de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Rudă cu pătrunjelul, morcovii și țelina, coriandrul este un condiment cu o aromă subtilă și elegantă, care dă o savoare deosebită multor preparate culinare. Ca și în cazul celorlalte ierburi aromatice, și aceasta este încărcată de compuși care generează o mulțime de beneficii pentru organism.
Previne deteriorarea celulară
De la supe la salsa, de la mâncăruri indiene la meniuri europene, coriandrul are locul său bine stabilit în bucătăriile lumii. Pe de altă parte, planta a fost studiată constant pentru proprietăți terapeutice care nu au întârziat să-și demonstreze efectele. Astfel, potrivit healthline.com, o serie de experimente pe animale de laborator au evidențiat faptul că semințele, extractul și uleiul de coriandru pot ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge, fiind atât de eficient, încât nu este recomandat persoanelor cu glicemia scăzută. O singură doză de extract de semințe de coriandru a scăzut glicemia exemplarelor testate în aceeași măsură în care a făcut-o un medicament care se prescrie în același scop. De asemenea, prin aportul de antioxidanți, consumul de coriandru stimulează sistemul imunitar și previne deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi.
Eficient împotriva inflamaţiilor
Compușii din coriandru - terpinen, quercetină și tocoferoli - s-au dovedit, pe parcursul unor studii riguroase, eficienți împotriva inflamației din organism. De asemenea, un studiu de laborator a constatat că extractul de plantă inhibă creșterea celulelor canceroase pulmonare, de prostată, de sân și de colon. În același timp, mai multe cercetări au relevat faptul că acest condiment poate scădea factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelul de colesterol LDL („rău”). De altfel, potrivit literaturii de specialitate, națiunile care consumă coriandru pe scară largă înregistrează rate mai scăzute ale afecțiunilor cardiovasculare.
Păzeşte creierul de bolile neurodegenerative
Multe afecțiuni ale creierului, inclusiv Parkinson, Alzheimer și scleroza multiplă sunt asociate cu inflamațiile. Coriandrul a demonstrat că poate avea efecte neuroprotectoare. Un studiu pe animale de laborator a constatat că extractul de plantă a protejat împotriva leziunilor celulelor nervoase în urma convulsiilor induse de medicamente. Pe de altă parte, condimentul îmbunătățește memoria, capacitatea de concentrare și ajută la gestionarea anxietății, reducând simptomele într-o măsură comparabilă cu cea a medicamentelor dedicate tratării acestei afecțiuni. Totodată, uleiul extras din semințele de coriandru poate accelera și promova digestia sănătoasă, diminuează simptomele colonului iritabil, durerea abdominală, balonarea și disconfortul.
Frunzele de coriandru au proprietăți antiseptice și antifungice, împiedicând apariția infecțiilor la nivelul pielii și a eczemelor
Menţine sănătatea ochilor
Datorită conținutului de calciu, coriandrul este indicat pentru menținerea sănătății sistemului osos, prevenind osteoporoza și alte afecțiuni articulare. De asemenea, această plantă aromatică este indicată și în menținerea sănătății oculare, deoarece abundă în vitaminele A și C, minerale și antioxidanți care susțin vederea și ajută la reducerea oboselii oculare. Frunzele de coriandru conțin și betacaroten, esențial pentru ochi, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, care sunt predispuse la afecțiuni precum cataracta și degenerescența maculară. În plus, uleiul de coriandru este renumit pentru proprietatea de a elimina metalele grele și alte toxine din sânge.