de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Timp de secole, oamenii din întreaga lume au folosit ungurașul pentru ameliorarea unui număr important de afecțiuni. Potrivit literaturii de specialitate, planta a confirmat calități de vindecător, care i-au extins aria de utilizare până în prezent.
Calmează tusea
Studiile de specialitate au certificat tradiția de utilizare a ungurașului, care a început să fie introdus într-o serie de formule destinate tratării afecțiunilor respiratorii. Nu întâmplător: utilizarea medicinală a ungurașului vine din în secolul I î.Hr., de când enciclopedistul roman Aulus Cornelius Celsus menționa planta ca remediu natural pentru problemele respiratorii, în tratatul său medical intitulat „De Medicina”. În zilele noastre, cercetătorii pun efectul expectorant redutabil al preparatelor pe bază de plantă compușilor vegetali naturali numiți diterpenepe, care ajută persoanele care suferă de tuse să scape mult mai rapid de mucusul din tractul respirator. Cercetările au pus în evidență, de asemenea, că ungurașul are atât efecte antispastice, cât și analgezice, ceea ce contribuie la calmarea tusei. Planta se poate administra sub formă de pulbere, o linguriţă cu produs ținut sub limbă timp de zece minute, după care se înghite cu puţină apă. În caz de bronşite cronice, astm, se recomandă infuzia de unguraș, preparată din o linguriţă cu plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Tonifică organele digestive
Gustul amar al ungurașului este un mare avantaj pentru sănătate, întrucât ajută la gestionarea dispepsiei, binecunoscuta indigestie. Efectul acestei plante este de creștere a producției de salivă și de sucuri gastrice, care accelerează descompunerea alimentelor. Potrivit expertului Kirsten Shanks, nutriționist, fondator Orchard St., „odată cu recunoașterea gustului amar, organismul începe să stimuleze și să tonifice organele digestive, inclusiv stomacul, ficatul, vezica biliară și pancreasul”. Pe de altă parte, ungurașul conține o serie de componente vegetale care stimulează sănătatea, inclusiv vitamina C, uleiuri esențiale, flavonoide, alcaloizi, taninuri. În aceste condiții, planta este un excelent remediu pentru răul de mișcare, acea stare de greață de care suferă persoanele care se află în deplasare cu automobilul, cu barca sau cu avionul. Tinctura de unguraș este un remediu natural cu renume bine consolidat pentru atenuarea acestor simptome neplăcute. Doza recomandată este de unul până la doi mililitri de produs, care se procură de la magazinele cu profil naturist.
Studiile in vitro au demonstrat că uleiul esențial de unguraș are proprietăți antibacteriene și antifungice
Are proprietăţi anticancerigene
Ungurașul este bogat în apigenină, un flavonoid despre care s-a descoperit că are proprietăţi anticancerigene. Potrivit unui studiu publicat în revista Oncology Reports, activităţile antiproliferative ale plantei, în special în cazul cancerului colorectal, pot fi atribuite prezenţei siterpenoidelor. De asemenea, cercetările au pus în evidență faptul că extractul de unguraş, administrat în mod regulat, poate reduce considerabil nivelul colesterolului, prevenind astfel acumularea plăcii pe artere și susținând astfel sănătatea cardiovasculară.