de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă medicinală comună, cu un miros specific, năprasnicul este un vindecător cu mult mai impresionant decât arată înfățișarea sa delicată. Folosit de secole, acest terapeut al naturii se adresează cu succes unui mare număr de afecțiuni.
Calmează durerile de articulații
Năprasnicul este renumit pentru capacitatea de a reduce inflamațiile. Acest efect a fost certificat de cercetările științifice, care au relevat faptul că planta aduce organismului compuși importanți. Pacienții cu dureri de articulații sau de mușchi pot beneficia de pe urma calităților antiinflamatoare ale decoctului de plantă, care se prepară astfel: la o cană cu apă la temperatura camerei se pun două linguriţe cu năprasnic şi se lasă timp de opt ore, după care se strecoară. Separat, se pun două lingurițe cu plantă în 250 ml apă clocotită, se acoperă zece minute, apoi se filtrează. Cele două preparate se amestecă, după răcirea celui de-al doilea. Decoctul se consumă în mai multe reprize, în cursul unei zile.
Reechilibrează sistemul gastrointestinal
Compuşii organici benefici din năprasnic pot calma rapid inflamaţia şi elimină bacteriile care ar putea cauza disconfort digestiv. Potrivit literaturii de specialitate, planta are capacitatea de a reechilibra sistemul gastrointestinal. În același timp, năprasnicul este un analgezic de calibru, acționând eficient împotriva migrenelor. Planta eliberează endorfine şi atenuează semnificativ durerile cronice. În același timp, npărasnicul este redutabil pe direcția ameliorării simptomelor bronşitei, sinuzitei şi infecţiilor nazale, datorită efectelor sale antivirale. Planta se poate administra sub formă de tinctură, care se obține prin macerarea a 50 g năprasnic mărunţit în alcool alimentar de 70 de grade. Borcanul se închide ermetic şi se menține acoperit prntru 15 zile, timp în care se va agita de mai multe ori pe zi, pentru a se extrage principiile active din plantă. La final, se strecoară tinctura şi se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, diluată cu apă, de preferat înainte de mese.
Luptă eficient cu cancerul ovarian
Prin capacitatea de a favoriza oxigenarea celulară, năprasnicul este studiat intens ca agent anticancer. Concret, potrivit literaturii de specialitate, planta ajută la eliberarea unei cantități sporite de oxigen, ceea ce previne formarea și extinderea tumorilor. Potrivit healthbenefitstimes.com, mai multe cercetări au evidențiat năprasnicul ca pe o formulă de reducere a stresului oxidativ şi ca pe un agent de eliminare a celulelor canceroase, studiile clinice evidențiind proprietățile plantei în special în cazuri de tumori ovariene. Năprasnicul se poate administra sub formă de pulbere, obținută din râșnirea fină a plantei. Se pot lua câte două lingurițe, de trei ori pe zi, chiar și pentru o perioadă mai lungă, fără efecte secundare.
Utilizat sub formă de tinctură, năprasnicul are acțiune dublă, tonică și antidepresivă, în simptomele menopauzei
Menţine funcţionarea rinichilor
Datorită proprietăţilor sale diuretice, năprasnicul poate îmbunătăţi sănătatea rinichilor, prin stimularea urinării. În acest fel sunt eliminate toxinele, sărurile în exces, grăsimile şi apa din organism, ceea ce are efecte benefice asupra întregului metabolism. În același timp, planta este un binecunoscut susținător al sistemului imunitar, proprietățile sale antiseptice făcându-o un aliat al organismului afectat de răceală, gripă, tuse. Utilizarea acestei plante ca adjuvant are ca efect, totodată, și accelerarea vindecării.