Main menu

header

901 9 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, ardeiul iute este considerat unul dintre cele mai puternice leacuri medicinale și este folosit de mii de ani în medicina alternativă, pentru a trata diverse afecțiuni. Capsaicina este principalul compus vegetal bioactiv al ardeiului iute, responsabil pentru gustul unic, dar și pentru multe beneficii pe care le aduce sănătății organismului. Se consumă atât crud, cât și sub formă de infuzie, ceai sau tinctură.

Gestionează tensiunea arterială

Ardeiul iute conține o varietate de antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi și combat efectele negative ale stresului oxidativ. În plus, este bogat în vitamina C, un puternic antioxidant, important pentru vindecarea rănilor și a funcției imune, în vitaminele B6, K1, esențiale pentru coagularea sângelui și pentru rinichi sănătoși, dar și în potasiu, un mineral dietetic ce îndeplinește o varietate de funcții, printre care, reducerea riscului de îmbolnăvire a inimii, atunci când este consumat în cantități potrivite. Potasiul, fibrele și vitaminele din compoziție sunt de ajutor în controlul tensiunii arteriale și a inflamației din corp. Pe lângă afecțiunile cardiace pe care le poate preveni, ardeiul iute diminuează șansele de a dezvolta cancer de prostată sau alte boli cronice. Uneori, planta poate înlocui sarea în mâncare, ceea ce e de folos pentru unii pacienți care rețin apa sau se află sub regim alimentar. Este recomandat consumul regulat, nu un ardei iute întreg la o masă, susțin specialiștii. Cel mai bine este să fie preparat direct în mâncare.

Reglează greutatea corporală

Cuprul este un oligoelement esențial, important pentru oasele puternice și neuronii sănătoși, iar ardeiul iute îl are în compoziție. De aceea, această plantă susține ameliorarea durerilor, de la migrene, la cele ce țin de sistemul osos și de cel muscular, grație conținutului de capsaicină care inhibă receptorii disconfortului, inducând senzația de căldură. De asemenea, consumul de ardei iute reglează greutatea corporală, tot grație capsaicinei care diminuează apetitul și stimulează termoge- neza, procesul de încălzire a corpului, accelerând arderea grăsimilor, în special din zona abdomenului. Obezitatea este o afecțiune gravă de sănătate care crește riscul apariției multor boli cronice, cum ar fi cele de inimă și diabetul, și nu trebuie lăsată la voia întâmplării. În cazul dietelor, se recomandă ceaiul din semințele uscate, dar aveți grijă la cantitate. De exemplu, la 250 ml, adăugați cel mult o jumătate de linguriță cu ardei iute. Beți câte o cană dimineața pe stomacul gol, șapte zile. La fel se procedează și în cazul durerilor. Consumați o porție atunci când aveți nevoie.

Ardeiul iute acționează în tratamentele simptomatice, în spasmele şi durerile musculare din zona umerilor, a braţelor şi a coloanei vertebrale

Combate celulita

În afară de alimentație, în uz extern, ardeiul iute se poate folosi și cremele și loțiunile speciale pentru masaj, pentru combaterea celulitei, fiindu-i recunoscute rezultatele uimitoare, obținute ca urmare a utilizării constante. Practic, folosit la masajul corporal, ardeiul iute încălzește pielea și îndepărtează straturile de țesut adipos. De asemenea, tinctura de ardei iute este un stimulent excelent în creşterea părului. Puneți 20 g plantă cu tot cu semințe în 100 ml alcool de 60 de grade, acoperiți vasul și lăsați la macerat cinci zile. Cu soluția obținută, masați-vă scalpul de două ori pe săptămână, timp de trei luni.