Main menu

header

902 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Legumă care nu încetează să uimească specialiștii prin efectele benefice asupra organismului uman, sparanghelul aduce corpului o bogăție de vitamine și minerale, plus o versatilitate gastronomică greu de egalat. Grație proprietăților sale remineralizante şi stimulative, sparanghelul protejează metabolismul de anumite afecţiuni.

Detoxifică ficatul în urma consumului excesiv de alcool

Fiert, prăjit, la grătar sau sub formă de suc, sparanghelul este un tezaur de nutrienți. Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului regulat al acestei legume înrudite cu crinul este că acționează ca prebiotic, hrănind bacteriile benefice care trăiesc în sistemul digestiv. Cercetările au arătat că fiartă, această legumă este utilă în afecțiunile gastrointestinale, deoarece ajută la reglarea sistemului digestiv, reducând inflamația și promovând vindecarea. De asemenea, aceleași fibre prezente în sparanghel sunt creditate cu proprietatea de a detoxifica masiv ficatul și intestinul, reducând daunele consumului excesiv de alcool.

Protejează împotriva defectelor de tub neural

Sparanghelul este o sursă bogată de acid folic, vitamină importantă pentru formarea globulelor roșii și pentru diviziunea celulară. Folatul este un nutrient esențial în timpul sarcinii, deoarece este necesar pentru dezvoltarea fătului și protejează împotriva defectelor tubului neural, inclusiv spina bifida. Doar 120 g de sparanghel fiert oferă aportul zilnic necesar. De altfel, Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă femeilor care planifică o sarcină sau care sunt în primul trimestru să obțină dublul cantității de acid folic pe zi. Pe de altă parte, este binecunoscut faptul că sparanghelul, prin bogăția de vitamine (C și E în principal) și de polifenoli, are efecte antiinflamatoare.

Util în cazuri de disfuncție renală

Ca sursă importantă de potasiu, sparanghelul are un efect pozitiv asupra hipertensiunii arteriale. În plus, studiile pe animale de laborator au pus în evidență faptul că un compus natural din această legumă susține dilatarea vaselor de sânge prin blocarea acțiunii unei enzime care produce substanța ce le îngustează, notează bbcgoodfood.com. În același timp, sucul de sparanghel este un foarte bun diuretic, având efecte pozitive în cazul disfuncţiilor renale.