminele B şi C. Este digestiv, diuretic, antialergic, sedativ nervos. Este indicat în litiaze biliare, colecistite, insuficienţă hepatică, afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, astm, reumatism, rahitism, alergii, eczeme. Se foloseşte ridichea cu tot cu frunze pentru suc. Se taie bucăţele, se dă prin răzătoare şi apoi se bagă la blender, completându-se cu apă. Se beau 20-50 ml pe zi, deoarece este foarte puternic.
Ceai de cimbrişor şi ulei de conifere
Fiind un excelent dezinfectant, cimbrişorul este folosit atât ca expectorant în tratamentul tusei comune şi al celei convulsive, cât şi în al gripei (creşte capacitatea de apărare a organismului în cazul epidemiilor de gripă), răcelii, bronşitei şi astmului, fiind recomandat ca stomahic-aromatic. În asociere cu uleiul de conifere (pin sau molid), administrat de trei ori pe zi, câte 15 picături pe pâine, combate repede tusea, bronşita şi poate preveni crizele de astm.