de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Poziționată la loc de cinste în medicina tradițională Ayurveda, guduchi este o campioană a susținerii organismului, întrucât acționează ca un tonic și reglează numeroase sisteme interne.
Utilă împotriva afecțiunilor care atacă articulațiile
În traducere, numele guduchi înseamnă „protectorul de boli”. Planta este în centrul unei străvechi legende, care spune că provine de la zeul Rama. Arbustul mare, cățărător, cu frunze verzi, în formă de inimă, este clasificat ca amar și astringent și are efect de stimulare a digestiei. Farmacopeea Ayurvedică a Indiei, publicată de Guvernul țării, menționează proprietățile de calmare ale guduchi, care hrănește organismul cu mai mulți compuși importanți. Practicienii Ayurveda au descoperit de-a lungul secolelor că planta este utilă în lupta cu afecțiunile inflamatorii, cu tulburările oculare, urinare, ale pielii sau respiratorii. Datorită proprietăților sale, planta este utilă împotriva afecțiunilor care atacă articulațiile. Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a relevat faptul că planta ar putea fi utilizată în viitor ca un potenţial agent antiosteoporotic, întrucât o extracţie alcoolică de guduchi a demonstrat capacitatea de a stimula creşterea osteoblastelor, celulele care formează os nou. Pentru durerile articulare, se poate consuma pudră de plantă cu apă caldă, la recomadarea unui specialist.
„Şterge” semnele de îmbătrânire
Printre ingredientele active identificate de oamenii de știință în guduchi se numără alcaloizii, glicozidele și lactonele. Ca urmare, planta poate echilibra glicemia. Cercetătorii din India au descoperit că extractul din tulpina de guduchi, administrat oral la animale de laborator timp de 40 de zile, a ajutat la scăderea nivelului de glucoză din sânge. În plus, antioxidanţii din plantă previn sau încetinesc deteriorarea celulară. În același timp, planta acționează ca antioxidant, eliminând daunele cauzate de radicalii liberi, calmează reacțiile alergice și protejează rinichii. Extern, guduchi poate îmbunătăţi circulaţia sângelui, ceea ce conferă pielii o strălucire naturală, ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire precum liniile fine, ridurile şi pielea lăsată, protejează pielea de daunele solare, pigmentare, elimină petele întunecate cauzate de radiaţiile UV şi de poluanţii din mediul înconjurător. Se prepară o mască din pulbere de guduchi cu miere şi apă de trandafiri. Se aplică pasta rezultată pe faţă şi se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se clătește cu apă. Procedeul se repetă de două ori pe săptămână.
Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Toxicology Journal, guduchi are un efect protector împotriva intoxicaţiei cu plumb
Susţine capacitatea de concentrare
Guduchi este renumită în medicina tradițională pentru puterea de a detoxifica organismul și de a întări sistemul imunitar. Un studiu publicat în Journal of Immunology Research a constatat că planta are proprietăţi imunostimulatoare. De altfel, planta este considerată adaptogenă, cu capacitatea de a prelungi viața. Potrivit cercetărilor care i-au certificat conținutul, guduchi calmează spasmele generate de febră, este utilă împotriva efectelor stresului cotidian, având proprietatea de a calma stările nervoase, de a echilibra psihicul, de a promova gândirea și de a susține capacitatea de concentrare și memoria. Se poate administra guduchi sub formă de capsule, achiziționate din magazinele cu profil naturist, de două ori pe zi, timp de maximum șase săptămâni.