de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Rășină de excepție, disponibilă sub formă uscată sau pulbere, asafoetida este renumită în bucătăria asiatică și, de asemenea, în medicina naturistă din această parte a lumii. Vestea despre beneficiile acesteia s-a răspândit și au atras atenția oamenilor de știință, care îi relevă proprietățile terapeutice, una câte una.
Previne inflamația cronică
Asafoetida este, practic, seva uscată obținută din rădăcina unei plante, rășina fiind unică prin mirosul său puternic, care seamănă cu al prazului atunci când este agăugată în diverse preparte culinare. În Evul Mediu, această rășină era purtată în jurul gâtului, întrucât se credea că ajută la prevenirea bolilor. Această tradiție a generat studii numeroase care au evaluat proprietățile terapeutice ale acestei rășini. Cercetările mderne au evidențiat că asafoetida este o sursă bună de antioxidanți - taninuri și flavonoide, compuși cunoscuți pentru efectele lor antioxidante puternice. În acest fel, rășina ajută la protejarea celulelor împotriva potențialelor daune cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi, elimină stresul oxidativ, previne inflamația cronică sau bolile de inimă.
Îmbunătăţeşte digestia şi atenuează balonarea
Rășina este utilizată frecvent ca ajutor pentru indigestie. Un studiu clinic a demonstrat că voluntarii care au luat capsule de 250 mg cu asafoetida, de două ori pe zi, au raportat atenuări semnificative ale balonării, gazelor și crampelor abdominale. De asemenea, s-a demonstrat că rășina ajută la stimularea digestiei, prin accelerarea activității enzimelor digestive, și că are proprietatea de a crește eliberarea de bilă din ficat, necesară pentru digerarea grăsimilor. Tot acest tablou de beneficii are efect direct asupra simptomelor sindromului colonului iritabil, pe care asafoetida le poate atenua. Această acțiune a fost confirmată de mai multe studii, care au relevat o îmbunătățire a stării pacienților după două săptămâni de administrare de suplimente cu această rășină. De altfel, avantajele aportului de asafoetida pot fi obținute și prin adăugarea rășinii în diverse preparate, în loc de ceapă, cu care seamănă bine la aromă.
Studiile pe animale de laborator au evidențiat faptul că safoetida are un efect relaxant asupra mușchilor netezi ai căilor respiratorii, fiind eficientă în tratamentul astmului
„Topeşte“ zahărul din sânge
Studiile de laborator au descoperit că asafoetida poate proteja împotriva agenților patogeni, cum ar fi diferite tulpini de bacterii Streptococcus. De asemenea, rășina are proprietatea de a relaxa vasele de sânge, ceea ce o face un aliat împotriva hipertensiunii arteriale. În același timp, amintiții antioxidanți din această rășină au relevat potențiale efecte anticancerigene. Concret, rășina poate opri creșterea și răspândirea celulelor canceroase de sân și de ficat. În același timp, aceiași antioxidanți sunt de natură să protejeze de bolile neurodegenerative și să prevină lexiunile nervilor. Pe de altă parte, potrivit healthline.com, un studiu efectuat pe animale de laborator a constatat că administrarea a 22,7 mg extract de asafoetida pe kilogram de greutate corporală au ajutat la reducerea nivelului de zahăr din sângele exemplarelor testate.