Main menu

header

901 7 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Două sau mai multe cești cu ceai negru pe zi aduc organismului beneficii enorme - cel mai recent descoperit este scăderea semnificativă a riscului de deces prematur.

Efecte curative indiferent de metabolismul cofeinei

O echipă de experți de la Institutul Național al Cancerului din SUA a pus în evidență, în urma unui studiu extins, faptul că un consum de două sau mai multe cești cu ceai negru zilnic scade cu până la 13% riscul de moarte prematură. Potrivit cercetării, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Annals of Internal Medicine, legătura între consumul de ceai și longevitate a apărut indiferent dacă participanții au băut și cafea, au adăugat lapte sau zahăr la ceai ori au băut lichidul la temperaturi diferite. Pentru studiu, cercetătorii americani au folosit date despre obiceiurile de consum de ceai a jumătate de milion de adulți britanici, date stocate în UK Biobank, între anii 2006 și 2010. „Aportul mai mare de ceai negru a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate în rândul celor care beau două sau mai multe cești pe zi, indiferent de variația genetică a metabolismului cofeinei”, scriu autorii studiului.

Fortifică oasele

Ceaiul negru oferă nu doar energia necesară pe parcursul zilei, ci şi claritatea mentală care permite relaxarea. Frunzele acestui tip de ceai prezintă un conţinut ridicat de antioxidanţi, care contribuie la reducerea modificărilor în ADN provocate de toxine. De asemenea, consumul de ceai negru previne formarea de placă bacteriană şi de carii și, în același timp, susține sănătatea osoasă, ținând organismul la adăpost de artrită. Tot în dreptul ceaiului negru, cercetătorii care au efectuat un studiu pe o populație extinsă din zona mediteraneană au descoperit proprietatea de a reduce riscul de diabet chiar și cu 70%. În același timp, grație aportului de L-teanină, ceaiul negru susține abilitățile cognitive și starea de atenție, fără să dubleze acest efect și de agitația care însoțește în multe cazuri consumul de cafea.

PONT. Frunzele de ceai negru conţin alkilamin, substanță cu un rol important în stimularea răspunsului sistemului imunitar atunci când organismul este ameninţat de agresori externi.