de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Interesul lumii medicale pentru efectele pozitive ale consumului de roşii se datorează în special conţinutului de licopen, un antioxidant care ajută organismul să combată acţiunea distructivă a radicalilor liberi, care atacă celulele sănătoase şi produc diverse boli grave.
Conţine licopen, antioxidant de calibru
Roşiile sunt extrem de benefice mai ales în sezonul lor caracteristic, vara, când proprietățile lor nutritive (conținut de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu) și beneficiile pentru organism sunt la cote maxime. Pe lângă faptul că aceste roade delicioase conţin în mod natural cantităţi reduse de sodiu, grăsimi saturate, colesterol sau calorii și de aceea sunt recomandate în cadrul unei diete sănătoase şi al regimurilor de slăbit, contribuind la reducerea nivelului lipidelor în sânge, roşiile mai furnizează şi tiamină, niacină, magneziu, fosfor şi cupru, toate necesare unei stări perfecte de sănătate. Vitamina K şi calciul, doi nutrienţi furnizaţi de roşii, sunt excelenţi factori de fortificare şi regenerare a ţesutului osos. În combinație cu amintitul licopen, roșiile sunt ideale pentru îmbunătăţirea masei osoase și regenerarea țesutului osos, consumul acestor fructe fiind certificat ca metodă de prevenire a osteoporozei, notează healthline.com. Același licopen, antioxidant de calibru, printre cei mai puternici din natură, a fost asociat, după numeroase studii de specialitate, cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cervical, oral, faringian, esofagian, de stomac, de colon, rectal, de prostată şi ovarian. Acest efect este multiplicat de vitaminele A şi C, care combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.
Susțin acuitatea vederii
Potrivit rezultatelor unui mare număr de studii de specialitate, consumul de roșii, în special fără semințe, are o legătură directă cu riscul redus de pietre la rinichi şi calculi biliari. Pe de altă parte, persoanele care suferă de dureri cronice recurente, produse de boli precum artrita, îşi pot găsi alinare consumând roşii în fiecare zi. Bioflavonoizii şi carotenoidele din aceste fructe sunt agenţi antiinflamatori redutabili, acţionând ca analgezice naturale. Totodată, prin conținutul de betacaroten, roșiile susțin sănătatea ochilor și prelungesc în timp acuitatea vederii, prevenind degenerarea maculară, inclusiv în cazul persoanelor care fumează.
Roşiile stimulează producţia hormonului numit leptină, responsabil cu reglarea metabolismului
Menţin sănătatea pielii şi părului
Roşiile ajută pielea să îşi menţină aspectul estetic grație acțiunii protectoare a betacarotenului. Acest antioxidant s-a dovedit remarcabil împotriva radiațiilor UV nocive, iar licopenul încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat. Potrivit unui studiu recent, derulat pe voluntari umani, persoanele care au consumat 40 g pastă de roșii cu ulei de măsline în fiecare zi timp de zece săptămâni au înregistrat cu 40% mai puține arsuri solare. De asemenea, întrucât furnizează cantităţi semnificative de vitamina A, roşiile sunt responsabile şi pentru menţinerea sănătăţii părului, ajutând podoaba capilară să-și păstreze rezistența şi strălucirea.