de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Sănătatea gingiilor este esențială pentru dinți puternici. Modificările la nivelul gingiilor, cum ar fi înroșirea, inflamația sau sângerarea în timpul periajului, precum și retragerea acestora pot fi semne ale bolii gingiilor, care are efecte dezastruoase asupra stării danturii. Specialiștii oferă sfaturi la îndemâna oricui pentru a menține sănătatea unei părți atât de importante a corpului.
Peste 90% dintre adulți au o boală gingivală activă
Gingiile sunt făcute din țesut moale, asemănător pielii, acoperă oasele unde sunt atașați dinții și aderă strâns la suprafața dinților, blocând pătrunderea bacteriilor. Gingiile sănătoase au o nuanță roz pal sau coral, dar, dacă aceasta se schimbă, poate fi vorba despre boala parodontală, numele generic pentru o serie de probleme de sănătate orală. Acestea includ gingivita (inflamația gingiilor) sau parodontoza mai severă, în care gingiile se îndepărtează de dinți și generează potențialul unei infecții. Fără tratament, boala gingiilor poate distruge osul care susține dinții, provocând un număr mare de afecțiuni grave. Potrivit specialistului David Kennedy, fostul președinte al Asociației Internaționale pentru Medicină Orală și Toxicologie, peste 90% dintre adulții cu vârsta peste 30 de ani au o boală activă a gingiilor, iar în rândul copiilor sub 15 ani, procentul este cel puțin alarmant: 65%.
Ulei de arbore de ceai în pasta de dinți
Simptomele bolii gingiilor sunt umflarea sau înroșirea acestora, sângerarea, sensibilitatea dentară, zonele dureroase la mestecat, retragerea dinților. Deși boala gingiilor este foarte frecventă, aceasta poate fi prevenită cu câteva obiceiuri bune, la îndemâna oricui, care să completeze în mod fericit controalele medicale regulate. Primul remediu natural din lista de produse foarte bune pentru sănătatea gingiilor este uleiul din arbore de ceai. Acesta conține mai multe proprietăți antiseptice și antibiotice care pot ajuta la eliminarea bacteriilor și a plăcii de la nivelul danturii. Se poate amesteca o picătură de ulei de arbore de ceai cu pasta de dinți obișnuită, iar efectul utilizării pe termen lung este remarcabil.
Curățare cu ulei de cocos
Întreținerea sănătății danturii și a cavității orale cu ajutorul uleiului este o metodă străveche, iar uleiul de cocos este o adevărată vedetă a acestei rutine. Grație proprietăților antiinflamatorii și antimicrobiene, acest produs este un aliat al gingiilor, iar utilizarea acestuia este foarte simplă și extrem de eficientă. Se pun două lingurițe cu ulei lichid la temperatura camerei în gură și se rotește în jurul cavității orale timp de 20 de minute. După expirarea timpului se elimină, se clătește cavitatea orală cu apă (se elimină și aceasta) și se consumă un pahar mare cu apă. La final, se perie dantura. Această curățare este binevenită la prima oră, dimineața, uleiul extrăgând bacteriile din țesutul gingiilor.
Ceaiul verde reduce inflamația
Ceaiul verde conține cantități mari de antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației și, de asemenea, la contracararea răspunsului inflamator al sistemului imunitar la bacteriile din gură. Această acțiune este eficientă inclusiv pentru susținerea osului maxilar. Polifenolii din acest tip de ceai pot limita, de asemenea, creșterea numărului bacteriilor care duc la inflamarea gingiilor. La rândul său, peroxidul de hidrogen, un antiseptic ușor, este adesea util în ameliorarea iritațiilor minore ale gurii și la eliminarea bacteriilor care generează bolile gingiilor. Peroxidul de hidrogen poate fi achiziționat în soluție de 3% de la farmacie și folosit diluat cu apă în proporție de 50%. Totodată, produsul poate fi folosit pe ața dentară.
Aloe vera accelerează vindecarea
Mare vindecător natural, aloe vera are o istorie lungă de utilizare și s-a dovedit utilă și pentru sănătatea gingiilor. Ca urmare, planta este prezentă în anumite formule de paste de dinți. De altfel, cercetătorii au demonstrat că aloe vera ajută inclusiv la vindecarea mai rapidă după o intervenție chirurgicală la nivelul gingiilor. Aplicarea de gel de plantă reduce disconfortul generat de inflamațiile la acest nivel, iar pentru prevenție și întreținere se poate clăti gura timp de 30 de secunde, apoi se elimină sau se poate aplica gel de aloe vera direct pe gingii, masând ușor. O altă plantă care are un efect spectaculos asupra sănătății gingiilor, contribuind masiv și la calmarea inflamațiilor, este salvia. O formulă de produs se poate prepara și acasă, cu două linguri cu salvie proaspătă la o cană cu apă clocotită. Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ zece minute și se strecoară. Loțiunea se poate păstra într-o sticlă și se clătește gura cu o cantitate mică, de două ori pe zi, timp de 30 de secunde, după periaj.
Mierea ajută în parodontoză
Mierea este faimoasă pentru proprietățile antibacteriene natural, care ajută la eliminarea bacteriilor ce provoacă infecția gingiilor. Aplicarea mierii crude peste gingii după periaj este cât se poate de benefică pentru cei care suferă de boala parodontală. Pe de altă parte, pudra de turmeric, antiseptic și antiinflamator redutabil, poate fi folosită pentru curățarea cavității orale, ca un fel de pastă de dinți. Turmericul creează un mediu în care bacteriile nu pot supraviețui. Se amestecă produsul cu apă până rezultă o pastă cu care se periază dinții de două ori pe zi. De altfel, condimentul este faimos pentru capacitatea de a reduce inflamația din întregul corp, suplimentele cu turmeric favorizând sănătatea gingiilor și din interior. Și apa sărată este un dezinfectant natural care poate elimina bacteriile care cauzează bolile gingiilor și ajută la vindecarea țesutului inflamat al gurii. Un remediu simplu, la domiciliu, pentru abcesul gingiilor este apa sărată caldă, folosită pentru clătire.
Bicarbonatul de sodiu neutralizează acizii
Bicarbonatul de sodiu poate fi un ingredient eficient de utilizat pe dinți și gingii, întrucât este faimos pentru felul în care acționează împotriva bacteriilor dăunătoare ale gurii și, de asemenea, neutralizează acizii care provoacă inflamarea și deteriorarea suprafețelor dentare. Se poate pregăti o pastă, prin amestecarea unei cantități mici de bicarbonat de sodiu cu apă, formulă cu care se perie blând dantura, cu efect suplimentar de albire a dinților. De asemenea, o apă de gură care conține o cantitate mică de ulei de lemongrass poate scădea nivelul plăcii bacteriene, acest tip de ulei dovedind, în urma unor cercetări riguroase, capacitatea de a trata inflamația gingiilor. Se toarnă trei picături de ulei de lemongrass într-o cană cu apă, se agită timp de 30 de secunde, se clătește gura și se elimină.