de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Dependenţa de tutun este cel mai răspândit obicei nociv. Potrivit statisticilor, anual, circa 8 milioane de oameni la nivel mondial își pierd viața din cauza problemelor de sănătate declanșate de fumat. Ce remedii fitoterapice şi gemoterapice sunt utile pentru cei care s-au lăsat de fumat după o perioadă mai lungă de intoxicare a plămânilor cu nicotină şi cu toate celelalte substanţe toxice inspirate odată cu aceasta, aflaţi de la Carmen Bădilă (foto), terapeut în terapii complementare şi specialist în terapie florală Bach (www.terapie-florala.ro).
„Este firesc să apară accese de tuse”
- Ce emoții negative îi determină pe oameni să fumeze?
- În medicina tradiţională chineză, meridianul plămânului se asociază cu lipsa bucuriei de a trăi, ca emoţie distructivă, cauzatoare de dezechilibru. Fumatul ca aducător de nicotină în organism prin căile respiratorii poate fi asociat cu o soluție inconștientă de ameliorare a tristeții în toate stadiile sale, până la depresie. Cine a reușit să se extragă din această capcană nocivă se poate felicita, căci este o victorie personală de redobândire a controlului asupra propriei ființe.
- Ce manifestări neplăcute pot apărea ca urmare a renunțării la fumat?
- Tusea este o manifestare curentă de curățare a plămânilor atât în tabagism, cât și în multe afecțiuni ale tractului respirator. Astfel, este firesc să apară accese de tuse ca urmare a renunțării la fumat. Fumătorii au mai multe afecțiuni ale tractului respirator, care nu vor ceda imediat ce se renunță la acest viciu (laringite cronice, faringite, rinite, polipi, traheite, bronșite chiar și astmatiforme). O problemă reală a celor care s-au lăsat de fumat este riscul recidivei. În faza de sevraj, eliminarea acestui obicei nociv este percepută intens ca o frustrare, deci tentația de a aprinde iar o țigară este reală și frecventă.
„Bradul întărește sistemul nervos”
- Ce preparate fitoterapice ajută în detoxifierea de nicotină?
- Bradul este un bun restaurator al țesutului pulmonar, util în tratarea afecțiunilor plămânilor de orice fel, manifestate prin tuse uscată, iritativă sau productivă, prin inflamații ale tractului respirator. Acesta este eficient și pentru întărirea sistemului nervos și creșterea asertivității. Se poate consuma ca sirop ori ca infuzie de cetină sau din muguri de brad. Siropul se prepară primăvara dintr-un kilogram de muguri proaspăt culeși la doi litri de apă. Mugurii se pun la fiert și se lasă să clocotească la foc mic, până rămâne cantitatea la jumătate. Apoi, compoziția se lasă la rece, iar lichidul se filtrează. Se adaugă 900 g zahăr și se repune la fiert. După ce se topește zahărul, siropul se mai dă în clocot la foc mic, pentru a se îngroșa. Ulterior, se răcește și se toarnă în sticle mai mici care se închid foarte bine. Se consumă la nevoie, câte o lingură de trei ori pe zi, diluată în apă sau ceai. Se pot adăuga pătlagină, frunze și flori de păpădie proaspete, pentru a fierbe împreună cu mugurii de brad. Astfel, crește capacitatea organismului de a metaboliza și elimina deșeurile, siropul fiind un stimulator imunitar. Dacă doriți prepararea siropului fără fierbere, puteți să puneți într-un borcan straturi alternative de miere naturală și muguri proaspeți de brad, până când acesta se va umple și toți mugurii vor fi înglobați în miere. Preparatul se păstrează la frigider sau într-o cămară rece, până când se schimbă culoarea mierii în vernil. Remediul va fi ținut la rece și după ce se deschide borcanul. Acesta se va consuma la nevoie, diluat în apă sau în ceai, de trei ori pe zi, câte o lingură. La fel se pot folosi și mugurii și cetina de molid. Mai puțin cunoscut este remediul preparat din sfeclă roșie crudă, macerată în borș timp de 12 ore. O sfeclă (de mărimea unei gutui) mărunțită se pune la macerat, de seara până dimineața, în doi litri de borș proaspăt sau crud. Lichidul frumos colorat trebuie consumat pe parcursul unei zile. Acesta va fi preparat zilnic, timp de maximum șase săptămâni. Rezultatele se văd din cea de-a doua săptămână.
„Extractul din muguri de alun este eficient inclusiv în emfizem pulmonar”
- Ce alte preparate din plante pot drena substanțele nocive, adunate în mucoasa respiratorie?
- În perioadele de eliminări masive, restabilirea integrității și a rezistenței mucoaselor de pe întregul tract respirator se află în directă legătură cu aportul sporit de provitamina A. Astfel, o cură de șase săptămâni cu cătină crudă (cu miere sau fără) ori cu ulei de cătină reprezintă un suport eficient. Pentru a drena substanțele nocive adunate în mucoasa respiratorie, pot fi folosite gemoderivatele. Extractul din muguri proaspeți de arin negru ajută în toate sindroamele și sechelele inflamatorii la nivel de mucoasă, contribuind la eliminarea deșeurilor adunate în timp, prin fumat, de pe întregul tract respirator. Acesta este benefic în rinită, rinofaringită, bronșită, traheită și în pneumonii. Extractul din muguri de carpen are o acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă la nivelul mucoasei respiratorii afectate, este antispastic și antitusiv, eficient în bronșite și traheobronșite, inclusiv în cele tabagice. Extractul din muguri de alun are efect de restaurare a elasticității țesutului pulmonar afectat. Acesta este un antisclerotic și antifibros pulmonar, eficient inclusiv în emfizem pulmonar. Extractul din muguri de călin este un bronhodilatator util în bronșita cronică, tusea astmatiformă, tusea convulsivă, situații ce se pot asocia manifestărilor neplăcute din perioada de eliminare a efectelor nocive cauzate de fumat. Extractul din mlădițe de lemn câinesc ajută sistemul respirator în caz de traheobronșită, ca decongestionant bronșic. De asemenea, este util în efectele tabagismului ca faringita cronică și polipoza fumătorilor. Extractul din mlădițe de caprifoi negru are proprietăți expectorante și antidepresive. Administrarea remediilor se face sub formă de picături dizolvate în 50 ml apă, potrivit indicațiilor specialistului.
Remediul floral Cherry Plum creşte autocontrolul
- Ce alte metode contribuie la curățarea plămânilor?
- De exemplu, terapia florală Bach asigură suport psiho-emoțional în atingerea scopului propus. Remediul floral Walnut crește capacitatea de adaptare la schimbare, în paralel cu protecția față de orice influențe externe (când există tentația de a renunța la luptă). Chestnut Bud îmbunătățește capacitatea de conștientizare a efectelor negative, în cazul unei recăderi în vechiul obicei. Cherry Plum scade impulsivitatea și crește autocontrolul. Un alt remediu floral - Impatiens - liniștește starea de agitație interioară, cauzată de lipsa nicotinei. Horn- beam este eficient în a nu amâna renunțarea la fumat. Cu ajutorul remediului Gentian, persoana respectivă vede partea pozitivă a situației prezente și a scopului propus. De ajutor pot fi și plimbările în natură, mersul cu bicicleta, yoga, gimnastica simplă, qigongul și meditațiile scurte de centrare și echilibrare.
- Ce preparate fitoterapice sunt indicate celor care nu au reușit să renunțe la fumat?
- În sprijinul celor care au încercat să se lase de fumat, dar încă nu au reușit să renunțe definitiv, vine ceaiul de pedicuță. Pentru prepararea acestuia, sunt necesare 5 g plantă uscată peste care se toarnă 150 ml apă clocotită. Preparatul se lasă la infuzat 30 de secunde. Apoi, se filtrează și se bea rece, dimineața, pe stomacul gol (se prepară seara la culcare). Se administrează timp de șapte-zece zile. La mirosul fumului de țigară, va apărea o aversiune până la greață.