Main menu

header

900 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Cu un profil nutrițional impresionant, mazărea este omniprezentă în gastronomie, dar are, în același timp, și proprietăți vindecătoare, ceea ce o recomandă pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni și pentru menținerea unui stil de viață sănătos.

Favorizează colesterolul „bun”

Mazărea conține puține calorii, în schimb aduce proteine, carbohidrați, multe vitamine și minerale, ca și o cantitate importantă de fibre. În aceste condiții, leguma cu gust delicios este recomandată în dieta oricărei persoane care dorește să se mențină într-o stare de sănătate optimă și să-și păstreze greutatea ideală. Considerată a fi un aliment esențial pentru buna funcționare a organismului, mazărea crește nivelul anumitor hormoni din corp care au rolul de a reduce apetitul, iar proteinele mențin mai mult timp senzația de sațietate. În același timp, potrivit rezultatelor unor studii extinse, prin fibrele pe care le aduce, mazărea detoxifică, asigură un tranzit intestinal regulat - fibrele hrănesc bacteriile „bune” din microfloră și previn răspândirea celor nesănătoase, care pot cauza probleme intestinale, precum sindromul colonului iritabil. În plus, aceleași fibre scad nivelul colesterolului „rău” și favorizează colesterolul „bun”.

Întăreşte musculatura şi sistemul osos

Mazărea are proprietatea de a întări musculatura și sistemul osos, grație aportului de aminoacizi și de proteine. În plus, prin prezența fierului, această legumă este recomandată împotriva anemiei, pentru producerea de globule roșii, pentru creșterea rezistenței la efort și a capacității de concentrare. De asemenea, prezența leguminoasei în dietă asigură o mai bună oxigenare a organelor, eliminarea stărilor de agitație, a insomniei, a amețelilor și a migrenelor. Versatila mazăre are în compoziție prețioasa vitamină C, care are un rol important în susținerea sistemului imunitar, protejează organismul de infecții și poate stimula producerea de anticorpi, care luptă împotriva bolilor. Întrucât metabolismul uman nu poate să producă singur vitamina C, poate fi ajutat printr-un consum constant de mazăre, care abundă în acest antioxidant, esențial, de altfel, și pentru menținerea sănătății și frumuseții pielii.

Reduce nivelurile de acid uric

Mazărea conține antioxidanți precum luteina, carotenoizii, zeaxantina și vitamina A, care joacă un rol important în menținerea sănătății oculare, întrețin țesutul conjunctiv și acuitatea vederii, reduc riscul de apariție a cataractei și a degenerescenței maculare. Pe de altă parte, mineralele din mazăre, precum magneziul, potasiul și calciul, previn creșterea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare. Mazărea oferă, de asemenea, flavonoide, carotenoizi și alți antioxidanți care țin la distanță bolilele de inimă, datorită capacității lor de a preveni deteriorarea celulelor. Totodată, prin prezența amintitei vitamine C, această legumă contribuie la gestionarea hipertensiunii arteriale. Potrivit rezultatelor unor cercetări de anvergură, vitamina C din mazăre poate contribui la scăderea tensiunii arteriale atât în cazul celor care suferă de hipertensiune, cât şi la persoanele care nu se confruntă cu această problemă şi au o tensiune normală, așadar mazărea se remarcă printr-un rol preventiv. Același antioxidant din mazăre poate reduce nivelurile de acid uric şi previne astfel crizele de gută.

Limitează traumele neuronale la pacienții cu Alzheimer

Mazărea este o sursă excelentă de acid folic. Folații fac parte din complexul de vitamine B şi sunt necesari pentru sinteza ADN-ului în interiorul celulei. Studii de amploare au demonstrat că alimentele bogate în acid folic consumate de femeile însărcinate ar putea ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi. În același timp, mazărea este foarte bogată în vitamina K (o porție furnizează aproape jumătate din necesarul zilnic), nutrient pe care cercetări de dată recentă l-au asociat cu limitarea daunelor neuronale și implicit ameliorarea Alzheimer. Mazărea conţine mari cantităţi dintr-un polifenol cu rol protector - cumestrol - fitonutrient pe care literatura de specialitate l-a pus în legătură cu prevenirea cancerului de stomac.

Reglează glicemia

Experții în nutriție recomandă consumul de mazăre și pentru scăderea glicemiei, dat fiind faptul că această leguminoasă are impact asupra modului în care se digeră alimentele, ajută la reglarea descompunerii amidonului în zaharuri și la trecerea carbohidraților prin tractul digestiv. Studii de dată recentă au pus în evidență, de asemenea, faptul că mazărea poate ajuta la scăderea nivelului de insulină și controlează nivelul de zahăr din sânge, fiind astfel indicată în dieta diabeticilor. Un alt beneficiu al acestei legume este aportul de substanțe care acționează ca antiinflamatori naturali. În prima linie se află Omega 3. Cercetări recente au arătat că o ceșcuţă cu mazăre conține 30 de grame de acizi grași Omega 3, în aceste condiții prezența leguminoasei în meniu favorizând ameliorarea bolilor inflamatorii, cum este artrita, și eliminând stresul oxidativ generat de radicalii liberi. Tot despre mazăre experții afirmă că are capacitatea de a opri fenomenul de pierdere a părului odată cu înaintarea în vârstă, proces pe care îl ameliorează dinspre interior, prin susținerea pe care această legumă o furnizează pentru producerea de colagen, moleculă proteică necesară creșterii foliculilor de păr.

Prin antioxidanții pe care îi conține, mazărea contribuie la prevenirea îmbătrânirii premature

Keema

900 6 2Ingrediente: 500 g carne tocată de vită, 2 roşii bine coapte, 2 cepe, 2 cartofi, 4 linguri cu mazăre, 3 linguri cu iaurt, 5 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu boia de ardei, 1 linguriţă cu pudră de coriandru, 1/4 linguriţă cu pulbere de turmeric, 1 linguriţă cu boabe de piper negru, 1 linguriţă cu chimen, 1 lingură cu pătrunjel tocat, 1/2 lingură cu mentă verde tocată, 4 ardei iuţi, sare.

Mod de preparare: într-o oală puneți la înfierbântat uleiul în care frigeți chimenul timp de 30 de secunde. Adăugați ceapa tocată fin, apoi puneți carnea şi prăjiți pentru câteva minute, până când apa scade complet. Adăugaţi 1/2 pahar cu apă, acoperiţi cu capac şi lăsaţi pe foc mic 30 de minute, timp în care amestecaţi ocazional şi mai turnaţi din când în când puțină apă, dacă lichidul a scăzut complet. Când carnea este aproape făcută, turnați roşiile tăiate cubuleţe şi condimentele şi gătiți la foc mare timp de cinci minute, apoi reduceţi flacăra. Când mâncarea începe din nou să fiarbă, completaţi cu cartofii tăiaţi în cuburi şi mazărea. Mai ţineţi pe foc pentru aproximativ 15 minute, după care adăugaţi iaurtul şi amestecaţi cu grijă. Înainte de a opri focul, presăraţi menta tocată, iar la final puneţi deasupra pătrunjelul tocat şi ardeii iuţi, tăiaţi fin. Keema se servește cu lipie, cu pâine sau cu orez fiert.