Main menu

header

899 7 3de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Nu aruncați frunzele de gutui. Dacă fructul este extrem de gustos, aromat și plin de vitamine, ei bine, și frunzele sunt benefice pentru sănătatea organismului. Conțin acizi organici cu o concentrație mare, dar și numeroşi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită. Se utilizează sub formă de ceai sau infuzie concentrată.

Calmează crizele de astm

Ceaiul din frunze de gutui este util pacienților diabetici, fiind o soluţie simplă şi la îndemână pentru normalizarea nivelului de zahăr în sânge. Acesta se prepară dintr-o lingură cu frunze uscate, mărunţite, adăugate în 300 ml apă. Puneți compoziția pe foc, lăsați-o să dea de două ori în clocot, opriți focul și, după ce s-a răcit, beți ceaiul neîndulcit. Indicat este să se consume câte trei căni pe zi, după mesele principale, șapte-zece zile. Repetați tratamentul după o lună de pauză. Ceaiul este un remediu și pentru cei care suferă de infecții gastrointestinale, inclusiv cele generate de anumiți paraziți. Faceți o cură de o săptămână, în care beți două căni cu ceai pe zi, dimineața și seara, iar la nevoie, atunci când vă simțiți balonați sau aveți diaree, preparați-vă un ceai mai concentrat, o linguriță și jumătate la aceeași cantitate de apă, și consumați soluția dimineața pe stomacul gol. Infuzia din frunze de gutui, uscate şi măcinate, preparată din 25 g plantă, adăugate la o cană cu apă fierbinte, reprezintă un remediu des folosit pentru calmarea tusei convulsive și chiar în cazul crizelor de astm, unde și-a dovedit utilitatea, conform specialiștilor.

Reglează tensiunea arterială

Grație complexului de vitamine și al proprietăților antiinflamatoare, frunzele de gutui ajută la expectorație, la calmarea iritațiilor din gât și la vindecarea infecțiilor. Se recomandă consumul unei căni cu infuzie seara, înainte de culcare, cel puțin cinci zile sau până la vindecare. Frunzele de gutui sunt recomandate și pacienților care suferă de hipertensiune arterială. Sunt indicate două-trei cure a câte 10-12 zile pe an pentru reglarea tensiunii.