de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Una dintre plantele medicinale care vin din timpuri imemoriale, pelinul negru, are un renume de vindecător atât de bine consolidat, încât cercetările nu fac decât să confirme ceea ce acest medic al naturii a demonstrat secol după secol.
Vă scapă de toxine
Rădăcinile, frunzele, tulpinile și florile pelinului negru sunt folosite în medicina tradițională ca tincturi, extracte, tonice, ceaiuri, pulberi și uleiuri esențiale. Potrivit tradiției populare, planta este foarte eficientă pentru eliminarea stresului, stimularea metabolismului, îmbunătățirea somnului, promovarea circulației sângelui, favorizarea elimi- nării toxinelor, atenuarea migrenelor și a durerilor musculare. Despre legendara plantă se spune că era folosită de soldații legiunilor romane, pentru combaterea durerilor de picioare cauzate de marșurile lungi.
Susține menstruația regulată
Se spune că pe vremea când trăia, Sfântul Ioan Botezătorul purta un brâu cu pelin negru, care îi calma durerile de stomac. Într-adevăr, planta este un adevărat aliat împotriva problemelor digestive, de la balonare sau constipație la greață și vărsături. Chiar dacă este foarte amar, pelinul negru ameliorează imediat aceste neplăceri și, în plus, protejează ficatul. Ceaiul de pelin negru se obține prin infuzarea timp de zece minute a unei lingurițe cu plantă uscată într-o cană cu apă clocotită. De asemenea, artemisinina din pelinul negru generează contracții ușoare ale uterului, care susțin menstruația regulată.
Alungă anxietatea
Reacția organismului la pelinul negru este foarte rapidă. Din acest considerent, administrată sub formă de supliment, planta are efect energizant asupra organismului, iar pe de altă parte tratează eficient simptomele depresiei și anxietatea. În același timp, compușii din uleiul esențial de pelin negru (camfor, pinen, cineol) sunt creditați cu efecte antioxidante, antibacteriene și antifungice remarcabile, care ajută organismul să scape de agenții patogeni și să lupte cu succes împotriva agresiunii radicalilor liberi.
În tradiția populară, arderea unor conuri speciale cu pelin negru amplifică efectele acupuncturii