Main menu

header

898 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

O echipă internațională de specialiști a testat un ingredient surprinzător pentru anumite tipuri de gustări dulci: făina din coji de banane. Așa a fost descoperit faptul că acest produs este nu doar o comoară nutrițională, ci și un îndulcitor de calitate superioară.

Bune la detoxificarea colonului

Folosirea făinii de coji de banane în aluatul de biscuiți creează un desert încărcat cu mai mulți nutrienți și care păstrează același gust. În ultimii ani, aceste coji au trecut de la stadiul de simplu gunoi la evaluarea din perspectivă nutrițională. Nu întâmplător cojile de banane fac parte din anumite rețete asiatice, iar crude sunt utilizate pentru a frăgezi și a conserva carnea. Mai greu de consumat crude, aceste coji, odată transformate în făină, aduc organismului fibre, magneziu, potasiu și compuși antioxidanți. Printre beneficiile importante se numără detoxificarea colonului, scăderea colesterolului, susținerea sănătății cardiovasculare și eliminarea eficientă a radicalilor liberi.

Aluaturi mai hrănitoare

Studii anterioare au descoperit că înlocuirea făinii obișnuite de grâu cu făină de coji de banane în pâine și prăjituri creează produse de patiserie mai hrănitoare, care au arome apetisante. În noul studiu, publicat în revista ACS Food Science & Technology, specialiștii au analizat calitatea nutrițională, stabilitatea la raft și acceptarea de consumatori a biscuiților și fursecurilor (cu zahăr) care înlocuiesc o parte din făina de grâu cu coji de banane măcinate. Oamenii de știință au curățat banane coapte, nedeteriorate, care apoi au fost albite, uscate și măcinate într-o pulbere fină, care apoi a fost amestecată, în diverse proporții, în mai multe rețete, cu unt, lapte praf degresat, zahăr, ulei vegetal și făină de grâu. Astfel au fost create cinci loturi diferite de aluaturi pentru fursecuri și biscuiți.

Mai puține grăsimi, mai mulți antioxidanți

Rezultatele experimentelor au arătat că adăugarea unei cantități mai mari de făină de coji de banane a creat fursecuri mai închise la culoare și ceva mai tari, ca urmare a nivelurilor ridicate de fibre din cojile popularelor fructe. Pe de altă parte, autorii studiului au descoperit că această făină creeează deserturi cu mai puține grăsimi, mai mulți fenoli și o activitate antioxidantă mai bună decât o prăjitură obișnuită. Produsele rezultate au demonstrat, de asemenea, o perioadă de valabilitate de trei luni la temperatura camerei, având același gust cu al prăjiturilor din făină de grâu.

Cojile de banane uscate la soare, aplicate 20 de minute pe pleoape, protejează ochii de razele UV dăunătoare

Albesc dinţii

Potrivit unor studii internaționale, cojile de banane fac minuni pentru numeroase afecțiuni externe. Pentru persoanele care au dantura îngălbenită, de pildă, se recomandă frecarea zilnică a dinților, timp de o săptămână, câte un minut, cu coji de banană, rezultatul fiind o albire evidentă a smalțului. Totodată, există dovezi în sprijinul teoriei că aceste coji ajută la îndepărtarea negilor și la prevenirea apariției altora noi. Pentru acest rezultat se stă peste noapte cu coajă de banană pe zona afectată. De altfel, antioxidanții din cojile de banane sunt benefici în cazuri de acnee și de psoriazis, iar proprietățile antiinflamatoare ale acestora au ca efect diminuarea durerii articulare, prin simpla aplicare a unei coji de banană pe locul inflamat.