de Camelia Onciu
În zilele noastre, înălțimea tinde să devină o preocupare destul de importantă. Aceasta pentru că oamenii scunzi își pierd adesea încrederea în ei și dezvoltă chiar un complex de inferioritate, mai ales atunci când discută cu omologii lor mai înalți. De aceea, părinții sunt tot mai preocupați ca urmașii lor să crească mai mult în înălțime. În mod normal, înălțimea este determinată de o genă. Dar un rol crucial îl are și dieta echilibrată, care, împreună cu exercițiile fizice regulate, ajută copiii și adolescenții să crească în mod natural mai înalți și să aibă greutatea optimă.
Rolul hormonului uman de creștere
Pe piață există mai multe produse care promit o creștere rapidă în înălțime. Majoritatea nu funcționează eficient și nici nu sunt cu adevărat sănătoase. În realitate, înălțimea este determinată de gene, dar o contribuție majoră o au și dieta și stilul de viață. S-a constat, prin mai multe studii științifice, că acei copii care mănâncă sănătos și fac mișcare tind să fie mai înalți decât ceilalți. Fetele ating înălțimea maximă până la vârsta de 19 ani, în timp ce băieții cresc până pe la 25 de ani. Glanda pituitară joacă un rol important în secretarea hormonului uman de creștere. Acest hormon induce creșterea în aproape fiecare țesut și organ, deci și în cartilagii și oase, mai ales în anii adolescenței, ducând la creșterea metabolismului, anabolismului și replicării și diviziunii celulare.
Minerale și vitamine esențiale
Alimentația inadecvată poate duce la o creștere lentă și la o înălțime mică la copii. Alimentele care cresc înălțimea ar trebui să conțină minerale esențiale precum fosfor, magneziu, iod, mangan, fier și fluor. În plus, calciul este eficient în creșterea înălțimii și întărirea oaselor. Zahărul, sarea, cafeaua, grăsimile și băuturile carbogazoase sunt cunoscute ca inhibitori de calciu. Țigările și drogurile încetinesc creșterea și afectează sănătatea. Proteinele construiesc mușchii și țesuturile, iar deficitul de proteine poate provoca pierderea masei musculare, dezvoltare mintală deficitară și imunitate slabă. Lipsa vitaminei D poate duce la oase slabe și statură mică. În plus, vitamina D poate îmbunătăți absorbția calciului. Pe lângă vitamina D, sunt esențiale pentru creșterea normală și vitaminele B2, B1, A, C și F.
Lactatele asigură proteinele și calciul
Lactatele sunt alimente care îi ajută pe cei mici să crească repede și natural. Brânza, iaurtul, laptele sunt pline cu calciu și vitaminele E, D, B și A. Vitamina A din lapte ajută la creșterea absorbției calciului în organism. În plus, laptele este încărcat cu proteine care joacă un rol important în construirea celulelor. Sunt recomandate două sau trei pahare cu lapte și două căni cu iaurt pe zi pentru un corp sănătos și creștere maximă în înălțime.
Fibrele, folații şi potasiul, factori-cheie
Consumul regulat de legume și fructe stimulează creșterea în înălțime. Sunt încărcate cu fibre, folați, potasiu și vitamine. Vitamina A, importantă pentru dezvoltarea țesuturilor și a oaselor, se găsește în mango, papaya, grepfrut, pepene galben, pepene verde, caise și fructul pasiunii, dar și în legume precum mazăre, morcovi, broccoli, dovleac, cartofi dulci, spanac și varză. Vitamina C, care se găsește în citrice, cartofi, roșii și fructe de pădure, contribuie la creșterea în înălțime și ajută la întărirea oaselor.
Nicio zi fără banane!
Banana nu trebuie ignorată. Este o sursă bogată de nutrienți, cum ar fi mangan, calciu, potasiu și bacterii probiotice sănătoase. Oamenii de știință și nutriționiștii au descoperit că acești nutrienți din banană sunt necesari pentru creșterea în înălțime. Potasiul are rol în întărirea oaselor și reduce efectele nocive ale sodiului asupra dinților și oaselor. Crește absorbția calciului. Manganul este benefic în stimularea metabolismului și protejarea sănătății oaselor.
Campionii mănâncă spanac
Morcovii sunt o sursă excelentă de vitaminele A și C. Vitamina A joacă un rol important în păstrarea calciului din oase și întărirea lor. Se mai găsește și în cartofi dulci, dovleac, caise, pepene galben, ardei roșu, ton și mango. Pe lista alimentelor care ajută copiii să se lungească se află și spanacul, încărcat cu vitamine benefice și mulți alți nutrienți esențiali care pot stimula creșterea și dezvoltarea.
Varza și napii influențează statura
Varza chinezească este încărcată cu minerale esențiale care joacă un rol important în stimularea creșterii glandelor din organism. Este o sursă excelentă de vitamine, fibre și carbohidrați. Napul nu este doar o legumă hrănitoare, ci și unul dintre alimentele recomandate pentru stimularea creșterii în înălțime. Este o sursă de grăsimi, vitamine, minerale, fibre și proteine. Acești nutrienți pot stimula hormonul de creștere în copilărie și adolescență.
Soarele e benefic în perioada pubertăţii
Lumina soarelui este o sursă excelentă de vitamina D. Toți copiii și adolescenții ar trebui să se expună la lumina soarelui dimineața devreme. Aportul de calciu mărește absorbția vitaminei D. Prin urmare, ar trebui să existe suficientă vitamina D în corp, mai ales în perioada pubertății.