Main menu

header

904 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Numeroși specialiști afirmă că dieta Low Inflammatory Foods Everyday (LIFE) are beneficii multiple pentru starea generală de sănătate și, în plus, previne sau chiar vindecă o serie de afecțiuni. O cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că acest tip de regim are capacitatea de a trata cu succes una dintre cele mai răspândite cauze de dizabilitate la nivel global: migrena cronică.

Reduce inflamația și stresul oxidativ

Dieta LIFE este centrată în jurul consumului de alimente care scad foarte mult riscul inflamațiilor. Un studiu extins derulat de specialistul în medicină integrativă David Dunaief, din SUA, a evidențiat faptul că acest regim foarte bogat în legume cu frunze de culoare verde închis a scăzut proteina C reactivă, un marker al inflamației sistemice, după doar șapte zile. În condițiile în care migrena ocupă locul al doilea printre cauzele dizabilității la nivel global și opțiunile de tratament sunt limitate, această descoperire este de natură să pună într-o nouă lumină opțiunile de tratament alternative ale acestei afecțiuni. Cercetătorii pun efectul pe seama schimbării care provine din aportul sporit de betacaroten, substanță abundentă în legumele cu frunze de culoare verde închis. Este binecunoscut faptul că betacarotenul reduce inflamația sistemică și stresul oxidativ, factori implicați în migrenă.

Conține surse esențiale de vitamine și minerale

Migrena poate fi o tulburare severă. Dacă aceste dureri de cap revin pentru mai mult de 15 zile pe lună, timp de peste trei luni, medicii clasifică afecțiunea ca fiind cronică. Un episod de migrenă durează de obicei 4-72 de ore și implică o durere de cap severă, pulsantă, care se agravează cu mișcarea sau expunerea la lumină, sunet sau miros. Episoadele pot fi urmate de oboseală, concentrare slabă și sensibilitate la sunet. Terapia actuală include medicație și evitarea declanșatorilor. Pe de altă parte, regimul alimentar LIFE poate fi de folos, întrucât conține surse esențiale de multe vitamine, minerale și antioxidanți. În cadrul studiului pe subiecți umani cu migrene, după trecerea la dieta LIFE, s-a raportat o reducere dramatică a frecvenței episoadelor afecțiunii, de la 18-24 pe lună la unul singur pe lună. „Unul dintre pacienți a fost incapacitat de migrene aproape zilnic, înainte de a începe dieta LIFE. La două luni, acesta a oprit administrarea medicamentelor pentru migrenă, iar la trei luni s-a înregistrat o încetare completă a durerilor de cap”, explică Dunaief.

Smoothie cu varză kale, spanac, afine şi seminţe de in

Dieta LIFE include, de regulă, consumul zilnic al unui smoothie care conține ingrediente precum varză kale, spanac, afine și semințe de in. Această băutură este completată de o porție mare de legume cu frunze de culoare verde închis în fiecare zi și, pe de altă parte, limitarea cantității de cereale integrale, alimente cu amidon, uleiuri, lactate și carne roșie. „După cele trei luni în care a obținut o ameliorare considerabilă a migrenei, pacientul aflat în starea cea mai gravă a decis să adauge din nou câteva alimente și băuturi în dieta sa, pentru o perioadă de probă de trei luni. Unele dintre elementele de bază ale dietei sale anterioare au declanșat dureri de cap moderate. După ce a adoptat dieta LIFE, respectivul pacient a eliminat migrenele, care nu s-au mai repetat aproape deloc ani întregi”, adaugă Dunaief.