Main menu

header

898 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

De când britanicii au adus în Europa ceaiul negru din China, în secolul al XVIII-lea, acesta a ajuns o modă și a cucerit întreaga lume. Știința modernă a confirmat, după studii aprofundate, remarcabile proprietăți terapeutice ale acestei plante considerate cândva sursă a unei băuturi exotice. 

Asigură eliminarea radicalilor liberi

Poate una dintre cele mai importante proprietăți ale ceaiului negru este aportul de antioxidanți. Într-o lume a poluării, a stresului oxidativ, a avalanșei de boli cronice și a îmbătrânirii accelerate generate de stilul de viață, prezența antioxidanților în ceaiul negru favorizează o bună protecție a organismului în fața daunelor la nivel celular și asigură eliminarea radicalilor liberi care ajung în atâtea cazuri să provoace boli grave. Grupurile de polifenoli, inclusiv catechinele, teaflavinele și tearubiginele sunt principalele surse de antioxidanți din ceaiul negru și sunt considerate de specialiști piloni ai unei bune funcționări a metabolismului. Un studiu pe animale de laborator a examinat rolul teaflavinelor și tearubiginelor din ceaiul negru în riscul de diabet și obezitate, iar rezultatele au arătat că acești antioxidanți reduc nivelul zahărului din sânge. Cercetările sugerează că un consum regulat de ceai negru ajută la scăderea zahărului din sânge după o masă sau o gustare, reacție cunoscută și sub denumirea de glucoză postprandială. În plus, alte studii sugerează că ceaiul negru poate ajuta la îmbunătățirea utilizării insulinei în organism. De asemenea, o altă cercetare a pus în evidență faptul că voluntarii care au consumat 690 mg de catechine din ceai negru zilnic, timp de 12 săptămâni, au înregistrat o scădere notabilă a grăsimii corporale.

Previne insuficiența cardiacă

Ceaiul negru conține și un alt grup de antioxidanți, numiţi flavonoide, de care beneficiază inima și sistemul cardiovascular. Practic, este demonstrat faptul că prezența acestor compuși în meniul zilnic contribuie la reducerea multor factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv hipertensiunea arterială sau nivelurile crescute de trigliceride. O analiză amplă a mai multor studii a constatat că fiecare ceșcuţă cu ceai negru consumată zilnic scade cu 8% riscul de afecțiuni cardiovasculare și cu 10% pe cel de evenimente cardiace majore, cum ar fi atacul de cord. O altă acțiune benefică din dreptul ceaiului negru este capacitatea de a scădea nivelul colesterolului „rău” (LDL) - lipoproteina cu densitate joasă. Când există prea mult LDL în organism, acesta se poate acumula în artere și poate provoca depozite numite plăci, care sporesc pericolul de insuficiență cardiacă. Concret, potrivit rezultatelor unor revizuiri extinse ale studiilor, consumul de ceai negru a redus semnificativ colesterolul LDL, acest efect fiind mai pronunțat la persoanele cu risc cardiovascular mai mare. Totodată, voluntarii care au băut ceai negru în mod regulat mai mult de trei luni au experimentat scăderi semnificative ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

Scade riscul de accident vascular cerebral ischemic

Mai multe studii de amploare au relevat faptul că polifenolii din ceaiul negru mențin un intestin sănătos prin promovarea creșterii bacteriilor bune și inhibarea celor nocive. Potrivit oamenilor de știință, acest echilibru este foarte important pentru întregul organism, de starea intestinală depinzând derularea optimă a multor procese metabolice și, mai important, reducerea riscului de instalare a multor afecțiuni. În plus, ceaiul negru conține proprie- tăți antimicrobiene, care elimină microorganismele dăunătoare și susțin imunitatea, ajutând la repararea mucoasei tractului digestiv, notează healthline.com. Totodată, ceaiul negru s-a dovedit eficient împotriva virusului hepatic și a celor care produc gripă sau dizenterie. Pe de altă parte, un studiu prospectiv derulat pe 365.682 de persoane a analizat asocierea dintre consumul de ceai negru și riscul de accident vascular cerebral, demență și demență postaccident vascular cerebral. După ce au urmărit participanții timp de peste 11 ani, cercetătorii au constatat că persoanele care au băut cel puțin două căni cu ceai negru zilnic au înregistrat un risc cu 16% mai mic de accident vascular cerebral ischemic.

Induce moartea celulelor canceroase

Polifenolii din ceaiul negru sunt creditați de specialiști cu proprietatea de a stopa dezvoltarea anumitor tipuri de tumori și de a induce moartea celulelor canceroase. O revizuire a unui mare număr de studii a concluzionat că un consum regulat de ceai negru este asociat cu un risc mai scăzut de cancer oral, al tractului gastrointestinal, de sân, ovare, plămâni și tiroidă. O altă direcție de acțiune a ceaiului negru este susținerea sistemului nervos. Potrivit rezultatelor unor studii recente, ceaiul negru conține cafeină și un aminoacid numit L-teanină, care îmbunătățește capacitatea de atenție și concentrarea prin stimularea activitatății alfa din creier, care generează relaxare nervoasă și o concentrare mai bună. Pe parcursul unui studiu clinic, voluntarii care au înlocuit 250 ml apă sau cafea cu aceeași cantitate de ceai negru au manifestat scoruri superioare la funcția executivă, atenția susținută, memorie și calcule matematice, înregistrând un număr semnificativ mai mic de erori pe parcursul testelor. În plus, există opinia științifică tot mai extinsă că ceaiul negru e util în gestionarea bolii neurodegenerative Parkinson.

Înlătură bacteriile nocive din cavitatea bucală

Pentru preparare, ceaiul se infuzează trei-patru minute, în cantitate de aproximativ 5 g frunze uscate la 250 ml apă fierbinte (la o temperatură de 90 de grade Celsius). Spre deosebire de ceaiul verde şi cel ceaiul alb, care sunt mai puţin fermentate, varietatea neagră poate fi infuzată şi mai mult timp. Lichidul rezultat este plin de vitamine (B1, B2, C, K) şi minerale (potasiu, iod, fosfor, fluor), aminoacizi, uleiuri volatile, dar şi în substanţe active care luptă cu bolile. Cu asemenea tezaur de compuși importanți pentru organism, ceaiul negru este un aliat certificat împotriva stresului, diminuând nivelul depresiei. De asemenea, acest tip de ceai este recomandat deseori persoanelor care suferă de osteoporoză, întrucât fortifică sistemul osos. În același timp, consumul de ceai negru este renumit ca o modalitate naturistă de a combate tartrul care se depune pe dantură, întrucât elimină bacteriile nocive din cavitatea bucală.

Ceaiul negru este adeseori preferat ca înlocuitor sănătos al cafelei

Fierberea orezului sau a boabelor de fasole uscată în ceai negru adaugă preparatelor o aromă specială, ușor afumată

Bubble Tea

898 6 2Ingrediente: 2 lingurițe cu frunze ceai negru, 150 ml lapte, 4 linguri cu perle de tapioca, 400 ml apă fierbinte.

Mod de preparare: se infuzează frunzele de ceai în apa clocotită, pentru trei minute, iar după acest răstimp se scot și se lasă să se răcească. Se prepară perlele de tapioca respectând instrucțiunile de pe ambalaj, iar când sunt răcite se pun într-un pahar înalt din sticlă și se toarnă deasupra ceaiul, apoi laptele. Opțional, pentru a prepara varianta de vară a băuturii, se pot pune cuburi de gheață deasupra perlelor de tapioca.