de Ana-Maria Cocea
Leurda mai este denumită şi usturoi sălbatic. Frunzele sale au o formă asemănătoare cu acelea ale lăcrămioarelor, iar când înfloreşte are o floare albă, extrem de bună în tratarea bolilor cronice ale plămânilor şi tuturor afecţiunilor pielii. Leurda creşte numai pe câmpii bogate în humus şi umede, sub tufişuri, în păduri de foioase şi alpine. „Detergentul” corpului uman
Cu toate că planta apare primăvara timpuriu, imediat după ce s-a topit zăpada, este foarte des utilizată uscată în bolile şi disconforturile ce apar toamna. Principala proprietate a leurdei este aceea de a curăţa organismul de toxine. De la stomac şi intestine la ficat şi vezică biliară, la vasele sangvine, leurda este denumită de fitoterapeuţi „detergentul” corpului uman, cura cu această plantă ţinându-se între patru şi şase săptămâni.
Uşurează respiraţia
Frunzele sau bulbii tăiaţi mărunt se introduc într-o sticlă până la gât fără a se îndesa, se toarnă deasupra rachiu de secară sau orice alt rachiu făcut în casă şi se lasă 14 zile în soare sau în apropierea aragazului. Se iau de patru ori pe zi câte 10-15 picături în puţină apă. În cazurile de gripă sau de bronşită, tinctura de leurdă ajută la eliminarea secreţiei, uşurând respiraţia.
Are efect depurativ
Aveţi nevoie de câteva frunze tăiate mărunt, ce se lasă să dea în clocot într-un litru de vin alb, iar produsul se îndulceşte după gust cu miere şi se bea peste zi încet, nu ca pe apă. Datorită efectului său depurativ, planta este foarte utilă în combaterea aterosclerozei, în tratarea hipertensiunii arteriale şi în tratamentul majorităţii bolilor de piele (eczeme).
Îmbunătăţeşte memoria
Leurda este una dintre puţinele plante ce reuşesc să influenţeze pozitiv capacitatea de memorare. Un tratament cu esenţă proaspătă de leurdă, câte 15 picături luate de trei ori pe zi în ceai de plante, are un efect binefăcător asupra memoriei, chiar şi în cazurile de pierdere severă a acesteia.
Previne balonările
Uleiul de leurdă luptă contra dereglărilor digestive, constipaţiei, diareii, balonărilor, eliminând eficient reziduurile din organism, curăţând astfel intestinele. Pentru a-l prepara este necesar să aveţi o jumătate de litru de ulei de măsline extravirgin, în care să puneţi 150 g de frunze de leurdă. Amestecul se macerează la soare vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul astfel obţinut se lasă să stea nemişcat într-un vas vreme de şase ore, apoi se adună cu o lingură impurităţile ce s-au ridicat la suprafaţă. Extractul limpede şi omogen rămas se trage într-o sticlă închisă la culoare, ce se păstrează în locuri întunecoase. Se iau câte două linguriţe de ulei de leurdă dimineaţa, după masă.
Un condiment excepţional pentru sosuri
Sub formă de condiment, leurda aduce savoarea în orice tip de sos! Frunzele uscate se presară pe pâine, în supe, sosuri, salate şi mâncăruri cu carne. Frunzele uscate au un miros slab şi pot fi folosite în cantităţi mari, după preferinţe. Leurda nu trebuie fiartă, ci utilizată la sfârşitul preparării mâncării.
Atenţie! Deosebirea dintre brânduşa de toamnă şi leurdă se face prin... miros! Atunci când culegeţi această plantă medicinală, dacă nu miroase a usturoi, renunţaţi, altfel poate fi toxică, pentru că brânduşa de toamnă nu este folosită în prepararea mâncărurilor!