de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
„Regina florilor”, iasomia, este una dintre cele mai iubite și cultivate plante decorative ale lumii și, în același timp, un redutabil vindecător. Apreciată pe de o parte pentru parfumul său puternic și pentru frumuseţe, această floare unică are și numeroase atu-uri pe direcția beneficiilor pe care le aduce sănătății oamenilor.
Scade recurența celulelor canceroase de colon
Ceaiul de iasomie este, în prezent, cel mai consumat în China. Nu întâmplător: este relaxant și parfumat, un deliciu și, totodată, un adevărat tratament. Plin de antioxidanți, acest tip de ceai protejează celulele împotriva daunelor radicalilor liberi. Studii numeroase au corelat acești compuși cu boli grave, inclusiv cancerul, ceea ce înseamnă că un consum regulat de ceai de iasomie este echivalent cu o pro- tecție sporită a organismului. Studiile pe animale de laborator au descoperit că polifenolii din ceaiul de iasomie pot reduce dimensiunea tumorii vezicii urinare, sti- mulează moartea celulelor canceroase, le suprimă creșterea și răspândirea. O altă analiză a evidențiat faptul că ceaiul de iasomie, în cantitate de 1,2 litri zilnic, combinat cu tablete de extract de ceai verde, a redus cu 51,6% recurența celulelor canceroase de colon și a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer de prostată și de sân.
Diminuează riscul de accident vascular cerebral
Studii riguroase au evidențiat faptul că antioxidanții din ceaiul de iasomie are efecte antiinflamatoare și de scădere a lipidelor din sânge, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă. Experimentele pe animale de laborator au arătat că polifenolii din acest tip de ceai protejează colesterolul de oxidare - un proces care crește riscul de boli de inimă prin înfundarea vaselor sangvine. Unul dintre experimente a relevat faptul că administrarea de ceai de iasomie a redus cu până la 68% formarea plăcii de pe arterele exemplarelor studiate. De asemenea, o analiză a cinci studii a descoperit că persoanele care au băut minimum trei căni cu ceai de iasomie zilnic au un risc cu 21% mai mic de a dezvolta boli de inimă. Chiar și la cantități mai mici efectele sunt remarcabile - oamenii de știință au constatat că și numai o cană cu ceai de iasomie pe zi diminuează cu circa 20 de procente pericolul de atac de cord și cu 36% pe cel de accident vascular cerebral. În același timp, compuşii activi din florile de iasomie ajută la stimularea tranzitului intestinal, precum şi la distrugerea bacteriilor nocive care duc la apariţia intoxicaţiilor alimentare.
Stimulează funcțiile creierului
Ceaiul de iasomie are mai multe proprietăți care ajută la stimularea funcției creierului. De pildă, conține până la 60 mg cofeină pe cană, ceea ce are ca efect stimularea sistemului nervos, prin blocarea neurotransmițătorului inhibitor adenozină - o substanță chimică ce furnizează semnale între creier și corp. În plus, cofeina îmbunătățește activitatea creierului și ajută la eliberarea altor neurotransmițători care ameliorează starea de spirit, cum ar fi dopamina și serotonina. Combinate, aceste acțiuni ale ceaiului de iasomie generează o stare alertă, un plus de energie mentală și o îmbunătățire semnificativă a memoriei pe termen scurt. În același timp, ceaiul de iasomie, plin de polifenoli puternici, poate reduce riscul de apariție a bolilor neurodegenerative pentru care în prezent nu există tratament - Alzheimer și Parkinson. Acest tip de ceai acționează prin neutralizarea acumulării de substanțe toxice sub formă de placă și suprimă inflamația, doi factoricheie asociați cu progresia acestor afecțiuni. Studiile de laborator au pus în lumină capacitatea ceaiului de iasomie de a opri proteinele din creier să se plieze greșit și să se aglomereze. De asemenea, revizuirile mai multor studii efectuate pe un eșantion de peste 50.000 de subiecți au descoperit că persoanele care beau în mod regulat ceai de iasomie au un risc cu 35% mai mic de a manifesta tulburări ale creierului. Pe de altă parte, ceaiul de iasomie a demonstrat efecte calmante și de relaxare nervoasă remarcabile, similare cu ale administrării de valium.
Vă scapă de bacteriile din cavitatea orală
Diabetul de tip II este cel mai frecvent tip care se manifestă în totalul de peste 420 de milioane de persoane care suferă de această afecțiune la nivel global. Ceaiul de iasomie poate reduce riscul instalării acestei afecțiuni, arată oamenii de știință. Concret, consumul acestui tip de ceai poate ajuta organismul să folosească optim insulina și reduce nivelul zahărului din sânge. Potrivit healthline.com, o analiză a mai multor studii efectuate pe un eșantion de peste 700.000 de persoane a arătat că un consum regulat de ceai de iasomie - minimum trei căni pe zi - a diminuat semnificativ glicemia și nivelul de insulină din sânge. Totodată, ceaiul de iasomie are proprietatea de a elimina eficient bacteriile din cavitatea orală care produc carii ale dinților, fiind foarte util și pentru sănătatea gingiilor. Un studiu clinic a remarcat că utilizarea unei ape de gură pe bază de catechine de ceai de iasomie, timp de o săptămână, a fost la fel de eficientă în reducerea plăcii dentare ca o apă de gură antiseptică. De asemenea, datorită conţinutului său bogat în uleiuri eterice şi de acid salicilic, ceaiul de iasomie măreşte secreţia acidă a stomacului, fiind recomandat pentru combaterea răcelilor, febrei, cefaleelor, migrenelor, durerilor articulare, precum şi a gastritelor hipoacide.
Pune în mişcare metabolismul
Potrivit literaturii de specialitate, o catehină deosebit de puternică din ceaiul de iasomie a fost legată, printr-o serie de cercetări, de beneficii extinse pentru scăderea în greutate. Practic, consumul acestui tip de ceai accelerează metabolismul cu până la 5% și crește arderea grăsimilor cu până la 15%, echivalentul a aproximativ 100 de calorii în plus pe zi. Ceaiul de iasomie cumpărat din magazinele cu specific naturist, rulate manual sub formă de biluţe, se prepară astfel: la o cană cu apă la temperatura de 70 de grade Celsius se adaugă cinci biluţe şi se lasă la infuzat trei minute. De asemenea, ceaiul din flori de iasomie se obține prin infuzarea a două lingurițe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperit zece minute, apoi se strecoară. Frunzele plantei pot fi recoltate începând de primăvara devreme şi până la sfârşitul verii, perioada în care înfloresc florile de iasomie care, la rândul lor, se culeg dimineaţa, când sunt încă închise, şi se păstrează la rece până seara, când încep să se deschidă şi să elibereze parfumul. De-a lungul timpului, chinezii au tot perfecţionat metoda aromatizării ceaiului cu iasomie. Frunzele sunt pregătite prin expunerea la abur sau prin uscare cu ajutorul aerului cald, pentru a opri oxidarea. În acest mod, ele pot absorbi mai bine parfumul florilor de iasomie, când începe aromatizarea.