de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Imunitatea intestinală este fundamentală pentru menținerea sănătății, fiind responsabilă de aproximativ 70% din capacitatea de apărare a organismului. Toxicitatea intestinală se poate manifesta la multe nivele în organism, în funcție de sensibilităţile fiecăruia. Nervozitatea, erupţiile cutanate, durerile de cap, tulburările gastrointestinale, artrita, afecțiunile cardiace, astmul și alergiile se numără printre cele mai frecvente probleme ce pot fi cauzate sau agravate de toxicitatea intestinală. Ce remedii naturale au efect în procesul de detoxifiere intestinală aflați de la doctorul Stella Gârbea (medalion), specialist în medicină alternativă în cadrul Centrului de Sănătate Verna din București.
„Un scaun sănătos are aspectul unei banane”
- Constipația, o problemă de sănătate frecvent întâlnită în societatea modernă, conduce la toxicitate intestinală. Din punct de vedere medical, când se poate spune despre o persoană că este constipată?
- În medicina alopată, se consideră că dacă avem mai puțin de trei scaune pe săptămână, suntem constipați. Specialiștii medicinii ayurvedice susțin însă că, dacă nu avem cel puțin un scaun la 24 de ore, ne confruntăm cu constipația. Ideal ar fi să avem câte mese atâtea scaune sau câte mese minus un scaun. Un alt aspect important în medicina ayurvedică este calitatea scaunului. O digestie optimă presupune furnizarea de nutrienți buni pentru regenerarea țesuturilor sănătoase. Un scaun sănătos are aspectul unei banane: reziduul respectiv este uniform, adică este bine digerat, și plutește deasupra apei. În cazul în care scaunul este dezintegrat, murdărește vasul de toaletă sau se scufundă, atunci alimentele nu au fost digerate corespunzător, iar nutrienții nu au fost asimilați cum trebuie.
„Decoctul din scoarță de crușin este un purgativ puternic”
- Ce produse din plante acționează ca purificatoare la nivel intestinal?
- Există mai multe tipuri de remedii din plante ce acționează ca purificatoare la nivel intestinal, cum ar fi purgativele și laxativele. Purgativele din plante sunt remedii la care trebuie să apelăm doar în situații de forță majoră, de regulă, dacă suntem constipați de mai multe zile. Crușinul și senna se iau o singură dată, pentru că ele sunt purgative puternice. Acestea două, care nu se combină, duc la o lenevire a motilității intestinale, dacă sunt administrate zi de zi. Acest lucru înseamnă că intestinele sunt în permanenţă stimulate de un factor exterior și, în timp, nu vor mai funcționa corespunzător. Atât crușinul, cât și senna se pot regăsi în anumite formule pentru detoxifierea colonului, care nu trebuie administrate mai mult de trei săptămâni. De regulă, ceaiurile din aceste plante sunt foarte eficiente. Decoctul se prepară simplu: o lingură cu scoarță de crușin sau cu frunze de senna se pune în 300 ml apă. Preparatul se fierbe timp de 10-15 minute. Crușinul și senna se administrează, de obicei, cu semințe de fenicul, care au efect carminativ. Astfel, feniculul elimină spasmele și senzația de disconfort, ce pot să apară în urma consumului de crușin sau senna.
- Ce plante sunt eficiente pentru cei cu scaunul prea uscat?
- Dacă scaunul este prea uscat (aspect de excremente de oaie), acest lucru înseamnă că persoana respectivă este deshidratată. În această situație, sunt recomandate plantele emoliente, cum ar fi pătlagina, nalba, teiul, shatavari, gokshura. Pe de altă parte, plantele amare (coada-șoricelului, anghinarea), deși sunt utile celor cu tranzitul lent, nu îi ajută pe cei care au scaunul foarte uscat. Dimpotrivă, acestea pot înrăutăți situația. La cei cu scaunul uscat pot fi administrate fibre solubile precum inulina sau pectina. Ei pot consuma prune uscate (rehidratate peste noapte), psyllium, semințe de in. De asemenea, poate fi suplimentată cantitatea de uleiuri din alimentație.
„Cărbunele medicinal purifică inclusiv limfa și sângele”
- Pentru persoanele care nu suferă de o anumită boală, ce remedii sunt utile în detoxifierea intestinală?
- Dacă vorbim despre purificarea intestinului, dar nu în situații de patologii, putem recurge la remedii absorbante precum cărbunele medicinal și argila certificată pentru uz intern. Ambele absorb depunerile de pe intestine, inclusiv bacteriile și reziduurile alimentare care au intrat în procesul de putrefacție, și sunt eliminate prin defecație. Aceste absorbante intestinale purifică inclusiv limfa și sângele, prin capilaritatea de la nivelul colonului. Se ia o lingură cu argilă sau cărbune medicinal cu un pahar cu apă, cu o jumătate de oră înainte de mese sau înainte de a consuma alte suplimente. Dacă sunt consumate concomitent cu alte remedii sau medicamente, atunci ele vor opri absorbția din intestin, astfel anihilând efectul medicamentului. Dacă sunt administrate la scurt timp după mese sau imediat înainte de masă, vor bloca asimilarea nutrienților și, în timp, pot duce la carențe de vitamine, minerale. Cărbunele medicinal și argila nu se iau concomitent. Cura poate dura 21 de zile. Argila se administrează cu precauție la persoanele predispuse la constipație.
„Este o formulă antiaging, revigorantă”
- Ce remediu ayurvedic este indicat în constipația cronică?
- Triphala este un amestec ayurvedic tradițional din trei fructe uscate, transformate în pulbere: amalaki (Emblica officinalis), vibhitaki (Terminalia belerica) și haritaki (Terminalia chebula). Preparatul fitoterapic este menționat în numeroase texte ayurvedice vechi și a rămas neschimbat de mii de ani. Triphala este o formulă antiaging, revigorantă și detoxifiantă, ce curăță colonul, contribuind la sănătatea tractului gastrointestinal. Remediul previne constipația, reglează nivelul pH-ului din intestine, susține absorbția nutrienților la nivelul intestinelor, contribuie la înlăturarea depozitelor de grăsime și a toxinelor din intestine. Grație efectului laxativ, Triphala poate avea acțiune benefică inclusiv în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil, dacă acesta este asociat cu constipația.
- Cum se administrează Triphala?
- Remediul se administrează dimineața și seara, pe stomacul gol, câte o linguriță. Acesta poate fi luat timp de mai mulți ani, pentru că nu are efecte adverse. Triphala este bogată în vitamine și minerale, fiind indicată și pentru stimularea sistemului imunitar, combaterea balonării, în tratamentul diabetului și afecțiunilor oculare. Remediul îmbunătățește circulația și are efect hepatoprotector.
„Alegeţi o singură sursă de proteine la masă“
- Ce alimente ar trebui consumate frecvent pentru evitarea constipației?
- Legumele sunt deosebit de importante în acest sens, fiind o sursă principală de vitamine și minerale. Cerealele integrale furnizează organismului fibre și carbohidrați lenți (oferă un nivel glicemic constant). Printre acestea regăsim meiul, hrișca, orezul integral, fulgii de ovăz, de orz, secara, quinoa, amarantul, pastele din făină integrală. Pâinea din făină integrală 100% este greu de digerat și ar trebui asociată cu supe sau cu alimente uleioase. Pâinea intermediară se digeră mai ușor. În general, cerealele integrale trebuie fierte, pentru stimularea digestiei. Partea proteică nu trebuie să lipsească din alimentație. Alegeți o singură sursă de proteine la masă. Combinând cerealele integrale, legumele și proteinele de origine animală, reziduurile din proteine se elimină mai ușor. Puteți apela și la proteinele de origine vegetală, cum ar fi cele din năut, fasole, linte. Mazărea verde este mai mult o legumă decât o leguminoasă. Mazărea uscată, în schimb, este o sursă bună de proteine vegetale. Lintea reprezintă alegerea ideală pentru cei cu digestia lentă.