Main menu

header

908 8 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Condiment cu străvechi renume de utilizare medicinală, cuișoarele au caracteristici specifice, unice, un gust cu totul special și sunt de folos organismului dintr-o mulțime de perspective.

Îmbunătăţesc digestia

Ca multe alte condimente, cuişoarele au un istoric lung, iar povestea răspândirii lor include prețuri foarte mari și chiar războaie pentru deţinerea monopolului asupra producţiei şi a distribuţiei. În prezent, cuişoarele sunt un produs comercial important în întreaga lume și, în același timp, unul dintre vindecătorii naturii. De pildă, cuişoarele îmbunătăţesc digestia, prin stimularea secreţiei de enzime digestive, reduc balonarea, iritabilitatea gastrică, dispepsia şi greaţa. Cuişoarele pot fi prăjite, coapte, măcinate şi luate în amestec cu miere pentru tratarea tulburărilor digestive. Totodată, compuşii biochimici prezenţi în cuişoare au proprietăţi antimutagene. Mai multe studii de laborator au relevat faptul că, administraţi celulelor cu mutageni, aceste substanțe au influenţat efectele într-o măsură semnificativă, condimentul prezentând noi căi de acțiune împotriva mutațiilor pe care le poate suferi ADN.

Țin sub control cancerul de plămâni aflat în faze incipiente

Mai mulți compuşi bioactivi au fost izolaţi din extrasele de cuişoare: flavonoide, hexane, clorura de metilen, etanol, timol, eugenol. Potrivit specialiștilor, aceștia posedă proprietăţi diverse - antioxidante, hepatoprotectoare, antiinflamatoare. În același timp, pe direcția acțiunii antibacteriene, cuișoarele sunt considerate de oamenii de știință eficiente împotriva mai multor patogeni. De asemenea, cuişoarele au atras atenţia comunităţii medicale datorită proprietăţilor lor chimio-preventive. Testele de laborator au arătat că extractele de condiment pot fi de ajutor în ţinerea sub control a cancerului de plămâni aflat în fazele incipiente.

Potrivit rezultatelor unor studii recente, extractele din cuişoare imită insulina şi astfel menţin nivelul glicemiei sub control