de Simona Soare şi Daniel Şuta
Depresia se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai frecvente fiind tristețea profundă și pierderea energiei. În ce tipuri de depresie sunt eficiente remediile pe bază de plante, aflați de la doctorul Carmen Badea (medalion), medic primar medicină de familie, specialist în acupunctură, apifitoterapie și homeopatie (www.doctor-badea.com).
„Apar sentimente de inutilitate”
- Ce este depresia?
- Depresia este o tulburare a dispoziției psihice, manifestată prin reducerea până la dispariție a plăcerii, motivației, interesului pentru activități care înainte erau agreabile pentru persoana suferindă. Astfel, pacienții se confruntă cu sentimente de inutilitate, idei de autodevalorizare, vinovăție. Tulburările depresive pot apărea izolat, ca un episod depresiv unic, într-un context nefavorabil, sau se pot manifesta ca acutizări repetate, pe un fond depresiv persistent.
- De câte tipuri pot fi depresiile?
- În funcție de cauză, depresiile pot fi: psihogene (provocate de factori externi, situații de viață frustrante, cum ar fi reacția la doliu sau separare, pierderea locului de muncă), somatogene (apar ca rezultat al unor afecțiuni somatice, cu impact asupra organismului, precum cancerul), endogene (sunt cele mai grave, manifestându-se prin episoade repetate, de intensitate medie până la severă). Din punctul de vedere al manifestărilor, depresia poate fi: de intensitate ușoară (când persoana își păstrează capacitatea de a interacționa relativ normal cu ceea ce o înconjoară), de intensitate moderată (când relațiile interpersonale sunt afectate și se desfășoară cu dificultate, la fel și activitățile cotidiene), de intensitate severă (persoana se autoizolează, nu mai este capabilă să desfășoare activitățile cotidiene și apar idei suicidare). Anumite perioade din viață, cum ar fi adolescența, perimenopauza sau vârsta a treia, pot predispune la apariția depresiei.
„Macul californian induce somnul”
- Care sunt simptomele acestei tulburări emoționale?
- Cele mai importante simptome sunt: tristețea, durerea sufletească, pierderea interesului pentru activități, dispariția plăcerii, tulburări ale apetitului care duc la scăderea sau creșterea în greutate, insomnie ori somnolență excesivă, oboseală fizică și psihică, neliniște, anxietate, instabilitate psihică, idei de vinovăție, devalorizare, dificultăți de gândire și concentrare, incapacitatea de a lua decizii, tulburări de atenție și de memorie, gânduri de moarte și, în cazuri extreme, tentativă de suicid.
- În ce situații se poate apela la terapiile naturiste?
- Dacă vorbim despre o depresie ușoară, surprinsă la primele manifestări, sau despre depresia din anumite etape ale vieții, se poate apela inițial la terapii naturiste. Cea mai folosită este fitoterapia, care vine cu un arsenal terapeutic important, pentru că există multe plante ce pot fi de ajutor. Pentru apifitoterapie, gemoterapie și acupunctură, există studii clinice pe loturi de pacienți, care demonstrează prezența efectului terapeutic. Plantele cele mai folosite în tratarea depresiei au efect antidepresiv (sunătoarea), sunt ușor sedative și anxiolitice (roinița, teiul, lavanda, passiflora, talpa-gâștei, valeriana, verbina) ori au efect tonic, cum ar fi plantele „adaptogene” ca busuiocul, ashwagandha, rhodiola, astragalus, bacopa, ginsengul siberian, ciupercile asiatice (cordyceps, ganoderma). Mai putem enumera și plantele care induc somnul, cum ar fi teiul, conurile de hamei, macul californian.
„Busuiocul este tonic și revigorant”
- Ce proprietăți au aceste plante?
- Spre exemplu, sunătoarea conține hipericină, un compus natural care acționează asupra neurotransmițătorilor implicați în depresie. Ea inhibă sinteza de monoaminoxidază, care, la rândul său, inhibă serotonina implicată în mecanismul celular al depresiei. Se folosește sub formă de infuzie sau extracte standardizate în capsule. Sunătoarea alungă depresia psihogenă și depresia ușoară. Aceasta se poate asocia cu alte plante, cu efect sedativ sau care induc somnul. Roinița are efect sedativ, proprietăți hepato și cardioprotectoare, scade tensiunea arterială și este un antiviral util. Planta se poate folosi sub formă de capsule, tablete, tincturi ori pulbere. Datorită conținutului ridicat de quercetină și inulină, talpa-gâștei normalizează ritmul și frecvența cardiacă, are efect cardioprotector și vasculoprotector. De asemenea, are acțiune antihipertensivă, induce și menține somnul. Un alt remediu eficient este lavanda. Această plantă este un antidepresiv și sedativ natural, un bun anxiolitic, care combate migrenele și insomnia. Se folosește sub forma uleiului esențial de lavandă, înglobat în capsule cu diverse combinații de plante, sau pentru masaj, precum și în lămpi de aromoterapie. Florile de tei se utilizează și ele sub formă de infuzie și au efect calmant, sedativ, antidepresiv, de inducere a somnului. Busuiocul are proprietăți antidepresive, tonice și revigorante. Se administrează sub formă de infuzie, două-trei căni pe zi. Ashwagandha este cea mai cunoscută plantă cu efect adaptogen. Ea susține sistemul nervos și pe cel endocrin, are efecte asupra imunității și proprietăți cardioprotectoare. Gemoterapicele, extracte hidro-glicero-alcoolice din țesuturi tinere ale plantelor, în diluție de 1/10, reprezintă și ele o alternativă. În tratarea depresiei, se pot combina extractul din muguri de mesteacăn pufos, extractul din muguri de smochin, extractul din muguri de tei argintiu, extractul din muguri de stejar și extractul din mlădițe de sequoia, câte 30 de picături din fiecare. Amestecul se administrează, de regulă, o dată pe zi, timp de o lună, cu pauză de o săptămână.
„Formele severe sau moderate se tratează obligatoriu medicamentos”
- Cât timp durează tratamentul?
- Tratamentul depresiei are o durată relativ lungă, între trei și șase luni, iar timpul necesar instalării efectelor este de circa 14 zile. Durata este valabilă atât pentru terapia medicamentoasă, cât și pentru cea cu plante. Toate mijloacele enumerate mai sus se adresează formelor ușoare ale depresiei. Formele severe sau moderate se tratează obligatoriu medicamentos, sub supraveghere medicală.
- Ce contraindicații au aceste remedii din plante?
- În principiu, tratamentele cu plante nu au contraindicații, dar există precauții, iar unele asocieri ar trebui evitate. Astfel, sunătoarea nu se va administra niciodată împreună cu medicația antidepresivă, din cauza mecanismelor de acțiune ale hipericinei. De asemenea, se va evita asocierea tincturilor cu antidepresive și anxiolitice, din cauza alcoolului folosit la prepararea lor.
„Comportamentul alimentar, un bun indiciu pentru o evoluţie favorabilă“
- Ce stil de viață este recomandat pacienților cu depresie?
- În afara tratamentului propriu-zis, este necesar controlul dietei, pentru că pot apărea tulburări de comportament alimentar, hiperfagie („bulimie nervoasă”) sau anorexie. Se recomandă o dietă echilibrată, cu trei-patru mese pe zi, care să conțină toate principiile nutritive, dar și o hidratare corespunzătoare. Comportamentul alimentar este un bun indiciu pentru evoluția favorabilă a depresiei. Stilul de viață presupune alternarea somnului cu perioadele active, odihnei cu relaxarea, activității cu repausul. Datorită eliberării de endorfine în organism, orice formă de mișcare este utilă: mersul, alergatul, pedalatul pe bicicletă. Pădurea și zonele deluroase, cu atmosfera încărcată de ioni negativi, permit recuperarea mai eficientă a sănătății. Trebuie evitate fluctuațiile mari de temperatură, din cauza tulburărilor vegetative care însoțesc depresia, precum și altitudinea prea ridicată sau prea joasă.